U mnie przy temperaturze na zewnątrz poniżej 15 ° 3 kreski , powyżej tej temp. 4 , więcej nie widziałem mimo "autostradowych" prędkości![]()
Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
a co do kresek, to jeszcze chyba ciut to zmienili w jakiś wersjach firmwaru (chyba że mylę z poziomem oleju który też na pewno zmieniali)?
mi w zimie raczej dochodzi tylko do 3 kresek, teraz i lato 4. nigdy więcej nie miałem, nawet jak dynamicznie przejechałem się po serpentynach deptając pedał gazu mocno przez kilka minut, podejżewam jednak że przy dłuższym takim przejeździe czy wyższej temperaturze na zewnątrz pewnie też te 5 albo i 6 kresek dałoby się uzyskać. w końcu to temperatura oleju a nie cieczy chłodzącej (która jest stabilizowana chłodnicą/wentylatorami/termostatem w granicach pewnie +-10C).
co do odczytu temperatury cieczy chłodzącej, to w MESie jest parameter temperatura silnika oprócz osobnego temperatura oleju.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
tyle ze ja tutaj nie piję to "przeskakiwania" aka efektu akermana czy jak sie to zwie
tylko efektu chrupotania w kole.
W
ojojoj Epsonix to ty nie wiesz że alfy od lat 70-tych chłodzą olej, a od kilku lat nawet podgrzewają i chłodzą
chłodnice oleju są, a chłodzenie w 2.0 z tego co wiem (popraw mnie jeśli się mylę, aż tak się nie interesowałem) jest robione pośrednio płynem chłodniczym, tak więc olej przy większym obciążeniu silnika będzie bardziej rozgrzany niż płyn chłodniczy (który i tak waha się +-ileśtam stopni. czytałem wpisy różnych ludzi którzy np po chipie podawali wartości typu 105-110C. sam nigdy tego tematu nie zgłebiałem bo mi to na nic niepotrzebne a z wpisów z forum odnośnie nowych aut wiem że ludziom w Giuliach pokazuje 3/4 lub 5 kresek na wyświetlaczu, dlatego nic dziwnego/niepokojącego we wpisie kolegi nie widzę. tym bardziej że na forum pisano o zmianach wyświetlania w którymś firmwarze (że było za dużo przypadków że ludzie mieli 5 kresek i jeździli zaniepokojeni do serwisu, stąd zmiana, wolą pokazywać mniej)
o grzaniu oleju w Giulii nie wiedziałem - jest coś takiego? wiem że jest cyrkulacja po zgaszeniu żeby chłodzić układ (turbina głównie) - mocno słychać jaką pompę elektryczną.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Cześć! Mam taką przypadłość w swojej Giulii.
Chodzi o wskaźnik ile km jeszcze można zrobić na baku. W momencie jak zapala się rezerwa (tzn. kiedy jest już 1/4 baku) to znika mi liczba km do przejechania, a w tym miejscu zostają _ _ _
Czy to jest normalne w Julce?
hmmm u mnie znika pozno, chyba dopiero jak jest juz czerwono albo pozniej. spalanie srednie mam wysokie. cos obilo mi sie o uszy ze system warouje jak dobija sie pod korek przy tankowaniu, z drugiej strony ja leje zawsze do odbicia i wyjezdzam do piznego czerwonego, wiec wchodzi mi od 54 do 58l przy tankowaniu i problemow nie mam ze wskazywaniem. moze kwestia firmwarow w aucie, moja jest poaktializowana (dwukrotnie icm, ipc, ecu i pate innych juz od czasu produkcji sie aktualizowalo)