• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Android Auto

• Autor wątku Autor wątku Imć
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
moje doświadczenie z telefonami na androidzie (różnymi Samsung/LG) jest takie, że się grzeją, szczególnie na gdy AA puszcza się przez wirelessa, skoro się grzeją to potrzebują odpowiednia ilość energii to jasne. Nie miałem nigdy Yanosika, tylko Spotify i wtedy Mapy Google. W przypadku iPhona nic się nie grzeje, i to widać po tym na ile starcza mi bateria na trasie - 6h jazdy na wirelessowym Carplayu i jeszcze telefon działał, choć miał już z 10% baterii. Na Androidowych to było może z 1,5h max i dead.

moje doświadczenie z telefonami na androidzie (różnymi Samsung/LG) jest takie, że się grzeją, szczególnie na gdy AA puszcza się przez wirelessa, skoro się grzeją to potrzebują odpowiednia ilość energii to jasne. Nie miałem nigdy Yanosika, tylko Spotify i wtedy Mapy Google. W przypadku iPhona nic się nie grzeje, i to widać po tym na ile starcza mi bateria na trasie - 6h jazdy na wirelessowym Carplayu i jeszcze telefon działał, choć miał już z 10% baterii. Na Androidowych to było może z 1,5h max i dead.
3 lata temu zmieniłem tel. z androidem (Samsung S8) na iPhona i to była dobra decyzja, brak zrywania połaczeń z korzystania w autach różnych marek. Kondycja baterii 89% czyli jak nowa a korzystam dużo prowadząc firmę.

Wiecie może czy udało się w końcu osiągnąć full screen dla Android Auto przez dongle AAWireless dla aut ze starym systemem? Podobno w wersji 3.1 (beta) jest opcja AA przez CP. Może ktoś to sprawdzić?

W 4.0 dziala przez CP ale poza tym ze ekran jest na srodku i nie ma loga aa niestety ciagle mały. Moze z chinczykliem musicie gadac zeby zrobil jakis fix/ustawienie na to (mnie to srednio interesuje bo od 1.5r na iphonie rzialam i na andka nie wroce nigdy)

3.1 jest w fazie beta udostępnianej wybrańcom to skąd 4.0 wziąłeś??

Epsonix może chodzi Ci o Carlinkit? Tam rzeczywiście w 4.0 AA i CP chodziło po CP, ale od 5.0 już przeszli na osobne protokoły (AA przez Android Auto Wireless, CP przez Car Play Wireless).
Ja pytam o AA Wireless Adapter (czy jak to się nazywa).

Edit:
I jeszcze pytanie: Czy można ten dongle przenosić z auta do auta bez problemu? Jak raz się sparuje to potem będzie działał w każdym aucie gdzie go podłączę?

Boisz się że jak raz sparujesz do moduł do wyrzucenia, czy jak?
Możesz przenosić ale być może musisz w ustawieniach zmienić na jakiego BT samochodu ma reagować do odpalenia, nie jestem pewien czy on może zapamiętać kilka i szukać jednego z zapamiętanych do upadłego. Wieczorem mogę Ci sprawdzić jak mi wróci drugi samochód.

Epsonix może chodzi Ci o Carlinkit? Tam rzeczywiście w 4.0 AA i CP chodziło po CP, ale od 5.0 już przeszli na osobne protokoły (AA przez Android Auto Wireless, CP przez Car Play Wireless).
Ja pytam o AA Wireless Adapter (czy jak to się nazywa).

