Aha, ja będę miał założone 255 na 9 calach, wiec będzie podobnie wystawać![]()
Aha, ja będę miał założone 255 na 9 calach, wiec będzie podobnie wystawać![]()
Pytanie: Veloce przyjeżdża z fabryki na letnich oponach Run on Flat, jakie są minusy zamówienia Run on Flat na zimę? Poza, oczywiście, cenąBędę musiał niedługo zanabyć...
Wymienię Ci jedyną zaletę rf. Jak złapiesz kapcia raz na kilka lat, to dojedziesz do warsztatu. Zasięg do 80 km. Wszystko inne związane z tymi oponami to minusy.
Jest droższa, cięższa, duuuużo mniej komfortowa, duuuiżo mniej przekazuje informacji, duuuużo gorzej auto się na niej prowadzi.
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Ostatnio edytowane przez Azalgo ; 16-11-2017 o 12:40
Dzięki za info. To czytałem gdzieś na internetach, ale z jakiegoś powodu AR daje je do samochodu. Interesuje mnie czy zawieszenie Veloce nie jest w jakiś sposób dostosowane(?) do 'jakości' RF.
Letnie i tak będę miał RF. Chyba, że je sprzedam, ale to bez zysku, jedynie by zamienić na nie-RF...
A ja się nie zgadzam z ta opinią. Jeżdże tylko na RoF (co prawda w BMW) i latem i zimą i to, że więcej kosztuje i jest nieco mniej komfortowa to prawda, ale przekazuje akurat więcej informacji, bo jest twardsza i na pewno nie prowadzi się gorzej - to są akurat bzdury dla mnie, choć oczywiście opinii jest co nie miara na ten temat. Najczęściej jednak ludzie obrzydzają sobie te opony bo są sporo droższe...
Ale teraz najważniejsze - jak lecisz 200km/h a masz gwoździa w oponie lub jest upał i wywali ci wentyl w kosmos lub z innego powodu stracisz ciśnienie w kole - to wtedy będziesz dziękował Bogu i temu co Ci te opony polecił. I zapomnisz o ich wadach.
Po prostu są znacznie bezpieczniejsze. A to, że w nocy nie stoisz w szczerym polu tylko możesz kontynuować jazdę do domu, to tylko dodatkowy plus.
Ostatnio edytowane przez Imć ; 16-11-2017 o 15:18
Ja mam w veloce letnie RF a zimowe kupiłem nie RF różnicy w cenie w przypadku opon nokian wr a4 praktycznie nie ma.
Moje odczucia tylko na plus
Większy komfort, lepsze czucie auta, ciszej i przy manewrowaniu nie płożą tak bardzo
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Argument ceny.
Proszę bardzo. Opona rf założona przez AR na pierwszy montaż vs top opona.
Sebol75, nie mogę się bardziej zgodzić.
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Ja ostatnio porównywałem RF do Stelvio i róznica była ok 50 zł, ale i tak uważam, że nie ma sensu brać RF. Tym bardziej, że po to zakładam na zimę wiekszy balon, by mieć wiećej komfortu a nie "niszczyć" zysk balonu RF.
Chyba, że ktoś robi non stop jakieś trasy przy słabych drogach, gdzie drzewa są 0,5 m od skraju pasa.
Bo rozważanie tego pod katem tego, co przyjęło się mówić, czyli by sobie potem jechać do 80 km/h do 80 km jest bez sensu. Opona do wywalenia, czasu i tak wiele się nie zaoszczędzi. Tutaj jesli już, to raczej jest kwestia rozważania bezpieczeństwa. Ktoś boi się wybuchu opony przy dużych prędkościach, to niech bierze. Tyle, że jak już tak komuś zależy na bezpieczeństwie .... to lepiej nie zapierdalac te 160-200 km/h![]()
Mi poszła opona przy 150 km/h i nie było źle, zwykła opona. Po prostu usżło powierze w ok 5 sek. Może jak by ją bardziej rozerwało w 1 sek, to byłby problem. Tyle tylko, że równie dobrz może nas wtedy wybić przy RF, tam tez przecież nas wybije z toru jazdy, tyle że mniej. Ktoś w ogóle zna przypadki, że poszła komuś nowa dobra opona i wyladowała na drzewie? Podejrzewam, ze takie przypadki pęknięć opon to bardziej albo stare opony, albo lekko nadniszczone na jakis krawężnikach itd.
Te które rozważam to różnica jakiś 100pln na korzyść nie-RF oczywiście. Więc nie zabija. Opony w rozmiarze 225/45/18. Tak twardy nie jestem by kupować 19tki na zimę. Mam 18tki w Giulietcie co na zimę nie jest najzdrowsze niestety. A raczej nie na okres pomiędzy zimą a latem, kiedy łatają dziury...