• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Giulia- felgi, opony

Takie mam kola veloce 18" opony przód 225 felga 8" tył 255 felga 8,5"
czyli masz Q4 i szerszy tył oryginalnie, czy sam coś zmieniałeś? jeśli ori, to masz opcję extra series rozumiem?

OK dzięki, czyli w Q4 też może być różnie z szerokościami, zatem jak komuś bardzo zależy to musi zwrócić też i na to uwagę przy zamawianiu.

Kupil juz ktos opony zimowe? Nie moge sie zdecydowac, ktore kupic. Rozmiar 18. Pirelli SottoZero 3, Bridgestone Blizzak czy moze jeszcze cos innego? Zostajecie na runflatach czy zmieniacie na zwykle? Ehh problemy pierwszego swiata :)

Ja jeszcze nie kupiłem ale celuję w NOKIAN WR A4. I ostaję przy runflatach.

ja rozważam narazie Dunlop albo Winter Sport 5 albo 3d na RF
ale powiem że zainteresowałeś mnie tymi NOKIANami ;)

Rozmiar ten sam wszedzie czy jakas zmiana ? :) Nokiany ciekawe...

Ja założyłem GOODYEAR UG Performance G1 225 i 255 R18

ja odebrałem autko na 19'' ale na zime kupiłem felgi 18'' - zawsze to pół centrymetra na oponie więcej. Szerokosć zostawiam na 225 (tak jak na letnich).

Tez rozważam te nokiany tylko nie wiem czy kupować RF

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pirelli sotto zero II miałem w 159 na 19". Testy opisywały ją jako najlepszą oponę na mokry asfalt i błoto pośniegowe dla aut performance. Lepsze noty miała continental ale tylko przez stosunkowe lepsze parametry na śniegu. I ta pirellka była świetna w wyżej opisanych warunkach bo takie mieliśmy zimy, zimno i mokro i czasem topniejący śnieg. Nokian jest dobry na śnieg a na mokrym to słabizna. Pirelli całkiem dobrze radziła sobie też w śniegu, żeby nie było. Na ten sezon planuję dać szansę michelin alpin 4 na 19" i rezygnuję z run flat.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Ostatnia edycja:
Nokian ma dwie wersje A4 i D4. Ta pierwsza podobno bardzo dobrze sprawdza sie w mokrych warunkach. Tez raczej rezygnuje z run flat ale chce zalozyc 255 na tylna os.

Tez raczej rezygnuje z run flat ale chce zalozyc 255 na tylna os.

Ciekawość: czemu rezygnacja z RF?

Moja Veloce przyjedzie na 225/45 i takie też będę zamawiać zimówki. Ciekawi mnie jak duża różnica będzie na 255 skoro jednak jest AWD, dołączany, ale jednak.

Do trochę słabszej - niż Veloce - Julki dla rozmiaru 225/50/17 do wyboru wg mnie 3 sensowne opcje

Dunlop Winter Sport 5
Nokian WR D4
Goodyear UG Performance G1

opory toczenia, zachowanie na mokrej nawierzchni , hałas . W zasadzie na identycznym poziomie. Także wybór zależy od indywidualnych preferencji.
Ja wybrałem Dunlopy. Winter Sporty sprawdzone w rozmiarach 225/40/18 i 215/55/16 ... dla 225/50/17 nie może być gorzej !

Ja do 200-konnej sprawdzę Nokiany WR A4, zobaczymy jak to będzie. Niby etykieta mówi żeby brać kierunkowe, ale sam nokian pozycjonuje te A4 jako opona do mocniejszego auta.

Do Veloce 19' wybór zimowych RF za wielki nie jest. Właściwie tylko Pirelli SottoZero, która tania nie jest.

Ja w końcu zdecydowałem sie na nokiany wr a4 bez RF, to tak dla kontrastu zeby mieć porównanie tłumienia nierówności

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Amortyzatory
Powrót