Witam,
Mam do Was pytanie dotyczące opon: jakie polecacie opony zimowe do Giulii do felg 17"? Chodzi mi o rozmiar "fabryczny", tj. 225/50/17?
Continental 830
Ja właśnie chcę zamówić i rozważam tylko Nokian WR D4 albo Dunlop SP Winter Sport 5 i raczej te drugie wybiorę, bo mają najwyższe noty i na Dunlopach juch kilka zim przejechałem z zadowoleniem (choć inny model).
nokian wr d4 to opona kierunkowa wg mojej skromnej wiedzy i bledu jaki w przeszlosci zrobilem (kupilem kierunkowe continentale ts850 do 159tbi po chipie bo swietnie spisywaly sie te opony w zony giuletcie 1.4) do mocniejszych aut nie jest to najwlasciwszy wybor - tu nokian ma serie wr a4 ktora jest opona asymetryczna.
Ja właśnie pytam się Was, bo ogólnie opony coraz bardziej są dla mnie zagadkowe. Niby są te etykiety, i np. Nokian ma gdzieniegdzie A A albo C A, ale w testach zawsze pierwsze kilka miejsc okupują znane marki z etykietami np. E C albo F C. Sam w chwili obecnej na innym aucie (16") mam Nokiany ale nie D3 czy D4 tylko z serii Line i na suchym jest ok, natomiast na mokrym bardzo wyraźny aquaplanning.
nokiany z serii line to opony letnie, a tu nokian nie ma opini wybitnej opony (a raczej daleko od takiej). zimówki natomiast robi dobre lub bardzo dobre, a do Giuli wydaje mi sie ze seria WR A4 to jest wlasciwy wybor jesli chodzi o Nokiana.
co do indeksow - dla tego samego wzoru bieznika, rozne rozmiary czy rozne nawet indeksy nosnosci/predkosci maja czesto dosc znacznie rozniace sie indeksy - po prostu zachowanie opony na mokrym czy zuzycie paliwa nie wynika tylko z ogolnego wzoru bieznika, rowniez z innych cech konstrukcyjnych (wzmocnienie bokow pod wyzsze obciazenie), wymiarow, rodzaju mieszanki itp, I stad sa roznice w etykietach.
opona ktora jest genialna w jedym rozmiarze czy typie auta, niekoniecznie bedzie tak dobra w innym - przyklad mam swoj - do Giulietty (120HP zchipowana na 147HP) kupilem Continentale TS850 225/45R17 I tam spisuja sie genialnie (sa glosne, ale przyczepnosc w kazdych warunkach rewelacja, nawet na lodzie jest zaskakujaco dobrze), wiec bez zastanowienia kupilem takie same (tyle ze 225/50R17) do 159 TBI po chipie, ale tu juz tak dobrze nie jest. mysle ze powinienem w tamtym czasie do 159 kupic TS830P (teraz pewnie sa juz nowsze asymetryczne z Continentala)
Przy wyborze opon, jesli chcesz sugerowac sie testami z gazet czy ADAC-a szukaj takich ktore sprawdzaja sie w podobnych autach - np Ty masz Giulie RWD, znajdz testy robione na jakejs BMW3 albo Mercedesie C klasie w podobnym rozmiarze, a nie np na jakims aucie FWD.
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 26-09-2017 o 10:22
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Przymierzałem 17" z 159 ET41 pasuje, tarcze są 305.