• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Usterki - większe i mniejsze, rozwiązania i porady

• Autor wątku Autor wątku osy4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z tym update to nie wiem jak jest ale tego "ekranu" się raczej nie updatuje. Chyba że update infotainmentu. Ja mam "stary" środkowy ekran z 2017 i nie da się go zupdatować. Nie żeby update coś wnosił oprócz zmian stylistycznych i wskaźnika poziomu oleju ale smuteczek zostaje :)
A co Ci pokazywał wcześniej i co pokazuje teraz po update wskaźnik poziomu oleju?

Już po wizycie w ASO. Wgrali mi nowe oprogramowanie skrzyni i silnika i o niebo lepiej.

Adf auto - porażka. Nie polecam. Obiecywali że auto ma wszystkie aktualizacje i zrobione kampanie naprawcze. A w rzeczywistości nic nie zrobili...

W Gam wgrali soft silnika i skrzyni i okazało się że jest jakaś kampania na uszczelki kolektora wydechowego i jakaś uszczelka na podszybiu.

Wysłane z mojego Galaxy s8+ przy użyciu Tapatalka

to chyba dzwonie do Gam, bo u mnie zadnej zmiany po ADF.. -.-

Po wizycie w gam napisałem do adf do handlowca który mi sprzedawał auto że chyba serwis go trochę oszukał z tym że auto miało mieć wszystkie aktualizacje.

Dziś telefon z adf od kierownika serwisu.
Tłumaczył że po podpięciu pod kompa zawsze system pokaże że jest nowy soft, nawet jak w aucie już jest najnowszy. Ze system nie sprawdza wersji jaka jest w aucie tylko musi to zrobić diagnosta... No i że nie wgrywają nic jak klient nie zgłasza usterki.

Stesznie to dziwne, w telefonie nie pokazuje non top że są aktualizacje... No chyba że system fiata jest sprzed 20 lat...

To trzeba było sprawdzić wersję, którą miałeś a jaki masz teraz i byś mu powiedział że jest to najnowszy i taki powinieneś dostać w momencie zakupu. A nie rozumiem jak to nie wgrywają jak nie ma usterki. To po co FCA to wypuszcza? Napisałbym do FCA co to za praktyki i czy oni popierają nie aktualizowanie pojazdu podczas serwisów.

[MENTION=79678]kozak[/MENTION] - delikatnie mówiąc kierownik serwisu wprowadził Cie w błąd. Po podpięciu oryginalnego komputera serwisowego podawana jest aktualna wersja oraz czy jest nowy soft. Niechęć do wgrywania, bierze się z faktu czasu wgrywania (polak potrafi sobie wytłumaczyć, że jak nic się nie dzieje to nie trzeba modernizować). Na gwarancji to fabryka odpowiada za modernizacje a nie mechanik. Po gwarancji można robić co się chce - na własną odpowiedzialność

No dlatego wydawało mi się to dziwne... Raczej tam nie zawitam ponownie...

Ekran nie ma nic do tego co jest wyświetlane tylko body komputer
U mnie było tak:
5.jpg

A po wymianie body komputera (nie wiem po co)
Jest tak:
6.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

No tak i spalanie większe i niższa średnia - same minusy;)

Imho stara grafika czytelniejsza :)

Ale że nie ma czasu podróży to NIGDY im nie daruję.

No nie ogólnie nowa jest czytelniejsza i w wyższej rozdzielczości, ale ze nie ma czasu podróży to faktycznie kicha

No nie ogólnie nowa jest czytelniejsza

Tu pozwolę sobie się nie zgodzić :D

W starej na pierwszy rzut oka masz 3 mocno zaznaczone białe wartości. Jednostki są wyszarzone i nie rozpraszają uwagi jak w nowej wersji.

Co masz na myśli przez większą rozdzielczość? Rozdzielczość ekranu chyba się nie zmienia.

Ekran ten sam ale napisy są wyraźniejsze wiec sprawiają wrażenie wyższej rozdzielczości

No jak tam uważasz :D Ja niestety i tak niegodzien nowej wersji :(

Kilka postów wcześniej, zgłaszałem problem przejawiający się dziwnymi stukami w układzie kierowniczym podczas kręcenia kierownicą w czasie powolnych manewrów np. na parkingu. Po dzisiejszej wizycie w serwisie okazało się, że winna jest maglownica i nie jest tak, jak to kilka osób próbowało twierdzić, że to opony, albo ten typ tak ma itp. itd. Jeżeli więc któryś z forumowiczów ma podobny problem w Stelvio (lub Gulii) to radzę wybrać się do serwisu i zgłosić problem.

Nie no objawy maglownicy są inne niż to co ja mam u siebie. Te opisywane tutaj objawy wynikają z:
- geometri skrecania (przy wolnych manewrach będzie "słabo" za to przy szybkich będzie bdb)
- napędu na tył
- szerokich opon
- dużego skrętu

Zanim dyferencjał ogarnie, zanim układ przeniesienia napędu ogarnie to trochę mija. Jakby było 100% przód to by nie było takiego zachowania, ale że jest Q4 to jest jak jest.

Uszkodzenia maglownicy to przede wszystkim:
- luzy w układzie kierowniczym
- nierówna praca układu
- itp

Mam takie pytanko:

Czy u Was jest tak samo z nastepujacymi przypadlosciami:
- lusterko wsteczne wewnetrzne strasznie drga przy wiekszych predkosciach
- klapa od bagaznika nie otwiera sie do konca ale tylko uchyla,jesli uzyje pilota lub przycisku przy kierownicy. Raz na dziesiec razy sie otworzy do konca.

Dzieki

Nie, nie zanotowałem takich objawów. Przynajmniej na razie (12 kkm).

- lusterko wsteczne wewnetrzne strasznie drga przy wiekszych predkosciach
Przy większych prędkościach to nie ale na postoju trochę tak od wibracji silnika. Nie jest to najkulturalniejsza jednostka na świecie. Przy większych (nie będę pisał jakich bo będzie kwik że się chwalę i namawiam do łamania przepisów) maska się telepie. Ktoś już kiedyś o tym pisał ale ja dopiero do zaobserwowałem przy dużych prędkościach.

- klapa od bagaznika nie otwiera sie do konca ale tylko uchyla,jesli uzyje pilota lub przycisku przy kierownicy. Raz na dziesiec razy sie otworzy do konca.
z tym to jedź do serwisu bo to była chyba wada. Ja u siebie nie otwieram z kluczyka bo mi się ręki do kieszeni nie chce wsadzać jak mam keyless. Otwieram z przycisku przy rejestracji.

Amortyzatory
Powrót