Edit:
I jeszcze pytanie: Czy można ten dongle przenosić z auta do auta bez problemu? Jak raz się sparuje to potem będzie działał w każdym aucie gdzie go podłączę?

sorki, tak to jest jak odpisuje się wg mailowego powiadomienia - tak, myślałem o Carlinkit 4.0 który idzie przez ACP. AAWireless wykluczałem że w ogóle to wprowadzi - jak miałem jeszcze androida to z autorem AAWireless wielokrotnie pisaliśmy (od czasu projektu AAGateway), wiele razu mu robiłem logi z telefonów. Potem jak wszedł AAWIreless, też go o to pytałem, i twierdził że się nie da - on łączy się tylko przez AA i robi mostek. Widocznie ktoś go przekonał do zmiany protokołu kablowego na ACP - jeśli tak to IMHO jak najbardziej możliwe jesli postarają się developerzy. Na pewno byłaby to fajna gratka dla posiadaczy Androidów, a dla mnie w sumie też zaleta - mam trochę radii 2 gen używek MID/MID DAB, HIGH i HIGH DAB które mogę odblokować z aktywowanym AA/ACP, firmwarem i mapami najnowszymi, jak i mam 3 szt nówek MID - arguemnt z AA na całym ekranie może wielu zachęcić (bo dziś wybierają boxy nie bacząc że mają wady - choćby jak jakość dźwięku po aux i inne niedogodności typu radia nie posłuchasz z mapami z AA itp)

Dla uściślenia: używam CarlinKit 5.0, wykorzystujący osobny protokół dla Androida. Jak zapomniałem podłączyć kabelek na trasę, to po 4 godzinach miałem jeszcze 20% baterii, a nie wyjeżdżałem z pełną tylko jakieś 85-90%. Ciepły może i jest ale nie jakoś strasznie (pomijam, że mój uchwyt jest na kratce i mogę chłodzić lub grzać telefon :) ). Jak dotąd sprawuje się dobrze.

carlinkit 5.0 ma oba protokoły na USB z tego co gdzieś czytałem i przełącza się chyba wg telefonu czy dostępności interfejsu.
Carlinkit 4.0 na USB miał tylko Carplaya ale na WiFi obsługiwał zarówno AA jak i ACP
Carlinkit 3.0 chyba był tylko w wersji Carplay USB i WiFi

AAWireless dotychczas był AA na USB i AA po WiFi tylko, ale widać że w nowej wersji firmwaru próbują dodać Carplay po kablu i chyba faktycznie (o ile dziś po wyżej napisanej informacji o wersji 3.1 przeczytałem parę postów na xdaforums), rozwiązać problem całego ekranu dla AA i przedliftowych radii.

Co do zużycia baterii, może niektóre telefony mają tak dużą że jakoś to działa, może mają jakieś inne ustawienia że się nie grzeje czy nie zużywa tak baterii, wielu z Andkai jednak narzeka na gorący telefon i szybko padającą baterię, i takie też jest moje doświadczenie (i tu niezależnie czy będzie to Carlinkit, AAWireless czy cokolwiek innego - jest ciągły przesył danych po WiFi i obróbka obrazu tej samej wielkości np dla map + dekodowanie dźwięku + ciągnięcie przez LTE live streamingu).
iPhone po prostu jest dużo bardziej zoptymalizowany, nie grzeje się, stąd i bateria starcza na długo mimo że wcale nie jest ogromnej pojemności (w przeciwieństwie do wielu telefonów na Androidzie)

Boisz się że jak raz sparujesz do moduł do wyrzucenia, czy jak?
Możesz przenosić ale być może musisz w ustawieniach zmienić na jakiego BT samochodu ma reagować do odpalenia, nie jestem pewien czy on może zapamiętać kilka i szukać jednego z zapamiętanych do upadłego. Wieczorem mogę Ci sprawdzić jak mi wróci drugi samochód.
Chodzi o to drugie. Czyli właśnie mam kilka aut z AA (ale wszystkie po kablu) i czy wystarczy (po pierwszym sparowaniu z każdym) tylko podłączyć pod dane auto i będzie znowu działać, czy jednak to bardziej skomplikowany proces (typu wchodzić w ustawienia dongle, usuwać, parować od nowa, itp).
Z góry dzięki za sprawdzenie!

