Android Auto

O jakich zaburzeniach językowych piszesz?

O jakich zaburzeniach językowych piszesz?
to chyba [MENTION=80414]XJ6[/MENTION] pisal do mnie. te zaburzenia jezykowe wystapily jak wybralem ikonke powiadomien, odsluchalem wiadomosc i (tu nie pamietam) albo wybralem rotary padem odpowiedz albo powiedzialem 'odpowiedz'. normalnie, jak nacisne przycisk komendy glosowej i powiem 'wyslij wiadomosc do xxxx' to wszystko dziala bez zarzutu - sprawdzalem jadac autem przed chwila.

O taką odpowiedź odnośnie obsługi szerokiego ekranu otrzymałem:)
Screenshot_20190822-143328.jpg

brak kompetencji a nawet nieumiejętność czytania ze zrozumieniem przez customer support AR poraża.
2 dni temu wysłałęm im zapytanie przez formularz o takiej treści:

Dzień dobry,
W swojej Giulii mam Android Auto i obecnie firmware Infotainment-u zaktualizowany do najnowszej wersji MV085.... Wg informacji które od paru miesięcy krążą w sieci (artykuły, filmy itp), oraz potwierdzeniu tego przez support techniczny Google-a, aplikacja Android Auto od wersji 4.0 (wiosna 2019) wspiera szerokie ekrany w samochodach. Niestety ciągle nie działa to w żadnej AR Giulia/Stelvio a mam kontakt z wieloma użytkownikami poprzez forum internetowe (w aucie mam najnowszą wersję AA 4.5, zyskałem nowy wygląd, ale ciągle na ~1/3 ekranu auto wyświetla logo AA zamiast tworzyć drugi ekran). Wg przedstawiciela pomocy technicznej Googla, jest to blokowane po stronie samochodu ( w niektórych samochodach np nowych Mazdach czy Jaguarach już to działa), i sugerował skontaktować sie z producentem.

Najlepsze jest to, że na wiosne 2018r Google wspólnie z Alfą Romeo prezentowało na targach właśnie tą funkcjonalność w AR Giulia, sądzę jednak że musiała to być jakaś wersja firmwaru infotainment-u która pozwalała włączyć tą funkcję, a produkcyjne wersje na to nie pozwalają.

W związku z tym chciałbym zapytać w imieniu swoim i wielu zainteresowanych kolegów z forum, czy i kiedy możemy spodziewać się aktualizacji która w naszych autach odblokuje nową funkcjonalność AA. W jaki sposób też będzie dystrybuowany update? Oczekiwalibyśmy że w końcu AR zacznie udostępniać pliki (np przez konto przez które można ściągać nowe mapy) a nie chować je tylko dla siebie i co najwyżej w przypadku jakiegoś TSB/service newsa udostępniać link i to tylko dealerom/ po zalogowaniu i tylko gdy są problemy z radiem.

Proszę o przekazanie tych spraw do odpowiedniego działu i udzielenie informacji.

Pozdrawiam

Dzisiaj dostałem taką odpowiedź od FCA która mnie zirytowała:
Szanowny Panie,
dziękujemy za kontakt z Biurem Obsługi Klienta.
W odpowiedzi na Pana e-mail uprzejmie informujemy, że wydawcą aplikacji Android Auto jest Google. FCA Poland nie odpowiada za dostępność aplikacji w Polsce.
Jednocześnie informujemy, że aplikacja jest także dostępna do pobrania poza sklepem Google Play: https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/android-auto/ .
Do prawidłowego działania Android Auto niezbędne jest połączenie telefonu z systemem multimedialnym za pomocą oryginalnego kabla USB.
Detale dotyczace Android Auto: https://www.android.com/auto/.
Służymy pomocą w razie dodatkowych pytań.
Customer Care FCA EMEA

WTF, więc od razu do nich:
Dzien dobry,
Czy Panstwo czytaliscie moje zapytanie, bo odpowiedz jest nie na temat?
Prosze o przeczytanie ze zrozumieniem i odpowiedz na temat.
Pozdrawiam

- - - Updated - - -

O taką odpowiedź odnośnie obsługi szerokiego ekranu otrzymałem:)
Pokaż załącznik 261356
ktoś niekopetentny widać siedzi tam i wkleja coś co mu ktoś przygotował gdy zapytanie jest o Android Auto...

