Android Auto

Tylko tutaj mowa o tym, że szeroki ekran AA musi włączyć kontrolujący firmware radia - czyli Alfa. U Ciebie Kenwood.

Poza tym, ten Kenwood to na 2DIN?

No to w takim układzie definitywnie piłeczka odnośnie obsługi całego ekranu jest po stronie Alfy. Zatem co? Piszemy wszyscy odnośnie tego problemu jako zgłoszenie na stronie Alfy?

No to w takim układzie definitywnie piłeczka odnośnie obsługi całego ekranu jest po stronie Alfy. Zatem co? Piszemy wszyscy odnośnie tego problemu jako zgłoszenie na stronie Alfy?
mozemy, o ile dziala formularz bo miesiac temu nie dzialal...

2 din.

Problem jest po stronie Alfy.

to wiemy, skoro dziala od wersji 4.0 google twierdzi ze calkowicie odblokowal skalowanie ekranu na szeroki (moze wczesniej producenci niezalezni jak np Kenwood o ktorym wspomniales jakos to po swojemu ogarneli/omineli). rozumiem ze Ty masz pasek zamiast na dole to z lewej strony i drugi ekran z boku na tej ~1/3 ekranu na ktorej my mam tylko logo AA - np spotify - bo o tej funkcjonalnosci tu piszemy - to google dodal w wersji 4.0 dla aut z szerokim ekranem.
ktos tu pisal ze w mazdzie 3 i jaguarze (nie wiem ktorym) dziala juz szeroki ekran, ale w wielu innych autach jeszcze nie.

trzeba pisac do AR support, zaraz wypelnie formularz na stronie.

No już działa, właśnie wysłałem
też napisałem, zadziałał formularz (kiedyś obcinał coś ok 1500 znaków czy coś takiego, więc nie piszcie za długich elaboratów).

próbowałem tez zapytać potem jeszcze o rozwiązanie problemu z brakiem odpowiednika przycisku back (nie da się wyjść z przesuwania google maps jeśli już jest nawigacja - tylko komenda głosowa z nowym wyznaczeniem celu), ale tym razem formularz się wysypał:

Wystąpił błąd.

Problem z wysyłaniem: spróbuj ponownie. Jeśli problem nie ustąpi, spróbuj ponownie później.

a miałem jeszcze wysłać kolejny forumularz o przywrócenie piktogramowych strzałek nawigacyjnych na wyświetlaczu zegarów przy nawigowaniu z Google Mapsa, które zniknęły bodajże od firmwaru MV072.xxx.xxx (przynajmniej dla aut bez nawigacji - tu próbowałem nawet dodać w proxi MESa te sprawy, miałem pozycje w menu już dodane, ale dalej nie działały).

Chyba tylko dla aut bez nawigacji, bo u mnie dalej są

Chyba tylko dla aut bez nawigacji, bo u mnie dalej są
tak chyba właśnie jest. ja straciłem po wymianie radia na nowe (z firmwarem 080.xxx.xxx, miałem wcześniej 059.xxx.xxx), i wiem że ktoś tu na forum miał konfig podobny do mojego tylko ciut nowszy (firmware 072.xxx.xxx) i już nie miał tych strzałek. to była mała rzecz która się przydawała - np dziecko sobie spało więc miałem wyciszone radio, na wyświetlaczu miałem za to widoczne wielkie strzałki nawigacyjne.

U mnie po zainstalowaniu najnowszej wersji AA na smartfonie (albo po przełączeniu UI?), przestała działać komenda głosowa "wyślij wiadomość do xxx". Asystent odpowiada że nie rozumie.

Wcześniej korzystałem z tej komendy wielokrotnie bez żadnych problemów. Teraz muszę mówić "wyślij wiadomość" a potem dodatkowo odpowiedzieć na pytanie do kogo. Jest to bardziej irytujące niż brak szerokiego ekranu. U was też tak to działa?

Btw, wskazówki z google maps dalej wyświetlają mi się ekranie między zegarami (mam nawigację na pokładzie).

Ostatnia edycja:
Btw, wskazówki z google maps dalej wyświetlają mi się ekranie między zegarami (mam nawigację na pokładzie).
No i to przynajmniej tłumaczy, dlaczego w pakiecie z Android Auto oferują teraz dużą nawigację, bo bez niej nie będzie wskazówek z gogle maps między zegarami :D

to wiemy, skoro dziala od wersji 4.0 google twierdzi ze calkowicie odblokowal skalowanie ekranu na szeroki (moze wczesniej producenci niezalezni jak np Kenwood o ktorym wspomniales jakos to po swojemu ogarneli/omineli). rozumiem ze Ty masz pasek zamiast na dole to z lewej strony i drugi ekran z boku na tej ~1/3 ekranu na ktorej my mam tylko logo AA - np spotify - bo o tej funkcjonalnosci tu piszemy - to google dodal w wersji 4.0 dla aut z szerokim ekranem.
ktos tu pisal ze w mazdzie 3 i jaguarze (nie wiem ktorym) dziala juz szeroki ekran, ale w wielu innych autach jeszcze nie.

trzeba pisac do AR support, zaraz wypelnie formularz na stronie.

