Strona 362 z 364 PierwszyPierwszy ... 262312352353354355356357358359360361362363364 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3,611 do 3,620 z 3638

Temat: Usterki - większe i mniejsze, rozwiązania i porady

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

U mnie akurat na 18" na zimówkach (przełożone wczoraj) jest to znacznie mniej widoczne.

Użytkownik Świeżak Avatar kml89
    Mieszka w
    Poznań Zwiedzam
    Auto
    Giulia 200@294KM (2017) | Audi S3 (2022)

Domyślnie

mogę już nie mieć ubytki w grubości bieżnika

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał kml89 Zobacz post
    też tak macie w Giulii: parking z kostki brukowej, parkujecie prostopadle przodem i momencie maksymalnego skrętu kół w momencie wjeżdżania na miejsce parkingowe jest taki jakby uślizg (przeskok?) kół (skręcam w lewo to uślizg jest w prawo), wrażenie trochę jakby koło 'przestawiło' na jakimś kamieniu - i może faktycznie na tym parkingu czasem jakieś kamyki leżą, ale parkując tam innym autem nigdy nie uświadczyłem takiego efektu

edit: ok, znalazłem podobne tematy czyli ten typ tak ma!
    tak, ustawienie geometrii skrętu nie w kontak Ackermana. Ma to swoje zalety (zakręty na dużej prędkości) jak i wady (koła nie idą po torze okręgu i działają przeciwko sobie co przy max skrętach, zimnie, twardszej gumie, niektórych nawierzchniach wymusza przeskok jakby opony. W My20 zmniejszyli to, na co niektórzy fani Q na forach zagranicznych psioczyli bo woleli auto ze sportowym setupem.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Lolcisz
    Mieszka w
    Władysławowo
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio 2.0 280KM Q4 Veloce

Domyślnie

Witam Wszystkich,

To mój pierwszy temat na tej grupie, jestem zielony w kwestii mechaniki pojazdowej itp. więc proszę o wyrozumiałość.
    Post może być przydługi ale problem trwa już prawie pół roku i nikt nie potrafi mi z tym pomóc,
    ale od początku...

Od prawie roku jestem (szczęśliwym?) posiadaczem Alfy Romeo Stelvio Q4 Veloce 2.0 280KM z 2020 roku. Od zawsze byłem wielkim fanem marki, a omawiana Stelvio to moja 3 Alfa w życiu.
    Auto kupiłem w salonie Makurat w Gdańsku z przebiegiem 92k km.
    Przez pierwsze pół roku stan auta to igła, wymieniane jedyne oleje, filtry, klocki i tarcze, a przegląd okresowy w gdyńskim ASO EURO CAR na ul. Morskiej 491 tylko potwierdził, że stan auta jest idealny.
    Pierwsze problemy z autem zaczęły się jakoś czerwiec/lipiec. Podczas jazdy na drodze krajowej gorszej jakości nagle zacząłem odczuwać bicie i drgania na kierownicy, a dodatkowo Alfa zaczęła pływać.
    Zaniepokojony całą sytuacją pojechałem do zaprzyjaźnionego mechanika, który stwierdził, że letnie opony na których auto zakupiłem są już do wymiany (zaczęły pękać na zewnętrzych krawędziach).
    Zakupiłem więc nowe opony Michelin Pilot Sport 4 SUV z homologacją do Alfy AR. Niestety problem nie zniknął... Kontynuując poszukiwania pojechałem na stację kontroli pojazdów, a tam diagnosta powiedział, że tuleje tylnego wózka są do wymiany. Dziwna sprawa z 3,5 letnim samochodem więc umówiłem się do ASO w Gdyni, sugerując się tym, że skoro specjalizują się w Alfach to będą wiedzieć co i jak.
    W serwisie powiedzieli mi, że zawieszenie jest w idealnym stanie, a problemem były źle wywarzone koła + glina, która musiała dostać się pod koła.
    Po wyjeździe z serwisu wszystko niby wróciło do normy ale tylko do czasu aż nie wjechałem na autostradę. Znowu pojawiły się drgania na kierownicy choć faktycznie mniejsze niż wcześniej.
    Po czasie drgania, a dokładniej dziwny rezonans zaczął przenosić się również na podnóżek, oparcie środkowe czy drzwi od strony kierowcy, a dodatkowo auto zaczęło ściągać na prawą stronę, a więc....