No tak to wygląda przynajmniej. Pytanie o AA, czyli wkleić tekst nr 73...
No ja właśnie w pytaniu też opisałem że sam AA działa dobrze, że google twierdzi, że kwestia leży po stronie Alfy i że chodzi mi tylko o obsługę pełnego ekranu...

Może to offtop ale ostatnio zadałem im pytanie o aktualizację map - do małej navi spóźniają się już 5 miesięcy w stosunku do ostatniej, a prawie 3 miesiące po aktualizacji dla 8,8 cala (1031 w czerwcu). Odpowiedziano mi, że aktualizacje mogę pobierać ze strony Mopar. Odpisałem im, żeby nie robili ze mnie idioty. To się wyłączyło.

My tu marudzimy, a może w Alfie wydarzyło się to o czym pisał fan zegarów cyfrowych Spk...
Może alfa poszła tak do przodu, że w dziale obsługi Klienta nie ma już ludzi tylko pracują roboty:cool:

uprzejmie informujemy, że wydawcą aplikacji Android Auto jest Google
Ależ to jest słabe. Uprzejmie informujemy, że do działania android auto potrzebny jest telefon, kabel USB oraz samochód.
Chyba trzeba uderzać do Cassino, spłodzić coś po włosku i wysyłać bezpośrednio do źródła.

do mnie nie odpisali póki co. w przeszlosci z reguly po 2-3 ping-pongu przestawali odpowiadac, ciekawe jak bedzie teraz

No ale piszą żeby skontaktować się z serwisem, no co oni biedni zrobią bo nie kumam, przecież to nie jest usterka, w sensie usterki, że się coś popsuło tylko nigdy nie działało

dokladnie tak samo skonczyly sie moje proby gadania z customer service w sprawie np automatycznego odjezdzania fotela do tylu po otwarciu drzwi - pisalem ze ani serwis ani TESEO przez rok z tym nic nie byli w stanie zrobic, a oni z powrotem mnie do serwisu. na szczescie to jest juz rozkminione i w proxi sobie wyprogramowalem to irytujace odjezdzanie.

Słuchajcie, dzisiaj dzwoniła do mnie bardzo miła Pani z Alfa Romeo odnośnie mojego zgłoszenia. Pytała o co dokładnie chodzi, opisałem jeszcze raz jaki problem zgłaszałem, że sam AA chodzi dobrze. Pani kontaktowała się z działem technicznym no i prosiła że jedynym rozwiązaniem jest to by zgłosić ten fakt w ASO, oni mają zgłosić notatkę, na której podstawie producent coś z tym zrobi. Najlepiej jak najwięcej z nas to zrobi, zatem tutaj Apel do wszystkich, którym na tym zależy:D

wiesz ile mam zgloszonych spraw w ASO, ticketow w TESEO itp? acodjezdzajacy fotel? zglaszali ludzie ma calym swiecie, no to dodali ale w nowych autach. na szczescie moje bylo wyprodukowane tuz przed zmiana a potem mialem wyniane radia i udalo mi sie SAMEMU wylaczyc to w Proxi. ASO nie dostaje nic z Wloch i temat lezy.

a obslugi szerokiego ekranu dla AA nie moge zglosic w ASO bo mam retrofit, ori mialem 6.5

mysle ze trzeba wyczaic maila do kakiejs szychy i mu przeslac liste podpisow, sciezka przez ASO indywidualnie to nie zadziala mocno.

