Ojj da się...dlatego jeszcze coś tam dopisałem
Co powiesz o PZero, które w nowszych rocznikach montują? Dobra opona, czy jednak zmieniać później na coś innego?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Ojj da się...dlatego jeszcze coś tam dopisałem
Co powiesz o PZero, które w nowszych rocznikach montują? Dobra opona, czy jednak zmieniać później na coś innego?
Kolpak, ratujesz mi życie.
Dziękuję za wyczerpujący wykład na temat opon.
W temacie zamówienia napiszę PW.
Ja mam Giulię Veloce z oponami 225/40/19 i 255/35/19 i mam bridgestone potenza s001 - pierwszy montaż.
Ogólnie opony fajne ale głośne. całkiem twarde - dopiero przy wyższych prędkościach i jak się je rozgrzeje to miękną i zaczynają się kleić.
Na mokrym póki co było fajnie ale przejechałem ok. 25 000 - 30 000 km i mam wrażenie że sporo straciły na mokrym (mniejszy bieżnik).
chętnie posłucham jakie ktoś ma z nimi doświadczenie bo powoli myślę już nad nowymi gumami i nie wiem czy brać te same czy szukać i zmieniać. Jeżdżę dużo - ok. 70 000 - 80 000 km rocznie i zależy mi też aby opony były trwałe (nie sztuka kupować takie co po 30 000 idą na śmietnik).
Przy tak dużych przebiegach może warto pomyśleć o tańszych markach, bo sporo jest takich, które są niedoceniane i niezauważalnie gorsze (czasem lepsze), a sporo tańsze.
Coś polecasz konkretnego?
Mowa o RFT czy zwykłych?
no nie wiem czy warto dopłacać do RFT więc pewnie będę rezygnować i brać zwykłe.

Zalecane (instrukcja) to 19 x 8J 225/40/19 - przód i 19 x 9J 255/35/19. Według kalkulatora doboru opon 19 245/35/19 jest mniejsza o 1,3% lub 8,5 mm a więc nic nie powinno zawadzać, chyba że w szerokości lub źle założone.
stop, tyl zalecany moze byc 225/40r19 jesli masz felgi szer 8" (et33). jesli 9" to tylko na tyle i wtedy 255/35r19 (felga et34).
ktos u nas na forum na zime zakladal 245/40r19 wszystkie (felgi 8") i nie narzekal.
moze ten efekt przy max skrecie to przeskakiwanie spowodowane konfiguracja sportowa ukl kierowniczego ktory wystepuje w kazdej giulii i wielu topowych autach np niemieckich?
Otóż to, też tak obstawiam.
Jest różnica między obcieraniem, a przeskakiwaniem. Może nagraj dźwięk, to Ci powiemy co to jest.
Od 245 na pewno nie ociera, choćby dlatego, że Q tak ma fabrycznie, a jeszcze większe wchodzą. Felga też nie sądzę by była "błędna".
- - - Updated - - -
Ps. Uważaj na deszczu, bo kupiłeś sobie pół slicki z Q![]()