Będąc w Bydgoszczy pojechałem na zbieżność i geometrię, do Pana, który miał świetne opinie w internecie, niby poprawiał po różnych "majstrach" itp. .
    Auto zostawione do roboty i po godzinie telefon, że Alfa do odbioru. Wszystko super, przód ustawiony na tip top tylko podobno w lewym tylnim wahaczu śruba od 2 regulacji zapieczona i nic nie dało się zrobić.
    Znowu jadę do mechanika, opowiadam o problemie, zamawiamy i robimy komplet oryginalnych wahaczy na cały tył.
    Znowu geometria tym razem 3D w Gdyni... Pan robi wszystko na odwal się, mówi, że Alfa z tyłu ma regulację tylko w jednej płaszczyźnie, a nie w dwóch jak mówił poprzednik.
    Lewe tylne koło w większości parametrów na czerwono ale podobno TAK MA BYĆ... W międzyczasie zmieniłem opony na zimowe (kupione rok temu) i nie ufając majstrowi jadę znowu do Bydgoszczy, do poprzednika (tego od zapieczonej śruby), a ten wykonuje ponownie pełną geometrię...
    Wyjeżdżam od majstra, a z autem zaczęły dziać się "CUDA"... Mam luz na kierownicy, którego nigdy wcześniej nie było, gdy skręcam kierownicą i ją puszczam to wraca do punktu 0 ale w ostatnim momencie przeskakuje, jakby dobijała tak od 5' do 0', cały czas muszę korygować tor jazdy, układ kierowniczy działa z opóźnieniem, jest jakby gumowy, przy jeździe autostradowej gdy puszczę kierownice auto zaczyna zjeżdżać na prawą stronę + mam wrażenie jakby jakby jechało bokiem, cały czas na drifcie i jakby lewa tylnia strona chciała wyprzedzić przód auta (taki banan po wypadku), przy skręcaniu w lewo auto jakby sunęło bokiem, a nie skręcało, a dodatkowo dziwne uczucie jakby tył i przód auta nie współgrał ze sobą.... o uczuciu jakbym śmigał na latającym dywanie nie wspominając.

Będąc w trasie pojechałem do mechanika z chęcią wymiany końcówek albo i całych drążków kierowniczych, żeby coś zaradzić na te luzy, ale podczas oględzin powiedział, że z drążkami jest wszystko okay, że zawieszenie jest git.... Cały czas próbując dojść do tego co się dzieje z moim autem parę dni temu pojechałem znowu do ASO w Gdyni. Doradca serwisowy zabrał Stelvio, żeby sprawdzić zbieżność. Mówił, że auto nie zostawia 4 śladów i on tu nic złego nie widzi.... ale jak dobrze wiemy, to, że nie zostawia 4 śladów o niczym nie świadczy....

Miałem wrażenie, że może już mi odbija, że może tak właśnie ma być ale do wczoraj... wczoraj pojechałem do salonu Alfy, przejechałem się nową testową Stelvio i auto jeździ jak po sznurku, jakbym wsiadł do zupełnie innego samochodu.... a dzisiaj parkując swoje auto tyłem, zauważyłem, że pomimo idealnego konta prostego do linii, trzymania kierownicy prosto, kamera cofania w punkcie 0, auto zaparkowałem krzywo w liniach.... ostatnią rzeczą, którą zauważyłem dzisiaj to gdy założę nogę na koło i pcham to prawe przednie koło giba się bardziej niż przy innych, całe auto lata jakby amortyzator albo coś... Ale podobno zawieszenie jest w porządku, tylu już EKSPERTÓW oglądało to auto i stan "igła"....