Mam nawigację na całym ekranie, nie mam logo Android Auto. Może jednak wprowadzam Was w błąd, bo czy radio 2 din nas szeroki ekran?

Mam nawigację na całym ekranie, nie mam logo Android Auto. Może jednak wprowadzam Was w błąd, bo czy radio 2 din nas szeroki ekran?

2 din to kwestia raczej wysokości sprzętu, ale według mnie nie każde 2 din ma szeroki ekran, znaczy chyba bardziej tu chodzi o proporcje

Nowy wygląd AA w mojej Giulietcie sprawuje się super. jest dużo bardziej ergonomiczny w obsłudze. Podobny do CP. Duże ikony, ciemne tło. Teraz to naprawdę fajny i użyteczny gadżet.

to prawda, wygląd fajny, tylko jeszcze są jakieś zonki z AA mam co jakiś czas. Jak chciałem odpowiedzieć na wiadomość (nie wiem czy to kwestia nowego UI wcześniej zdarzyło mi się kilka razy głosowo wysyłać bez problemu) to zaczął do mnie gadać w jakimś dziwnym języku (pewnie wersje na mniej znaczące języki jeszcze są niedopracowane dlatego nie ma ich w Google Play), wiadomość SMS przyszła dzisiaj to nie wyświetliło jej w powiadomieniach tylko kopertka mignęła pomiędzy zegarami. Dziwne to wszystko, Google ma taki sztab ludzi, kasę, tyle już pracują nad AA a jeszcze jest to niedopracowane. W każdym razie i tak ogólnie jestem zadowolony z AA, liczę że z czasem poparią to na tyle że nie będzie się czego czepiać.

Pytanie, czy macie coś takiego na AA że po paru minutach od włączenia Spotify muzyka się pauzuje. to dzieje się tylko raz i zawsze. Nie wiem o co chodzi - tak dzieje mi sie od kilku miesięcy, próbowałem wracać do starszej wersji AA na próbę ale też się to działo. Czy to jakiś update Spotify, Androida czy moze zmiana radia lub jego firmwaru? Dzieje sie tak zarówno na kablu USB, jak i przez AAGateway (normalnie tak działam z AA przez WiFi).

A czy nie jest tak, że włączasz Spotify będąc w zasięgu np. sieci domowej, wyjeżdżasz z garażu i jak telefon gubi sieć domową, przechodzi na GSM, muzyka się zatrzymuje? Ja tak mam, zawsze jak wyjeżdżam z domu, a potem z firmy. Tak samo ginął mi Whatsapp (połączenie). Przez jakiś czas nie wiedziałem o co chodzi, już nawet podejrzewałem jakieś urządzenia energetyczne po drodze, bo z reguły w tych samych miejscach gubiłem sygnał. A to po prostu te same odcinki codziennie, w tym samym tempie i w tych samych momentach przełączanie sygnału.

nie, to nie to. Spotify pauzuje tez jak wyjezdzam z miejsc gdzie nie mam zasiegu znanego WiFi - zawsze 3-5minut po pierwszym uruchomieniu. Poza tym najczesciej slucham playlisty zdownloadowanej na telefon w max jakosci, wiec polaczenia nie potrzebuje bo ma lokalnie muze. Kolejna sprawa to pod AAGateway mam hotspot w aucie (AA przez WiFi) i mam flow z Automate który od razu po polaczeniu BT wymusza polaczenie z Hotspotem, czyli w momencie odpalelenia AA juz jestem polaczony na hotspota (inaczej by sie nie polaczyl - musi byc WiFi juz przelaczone). Dziwne to jest, troche wkurzajace bo nie wiem jak to moge poparwic.

Co do zasiegu sieci, w spotify jest to dziwne, ze mimo ze mam muze zdownloadowana, to jak gubie siec komorkowa to czasem na chwile sie zatnie. Nie wiem, moze czas sprobowac cos innego niz spotify, macie doswiadczenia z Deezerem czy Tidalem na AA?

Używam tidala, jak na razie bez problemow. Sciagam płyty do katalogu off-line i bez problemow dziala. Wczoraj 1szy raz od kilku miesiecy tidal sie 'wysypal' na kilkanascie minut.

A czy nie jest tak, że włączasz Spotify będąc w zasięgu np. sieci domowej, wyjeżdżasz z garażu i jak telefon gubi sieć domową, przechodzi na GSM, muzyka się zatrzymuje? Ja tak mam, zawsze jak wyjeżdżam z domu, a potem z firmy. Tak samo ginął mi Whatsapp (połączenie). Przez jakiś czas nie wiedziałem o co chodzi, już nawet podejrzewałem jakieś urządzenia energetyczne po drodze, bo z reguły w tych samych miejscach gubiłem sygnał. A to po prostu te same odcinki codziennie, w tym samym tempie i w tych samych momentach przełączanie sygnału.

Ja ma co prawda darmowa wersję Spotify i po kablu, ale u mnie się takie cuś nie dzieje. Nie ma tez tych dziwnych zaburzeń językowych co u Ciebie. Google maps i Waze śmiga aż miło.

Amortyzatory
Powrót