Sprawdziłem. W ramach tego samego telefonu z AA możesz moduł AAW przenosić między samochodami. Nic nie trzeba kombinować, podłączasz i działa odrazu ok. Ale pod warunkiem, że oba samochody wymagają takich samych ustawień modułu typu passtrough, automatyczne łączenie itp. A to już niestety zależy jak w danych samochodach zachowuje się złącze usb i sama stacja multimedialna. Czyli niby jest ok ale zależy jakie samochody. Ja testowałem na parze Stelvio-Yaris. W jakichś innych wypadkach może być potrzebne wchodzenie w ustawienia i jakieś drobne zmiany..

Dla uściślenia: używam CarlinKit 5.0, wykorzystujący osobny protokół dla Androida. Jak zapomniałem podłączyć kabelek na trasę, to po 4 godzinach miałem jeszcze 20% baterii, a nie wyjeżdżałem z pełną tylko jakieś 85-90%. Ciepły może i jest ale nie jakoś strasznie (pomijam, że mój uchwyt jest na kratce i mogę chłodzić lub grzać telefon :) ). Jak dotąd sprawuje się dobrze.

Hmm bardzo ciekawe.
Ja kupiłem ten CarlinKit 5.0 i nie działa mi to ze Stelvio 2019. Próbowałem z iPhone i z Androidem. Podczas połączenia apka (android auto) się crashuje i wpada w loop. Zrobiłem update urządzenia nowym softem z bugfixami ale dalej nic. IPhone (carplay) nawet
nie reaguje, że coś zostało podpięte.

Jaki setup używasz? Może to z przedliftowym infotainmentem się nie zgrywa.

Carlinkit 5.0

A czy na carlinkit 5.0 masz już full screen na AA? Skoro jest osobny protokół dla AA.
Z góry dzięki za info

Carlinkit 4.0 już robił po protokole carplaya na USB, ale jedyne co zmieniał to obraz był na środku i bez logo AA, ale dalej tak samo mały. Podejżewam że jakby jakaś grupa zainteresowanych klientów na zakup nacisnęła na chińczyka, to zrobiłby aktualizację i dał opcje zaawansowane aby móc odpalać duży ekran. AAWireless nad tym pracuje o ile wiem.

Z tego co wiem, Carlinkit 5.0 na USB ma AA dla WiFi AA, a ACP dla WiFi ACP. Pewnie kwestia znów zagadania, aby dalo się wybrac tłumaczenie z AA Wifi na ACP i ręczne ustawienie parametrów ekranu dla AA Wifi, ale znów, chińczyk pewnie musi zobaczyć w tym nową sprzedaż i przekonującą grupę aby mu się opłacało/chciało z tym podziałać.

chińczyk pewnie musi zobaczyć w tym nową sprzedaż i przekonującą grupę aby mu się opłacało/chciało z tym podziałać.
Dyskusja z Chińczykiem to z reguły ślepy zaułek.
Kiedyś kupiłem w miarę fajne radio i chciałem się pobawić w dystrybucję tutaj. Ale kilka rzeczy było tam skopanych na tyle że nie było szans. Więc napisałem do Chińczyka - popraw to sprzedamy dużo. Odpowiedź - kup dużo to poprawimy...

W AAwireless dodali AA na protokole ACP. Ale nie testowałem i nie wiem jakię i czy są jakieś korzyści techniczne z tego.

Roznie to bywa z nimi, pewnie zalezy na kogo trafi. W kazdym razie aawireless nad tym pracuje oficjalnie

Ja mam ekran 8'8 i carlinkit 5.0. Obraz wyświetla się dokładnie tak samo jak po kablu, czyli na pełnym ekranie. Różnicy w działaniu w porównania do kabla nie widzę. Jedyny mankament to, że czasem nie startuje automatycznie i trzeba mu pomóc naciskając ręcznie połączenie bluetooth.

Amortyzatory
Powrót