Ja homologację mam gdzieś - bardziej kolega się martwi.
Jak kwestia nie rozwiąże się do poniedziałku to zamówię 2 opony na tył i będzie po kłopocie.
Dzięki za rady...
Ja homologację mam gdzieś - bardziej kolega się martwi.
Jak kwestia nie rozwiąże się do poniedziałku to zamówię 2 opony na tył i będzie po kłopocie.
Dzięki za rady...
przekonaj kolege - wszystko bedzie dobrze a auto bedzie i lepiej wygladac, i zyska lepsza przyczepnosc na tyle.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Hej, możesz polecić jakieś konkretne opony? Mam koła R19 5-otworowe (kod z katalogu 5EQ) i 4x225/40/19 letnie opony (takie dostałem do Giulia Veloce Q4) więc wszystkie chyba 8''.
Po Twoim poście zacząłem myśleć o 245/40/19 98V lub 245/45/19 102V - pierwotnie chciałem wrzucić rozmiar identyczny do letnich. W kwestii modelu to polecano mi MICHELIN PILOT ALPIN PA4, nadadzą się?
Nie mam doświadczenia czy wyższy profil opony lepiej się sprawdzi w zimę. Wiadomo, komfort na wyższym trochę lepszy na nierównościach ale co z trakcją w zakrętach, itd.?
Ostatnio edytowane przez Apollo888 ; 09-11-2018 o 21:49
Dokładnie te micheliny mam na zimę. Kleją lepiej niż letnie run flaty225 na mokrym i suchym asfalcie a i śniegu się nie boją . 245/40/19 to raczej max, zarówno na szerokość i wysokość do 19”x8” w giuli veloce.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
245 szerokość wygląda trochę balonowato na felgach 8". dla 19 i to przy szerszej oponie o jakiej myślisz jeszcze zwiększanie profilu na 45 i szerokości to już lekka przesada - wrzuć sobie w kalkulator i zobacz jak bardzo zmienisz średnicę koła - nie wiem czy nie zacznie gdzieś przycierać podczas skręcania i/lub pracy zawieszenia.
Komfort zyskasz duży jak po prostu weźmiesz standardowe opony a nie runflaty - te letnie głównie dlatego są takie niekomfortowe bo ściany boczne runflatów są mega twarde. jeśli już zwiększać opone to minimalnie, może 235/40R19?
Jeśli chodzi o Micheliny, to są teraz nowe PA5, choc PA4 to jedne z lepszych opon. Ja wziąłem GoodYear-y UG Performance Gen-1, ewentualnie z tych dobrych można myśleć o Dunlopach WS5, Nokianach WR A4 lub D4, Pirelli Sottozero 3 czy Continentalach TS850P - wszystkie są dobre, jedne lepsze w takich inne w innych warunkach czy teście (każdy mierzy z innym autem w innych warunkach, inny zestaw opon itp), jedne bardziej sie zużywaję, inne są głośniejsze itp - co kto lubi, każda bedzie jednak naprawdę dobra. Do tego jeszcze w Autobild ostatnio Vredestein Wintrac Pro wygrał w powiedzmy porównywalnym rozmiarze opon.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
To jest alpin p4 245/40 na 19” 8j
[MENTION=20089]epsonix[/MENTION], [MENTION=57068]Azalgo[/MENTION] wielkie dzięki!
Zatem profil będzie 40. W kwestii marki i modelu to spróbuje z Michelin Pilot Alpine PA4. W poprzednim aucie kiedyś pokusiłem się o Micheli Pilot Sport 3. Wtedy pierwszy raz uwierzyłem w to co ludzie mówili, czyli ze dobra opona robi wielką różnicę. To był taki trochę szok, jak opona może się zachować wjeżdżając np. w kałuże.
Natomiast pozostaje jeszcze szerokość opony. Instrukcja podpowiada 225. Czy poza walorami estetycznymi 245 jakie są jeszcze różnice vs 235 vs 225?
Ostatnio edytowane przez Apollo888 ; 10-11-2018 o 12:53
Tu jest ciekawie porównanie jak szerokość ma wpływ i zachowania na suchym, mokrym i śniegu. Wiadomo, wszystko zależy od warunków w jakich przychodzi nam jeździć.
https://www.youtube.com/watch?time_c...&v=mhQh3IfXac0
Wracając do tego pytania. To właściwie go nie ma. Patrząc na post #1, to z kalkulatora wynik że dla profilu 40 należy wybrać szerokość 235 (oczywiście akceptując konsekwencje zmiany rozmiaru).Napisał Apollo888
Ostatnio edytowane przez Apollo888 ; 10-11-2018 o 17:04
Na 8j można zakładać 225, 235 i 245. 235 jest optymalną szerokością.