[Giulia] Giulia- felgi, opony

Twardsza co przy 19" z niskim profilem robi różnicę w daily

Swoją drogą mam wrażenie, że przy zakrętach auto bardziej pływa tyłem. Tak jak bym miał za niskie ciśnienie lub wysoki profil a przecież ani jedno ani drugie nie ma miejsca. Piszę to po przesiadce się z Mito z sportowym zawieszeniem. Chyba odwykłem od jazdy dłuższym, większym autem. Chociaż jeszcze dwa lata temu miałem 159SW i zdaje się że prowadziło się nieco lepiej.

auto chce zamieść tyłem bo to tylnonapędówka i w dodatku z rozkładem mas bliskim 50-50 - musi być nadsterowna (choć z mojego doświadczenia zgaduję że przez geometrię skrętu - niepełnego Ackermana przy mocnych skrętach potrafi robić się podsterowna jak jest konflikt toru jazdy przednich kół). Mito czy 159 to auta z nurkującym przodem raczej (szczególnie 159 2.4/3.2 z ciężkim mega silnikiem na przedniej osi), podsterowne więc.

Panowie,

Giulia 2.0 200KM
Czy felgi z QV wejdą, czy nie? Jedni mówią, że tak. Drudzy, że tył się nie zmieści. Do Veloce się niby mieszczą, ale ja mam mniejsze hamulce.

do veloce nie niby, tylko się mieszczą. Do mniejszych zestawów nie wiem IMG_3654.jpg

Odpisałem w tym drugim wątku, do Q4 się zmieszczą, w rwd będą koła wystawać poza obrys, hamulce tu nie przeszkadzają.

Z tego co widzę to masz schowane:) 10" wchodzi. Zdziwilbym sie gdyby rozstaw kol zmienial sie tylko ze wzgledu na srednice tarcz/wielkosc zaciskow.u mnie w veloce tak tyl z q 10" wyglada - a wydawalo sie, że 9" et34 jest juz na styk:)
IMG_3690.jpg

Jakby skrupulatnie liczyć to mam schowane o ok 3 mm bardziej niż u Ciebie, co by się po fotach mogło zgadzać. Przez negatyw górą się chowa, ale dołem wystaje poza obrys, sprawdzalem. Ja mam et 44.5 z 3mm dystansem czyli 41.5 ale zaznaczam że przy 9 calowej feldze. Gdzieś pisałem, że rozstawaem się rózni rwd i q4, jest w manualu o tym. Jak do rwd założysz 10 cali to wyjdzie na zewnątrz jeszcze o ok. 9 mm w stosunku do tego co jest na fotografii wyżej. W rwd felga od q4 tj 9 cali et34 już wystaje, a to jest 5 mm mniej jeszcze niż 10 cali. Zaznaczam, że dla każdego co innego może oznaczać "wystaje". Jeszcze kończąc dla efektu optycznego szerokość opony może też mieć znaczenie.

Ostatnia edycja:
Czy auto nie traci na dynamice i prowadzeniu na takich walcach? Jak ze spalaniem i trakcją?

@kozak masz jakies zdjecia jak felga opona wystaje na tyle z felgami technico w rwd? Jakiej szerokości miales oponę?

Trakcja bez porównania lepsza. Spalanie pewnie minimalnie większe. Dynamika podobna. Mam boxa na ok. 250KM, ale w przyszłym tygodniu wejdzie chip, więc powinno wypluć ok. 300KM.

Pokaż fotę koła z tyłu ile to wystaje. Jaka szerokość opony siedzi?

To na zimę kupowac tylko opony 19 cali 255/35 tył 225/40 przód i zostawić oryginalne felgi czy jednak nowe koła 18 cali + 4x225/45 opony ?

Rozglądam się za budzetowym zestawem felg do opon zimowych do Giulia Quadrifoglio, przeglądając portale znalazłem jakies Racing Line I5660,oferowane w dwóch szerokościach. Wiadomo zima,spokojniejsza jazda,raczej turlanie po mieście, nadadzą się do czegoś? A może ktoś już uzyskuje? Szukałem używanych oryginalnych,ale ceny prawie jak za nowe.

Podobno nadadzą, ale ze słyszenia tylko. Rozmiarem pasują jak ori oem

Sorki za mały spam w wątku, ale może może ktoś byłby zainteresowanymi poniższymi felgami - jeździły u mnie 7 zim w Giulii 2.0/2.2? Mam nowe 19" na kolejny sezon i stąd sprzedaż. To PSW Dubai Anthacite 8x18" ET33 otwór 65.1mm 5x110mm. Raczej proste, nigdy nie prostowane czy spawane, stan wizualny średni - jest trochę obtarć na rancie i że to obrabiany front miały i po latach alu zaczęło się utleniać przy otworze centrującym podeszło (pewnie obtarł się lakier i ruszyło utlenianie). Generalnie ujdą do założenia na zimę jeśli ktoś nie jest detalistą i olewa trochę zimowy wygląd, a może ktoś ma po znajomości jakąś lakiernię i mu odremontują w dobrej cenie to miałoby to też sens.
Na ten moment odbiór osobisty w Bielsku-Białej i proponuję 1350zł do lekkiej negocjacji, ewentualnie bliżej zimy jestem skłonny przygotować to na wysyłkę półpaletą (+ok 200zł), choć na wysyłkę mam już zainteresowanego a chcę uniknąć pakowania/nadawania stąd ogłoszenie.
Czujniki TPMS przełożone już do nowego zestawu kół.

Jakby co mam też 2 dystanse Eibach 15mm kupione pod koniec 2021 aby tył ładnie się licował jak w zestawie letnim z poszerzanym tyłem. Sprzedaż na ten moment tylko razem z felgami - 200zł (albo po sprzeaży felg jeśli pójdą bez dystansów).

Fotki jak teraz wyglądają (na życzenie zrobię więcej) oraz zdjecia z dystansami na aucie z zimy 2021/22r
https://photos.app.goo.gl/FxCKqaeqwu7xqb8c7

Panowie,

Zostały mi zimowe opony Nexen WinGuard Sport2 po dwóch krótkich sezonach. Jak nowe...
225/45 18 i 255/40 18.
7 mm bieżnika.
Gdyby ktoś był zainteresowany to zapraszam do kontaktu.

PS.
Mam też oryginalne belki na dach, dywaniki gumowe na zimę i zasłonki tylnych okien...

Amortyzatory
Powrót