W nadchodzącym tygodniu znowu jestem umówiony na oględziny auta i ewentualną geometrię ale powiem Wam, że jestem już zmęczony... Wymarzone auto, długo na moją Bellę czekałem, a zamiast sprawiać mi frajdę to tylko wk***ia.... co miesiąc wydaję kupę kasy na mechaników, geometrię itp.... a więc Panowie i Panie proszę o jakąś radę, pomoc albo namiar na kogoś kto rzetelnie zajmie się moim samochodem, zdiagnozuje problem i sprawi, że znowu będę cieszył się moją ukochaną Alfą tym bardziej, że spędzam w niej dużo czasu pokonując rocznie między 40-50k km...
    Pozdrawiam Wszystkich, z góry dziękuje i przepraszam za ten elaborat

Użytkownik Znawca Avatar dziadzia82
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Julka 2018 150Mair Veloce . Stelvio Sprint 2020

Domyślnie

zaciski ktoś sprawdzał.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulia 2.0 280KM

Domyślnie

Czesc,

ma ktoś może schemat instalacji czujników stukowych (giulia 2.0 280km)? Wiem, że są dwa pod kolektorem ssąsym.
    Dodatkowo czy ktoś ma informacje z jakim momentem (nm) trzeba je dokręcać do bloku silnika?

Z góry dzieki

Auto
    Giulia 2.0T 2021

Domyślnie

Ma ktoś pomysł dlaczego po rozgrzaniu silnika (3 kreski i 4 kreski), na trzecim biegu podczas delikatnego zwalniania przy ok. 23 km/h jest nierówna praca silnika? Jakby się dławił. Nic nie czuć, zero szarpnięć, ale dźwięk jest niepokojący. Oczywiście w ASO nic nie słyszą i nic pod kompem nie wyszło.

Udało mi się to nagrać. Słychać to bardzo wyraźnie, bo kamerę wrzuciłem pod maskę Dodatkowo na tym nagraniu pojawiło się charakterystyczne terkotanie, coś jak silniki diesla. Wiem, że ten hałas jest częsty, bo na forach USA czy Włoskich o tym piszą, ale nikt nie wie od czego to terkotanie jest. W sumie mam to od początku i się do tego przyzwyczaiłem, choć nie występuje to często - zwykle po dłuższej trasie.

Silnik 2.0 200 km, 2021.

https://www.youtube.com/watch?v=BLvKTpxbfCA
    Ostatnio edytowane przez ARAH ; 21-12-2024 o 15:39

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

znana usterka- odkręcone/zgubione nakrętki mocujące turbo do silnika - ćwiczyłem temat. aby to naprawić musisz zdemontować od dołu wydech z katem zakręciń nakrętki i dać nowe uszczelki od wydechu bo są jednorazowe- koszt uszczelek około 800 pln plus robota.
    Ostatnio edytowane przez Dareek ; 21-12-2024 o 21:32

Auto
    Giulia 2.0T 2021

Domyślnie

Tylko dlaczego to zaczyna terkotać od 3 biegu. Na 1 i 2 jest ok. W dodatku często wystarczy wyłączyć silnik na kilka minut i ten dźwięk się już nie pojawia nawet po przejechaniu kilkuset kilometrów.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulietta Veloce / Giulia Q

Domyślnie

Cytat Napisał Grzegorz2107 Zobacz post
    W tamtym roku moja Piękna urozmaiciła mi wakacje stając przed pizzerią w środku Chojnic i blokując ruch na głównej ulicy w godzinach szczytu. Laweta, szybka kontrola w warsztacie, żadnych błędów, jedziemy dalej, stajemy na amen w Słupsku pod samym serwisem, gdzie zostaje na kilka dni i tam też nie znajdują żadnych powodów takiego zachowania. Rok minął bez większych problemów. Przed samym wyjazdem na tegoroczny urlop kupiłem nowy akumulator, tak na wszelki wypadek. 16 lipca mieliśmy prom do Gdańska. 10 km od portu zapaliła się kontrolka ciśnienia oleju. Syn jechał drugim autem, więc wysłałem go po litr oleju na stację benzynową i stanąłem tuż przed wjazdem do portu wyłączając silnik. Dolałem 300ml oleju, ale silnik nie dał się już uruchomić. Syn podpiął komputer i znalazł taki błąd: P0087-00 Ciśnienie w szynie wtryskiwaczy.
    Załącznik 287667

