Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Wizualnie (i pod kątem przyspieszeń na mniej przyczepnych odcinkach) na pewno warto z tyłu mieć te 9.

no ale to masz na lato szerokie kapcie, natomiast ta odpowiedz Firste byla chyba do kolegi [MENTION=80505]doc JW[/MENTION] w kwestii opon zimowych - na sniegu czy lodzie szeroki tyl to juz chyba nie jest tak fajnie?Mam 10” na tyle z Q w mojej veloce i superlepkie micheliny pilot sport 4s 275, są to gumy montowane w amg, ferrari itd., a i tak kontrola trakcji interweniuje na wyjsciu z zakrętu. Te 225 rf montowane fabrycznie to jest joke w aucie 280 koni.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Mam 10” na tyle z Q w mojej veloce i superlepkie micheliny pilot sport 4s 275, są to gumy montowane w amg, ferrari itd., a i tak kontrola trakcji interweniuje na wyjsciu z zakrętu. Te 225 rf montowane fabrycznie to jest joke w aucie 280 koni.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
WYbieraj:
1.faktycznie kupic Winter Sport 4D na tyl w 255/40R18, choc na zime (na duzy snieg) tak szeroka opona to chyba nie jest super rozwiazanie. W niektorych panstwach moga sie przyczepic policjanci (Czechy/Slowacja) - bo tam jest wymog takich samych bieznikow na wszystkich kolach - co prawda wg konwencji wiedenskiej auto powinno spelniac wymogi kraju rejestracji, ale wiemy ze z tym jest problem bo szeregowy policjant o tym czesto nie wie, nie zna zasad w Polsce i sie dowalic moze (tak jak to w Austrii dowalaja sie do ilosci i lokalizacji kamizelek odblaskowych, w Niemczech do certyfikowanej apteczki i tak jak u nas dla zagranicznych kierowcow do gasnicy(ktora np w Niemczech nie jest wymagana) )
2.kupic 2 nowe felgi 8" na tyl - zapytaj o cene w ASO, zapytaj o rabat - moze dealer da Ci cos typu 20-25%? ewentualnie sprobowac kupic na allegro takie 2. potem bedziesz probowal sprzedac swoje 9", moze sie uda jak cena bedzie dobra (choc 9" na rynku jest za duzo, handlarze probuja wciskac nawet zestawy 4x9" co nie wiem czy w ogole przejdzie na przodzie bez dystansow (tym bardziej ze niektore 9" maja ET34 a niektore ET44.5) - wielu chce kupowac tylko 8" szerokosci)?
3. wymienic sie z jakims alfaholikiem ktory chcialby wsadzic sobie szeroki tyl na lato
tu masz porównanie srednic 225/45R18 z 255/40R18 z 245/40R18:
Wpisz rozmiary opon
opona wzorcowa 659.7 mm 0 mm 0 %
zamiennik 1 661.2 mm 1.5 mm 0.23 %
zamiennik 2 653.2 mm -6.5 mm -1 %
jak widac ori rozmiary roznily sie o 0.23% miedzy osiami (tyl ciut wieksza srednica o 1.5mm), dla 245 bedzie 1% w druga strone (-6.5mm) - tak naprawde to znacznie mniej niz roznica nowej opony z przodu 225 a zuzytej na max tej z tylu 255. i
245 ma ta zalete w zimie ze troche jednak jest wezsza od 255.
Hej, możesz polecić jakieś konkretne opony? Mam koła R19 5-otworowe (kod z katalogu 5EQ) i 4x225/40/19 letnie opony (takie dostałem do Giulia Veloce Q4) więc wszystkie chyba 8''.Na zime jeżdże na 8” 19 245, na wszystkie cztery koła i jest all good.
Wracając do tego pytania. To właściwie go nie ma. Patrząc na post #1, to z kalkulatora wynik że dla profilu 40 należy wybrać szerokość 235 (oczywiście akceptując konsekwencje zmiany rozmiaru).Apollo888 napisał:Natomiast pozostaje jeszcze szerokość opony. Instrukcja podpowiada 225. Czy poza walorami estetycznymi 245 jakie są jeszcze różnice vs 235 vs 225?