wiesz ile mam zgloszonych spraw w ASO, ticketow w TESEO itp? acodjezdzajacy fotel? zglaszali ludzie ma calym swiecie, no to dodali ale w nowych autach. na szczescie moje bylo wyprodukowane tuz przed zmiana a potem mialem wyniane radia i udalo mi sie SAMEMU wylaczyc to w Proxi. ASO nie dostaje nic z Wloch i temat lezy.

a obslugi szerokiego ekranu dla AA nie moge zglosic w ASO bo mam retrofit, ori mialem 6.5

mysle ze trzeba wyczaic maila do kakiejs szychy i mu przeslac liste podpisow, sciezka przez ASO indywidualnie to nie zadziala mocno.

Ok, pewnie tak, ale tak czy inaczej w końcu ten fotel ogarnęli. No tak wystarczy poprosić maila do prezesa :)
Zdaje sobie sprawę, że może to nie być ani łatwe ani szybkie, ale może trzeba jednak to zrobić, bo mamy 2 wyjścia:
-nic nie zgłaszać, na bank nic z tym nie zrobią i narzekać
-jednak zrobić ze swojej strony to co można i ewentualnie narzekać jak nic nie zrobią, ale zawsze pozostaje szansa, że jednak...

Ok, pewnie tak, ale tak czy inaczej w końcu ten fotel ogarnęli. No tak wystarczy poprosić maila do prezesa :)
Zdaje sobie sprawę, że może to nie być ani łatwe ani szybkie, ale może trzeba jednak to zrobić, bo mamy 2 wyjścia:
-nic nie zgłaszać, na bank nic z tym nie zrobią i narzekać
-jednak zrobić ze swojej strony to co można i ewentualnie narzekać jak nic nie zrobią, ale zawsze pozostaje szansa, że jednak...

wielu tematow jednak nie ruszyli, mimo ticketu teseo i wielu upomnien z mojej strony do dzis nie ma nawet odpowiedzi z wloch a tickety juz sa od roku.

akurat obslugi szerokiego ekranu dla AA nie moge zglosic bo moje auto wyjechalo z fabryki z 6.5" a 8.8 dopiero ja sobie wlozylem.

dzis dostalem odpowiedz na 2 maila i tez skierowali mnie do aso-teseo. odpisałem ze ta sciezka nie dziala i chciałbym jakis kontakt gdzie to zostanie potraktowane serio a nie ze skonczy sie na tickecie i braku odpowiedzi

btw, wczoraj w radiu skasowaly mi sie ulubione stacje fm, czyli na nowszym radiu i najnowszym firmwarze problem ktory wystapil 2 razy za pierwsze pol roku posiadania auta (poprzednie radio z firmwarem 059.xxx.xxxl znow sie powtorzyl (wiem ze u niektorych forumowiczow tez sie to zdazylo)

Ja mam jazdę z swoim LG G6 przez ciągłe rozłączanie się a teraz wystąpił problem na Samsungu A50 którego po podłączeniu usb ni stąd ni zowąd przestał widzieć jeśli chodzi o AA (telefon obsługuje bez problemów).

Ja mam jazdę z swoim LG G6 przez ciągłe rozłączanie się a teraz wystąpił problem na Samsungu A50 którego po podłączeniu usb ni stąd ni zowąd przestał widzieć jeśli chodzi o AA (telefon obsługuje bez problemów).

Wina kabla, przerabiałem to juz. Zmień kabel, zapomnij urządzenie i wszystko bezie OK :)

kabel lub zlacze wyrobione, ale tez serwis aa na telefonie czasem wariuje i juz nie odpala wtedy trzeba uruchomić na nowo telefon.

aa po kablu jest bez sensu wymyslem, musza powstać urzadzenia posrednie/bramki aa z wifi, cos na modle tego co teraz uzywam drugiego telefonu i apki aagateway

Amortyzatory
Powrót