Mieliśmy 20 minut na decyzję. Przepakowałem szybko bagaże do syna i popłynęliśmy zostawiając auto przy porcie. Zdjęcie zrobione z pokładu promu.

Załącznik 287668

Po dotarciu do Gdańska straciłem pół dnia na załatwienie przewiezienie samochodu do Polski, jako przesyłki cargo. "Nie wozimy niesprawnych aut, nie wozimy takich z automatem, Szwedzi się nie zgodzą, bo auto stoi poza terenem portu". Panie z obsługi cargo chciały, żebym to załatwiał mailowo, żeby się mnie pozbyć, ale w końcu wygraliśmy, bo szwedzki pracownik po rozmowie telefonicznej nie widział problemu i ostatecznie załatwiliśmy ten transport. Koszt ok 2500zł. Mieli go wciągnąć na pokład, potem lawetą przetransportować do serwisu w Gdańsku na Potokowej. Laweta ponad 600zł. Śmieszne tylko to, że auto dało się uruchomić i wjechało na prom i lawetę samodzielnie, a w serwisie, tak jak rok wcześniej nie znaleziono powodu focha, jakiego Piękna odwaliła. Miałem przyjemność poznać pana Janusza Jarosza pracującego w gdańskim serwisie. Bardzo miły i kompetentny człowiek. Wierzę, że zrobił co mógł, żebym się dowiedział o przyczynach awarii. Pompa paliwa okazała się sprawna. Jedyne co zrobiono, to zaktualizowano oprogramowanie, okazało się przy okazji, że serwis jaki był robiony rok temu i dwa lata wcześniej w Bydgoszczy nie wysilił się na update. Tak więc mam auto na ostatni tydzień wakacji, wszystkie plany poszły się gonić i mam nadzieję, że nie będzie nowych fochów, ale kto to może wiedzieć, gdy nie udało się znaleźć przyczyny?
    Szanowny Panie Grzegorzu, czy Pana coroczna awaria wakacyjna wystąpiła też w 2024 roku? (bo wpisu nie widze i nie wiem o co tym myśleć)

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Kris7 Zobacz post
    Cześć, przy okazji ostatnich dużych mrozów zauważyłem problem. Otóż po mroźniej nocy odpalam auto i jak wrzuce bieg - D lub R to auto wpada w duze wibracje, na P nic sie nie dzieje. Po zagrzaniu auta problem znika. Czy ktoś miał podobny problem, wydaje mi sie że łapa, podpora skrzyni po prostu zamarza? Moze ta guma juz straciła własciwości stad ten problem. Mogłby ktoś sprawdzić w eperze jaka tam sa podpory tej skrzyni. 2017 2.0 280km RWD.
    Czytajac instrukcje uderzył mnie ten wpis:
    "nie należy dokonywać zmian między trybami P (Parkowanie), R (Wsteczny), N (Luz) lub D (Jazda), gdy silnik jest włączony i przekroczone są obroty biegu jałowego;"
    Bieg jałowy to jest ok 1 000 giri, a cold start ma 1500 giri, może to jest źródłem wibracji.
    Moja sztuka
    https://www.forum.alfaholicy.org/nas...ne_veloce.html

Upłynnię zaślepki spryskiwaczy xeona do giulietty kolor 134b (czerwone), komplet lewa i prawa 200pln wysyłka free. Można w małopolce podjechać i popatrzeć czy kolor pasuje.

Oświadczenie
    Połowe problemów w alfie można rozwiazać nowym kablem, wtyczką i czujnikiem.