[Giulia] Usterki - większe i mniejsze, rozwiązania i porady

• Autor wątku Autor wątku osy4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dzwoniłem do Pol-Caru. Kampanii serwisowych na mój samochód nie ma, raczej fałszywy alarm.

Czyli Pegazus lub Pegasus albo inna inwigilacja. Niestety to bolączka wszystkich tego typu systemów. Kiedyś musi wystąpić błąd zwany zakłócenie przesyłu danych. Aby tylko taki "fałszywy" alarm nie był kosztowny.

Pan nie był w stanie stwierdzić, czy mi nie wyskoczyły jakieś błędy w samochodzie, więc totalnej inwigilacji (jeszcze) nie ma :).

Panie i Panowie pytanie odnośnie waszych Giuli lub Stelvio.
Czy ktoś z Was zauważył w którym momencie zaczyna się wypalanie GPF?
Przejechałem moim Stelvio ok 10tys km i nie jak nie zauważyłem ani zmiany w w odgłosie silnika ani obrotach na biegu jałowym kiedy to dziadostwo się ewentualnie wypala.

Panie i Panowie pytanie odnośnie waszych Giuli lub Stelvio.
Czy ktoś z Was zauważył w którym momencie zaczyna się wypalanie GPF?
Przejechałem moim Stelvio ok 10tys km i nie jak nie zauważyłem ani zmiany w w odgłosie silnika ani obrotach na biegu jałowym kiedy to dziadostwo się ewentualnie wypala.
Wypala sie samoczynnie.
Jeśli nic nie świeci na zegarach to jest okay.
Ja miałem tydzień temu 80g sadzy w GPF przebieg prawie 18 tys/km.
Jednym słowem turbo żyje turbo pije i wypala kociołek.

Witam. Czy zdarzyło się komuś że podczas jazdy w nocy gasną światła mijania na 1,2 sekundy i się zapalają znowu. Wczoraj mi się to zdarzyło na krótkiej trasie kilka razy. Czy ktoś miał coś podobnego lub zna rozwiązanie. Z góry dzięki za wszelkie sugestie

Witam. Czy zdarzyło się komuś że podczas jazdy w nocy gasną światła mijania na 1,2 sekundy i się zapalają znowu. Wczoraj mi się to zdarzyło na krótkiej trasie kilka razy. Czy ktoś miał coś podobnego lub zna rozwiązanie. Z góry dzięki za wszelkie sugestie

Oba jednocześnie? Nie nie miałem takiej sytuacji

tak oba jednoczesnie. Wydaje mi sie ze czasem w dzien zalaczaja sie tez swiatla mijania czasami nawet jak jade w sloncu bo przez chwile mam nawigacje w trybie nocnym.

Wydaje mi sie ze czasem w dzien zalaczaja sie tez swiatla mijania czasami nawet jak jade w sloncu bo przez chwile mam nawigacje w trybie nocnym.
Może się coś w takim układzie dzieje z czujnikiem zmierzchowym i dlatego. Jeżeli się tak dzieje w trybie AUTO, to sprawdź jak jest w normalnym (włącz światła przełącznikiem), jeżeli będzie ok, to bym obstawiał właśnie czujnik zmierzchowy.

Też myślę o tym czujniku. Sprawdzę tak jak napisałeś. Dzięki.

Nie działa mi podświetlenie podłoża po otwarciu prawych przednich drzwi, wymiana żarówki nie pomogła. Cała reszta działa poprawnie. Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną? :)

Interesują mnie wszelkie informacje dot. usterek elektrycznej pompy paliwa zanurzonej w baku wersji 2.0t. Po niespełna 5 latach eksploatacji i trochę ponad 70 tys. km moja pompa zaczęła wyraźnie głośniej pracować. Czy kogoś trapił podobny problem? Chciałbym zrobić research zanim zamówię nową.

Samochód jeździ normalnie. Błędów nie wypluwa żadnych.

Miałem kiedyś momenty głośnej pracy pompy, słyszalne po włączeniu zapłonu ale przed rozruchem. Kilka razy się zdarzyło ale jak pojechałem do serwisu to zawsze było cicho. Potem się uspokoiło, od 2 lat nie słyszałem tego dźwięku (takie buczenie połączone z bulgotaniem).

Tak, coś jakby buczenie czy nawet taki nieprzyjemny już dźwięk elektroniki. Utrzymujący się także po rozruchu, ale nie zawsze. Wcześniej tak nie było, jestem pewien z racji długiej już dość relacji z Alfą. Co się dało sprawdziłem, wysokie ciśnienie jak trzeba tj. 50-200 bar w zależności od pracy/obciążenia silnika.

Tam jest jeszcze przy nadkolu zamontowany moduł do sterowania tą pompą w baku. Były na niego akcje serwisowe w USA. Pytam, bo może ktoś wymieniał albo zmusiło go padnięcie poprzedzone takim właśnie wzmożonym buczeniem.

Czy w jakimś lifcie została zlikwidowana funkcja odjeżdżającego fotela po wyłączeniu i otwarciu drzwi?

Miał ktoś tak, że po wejściu do auta i odpaleniu silnika fotel nie wraca do pozycji właściwej? Tzn raz na 10 razy zdarzy się, że nie wraca.
Zgłaszałem w ASO, niby zresetowali centralkę (cokolwiek miało by to znaczyć) ale to nie pomogło...

Amortyzatory
Powrót