Temat: Usterki - większe i mniejsze, rozwiązania i porady

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    DW
    Auto
    AR

Domyślnie

Cytat Napisał Grzegorz2107 Zobacz post
    Załącznik 284351

Załącznik 284350

A tak wyglądało blokowanie ulicy Gdańskiej w Chojnicach przez zbuntowaną Julię. W oczekiwaniu na lawetę. Teraz jak jadę, to patrzę ciąglę na pobocza, czy nadają się do zjechania na nie bez szkód dla auta i postronnych osób
    Edit:
    Nie wiem dlaczego przekręciło zdjęcie o 90 st.
    https://allegro.pl/oferta/pokretlo-g...mm-12327080747

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

[MENTION=2540]Marek156/159sw[/MENTION] jakieś lata temu dałeś taką informację w tym wątku:
    Cytat Napisał Marek156/159sw Zobacz post
    Od czasu gdy na obudowę radaru, czujniki oraz szybę nałożyłem powlokę nano (niewidzialną wycieraczkę) musi mocno padać aby wyskoczył błąd.
    Pamiętasz jeszcze co tam wtedy położyłeś?
    Sorry, że takie pytanie pozornie głupie ale już sobie kiedyś położyłem jakąś niewidzialną wycieraczkę na szybę w jakimś samochodzie to później sobie włosy rwałem jak to gówno zmyć (rozbłyski w nocy od reflektorów z naprzeciwka mocno zwielokrotnione).
    Więc potrafię sobie wyobrazić że niektórymi wynalazkami można tylko pogorszyć sprawę FCW/AEB zamiast polepszyć...

Dwa razy wyskoczył mi komunikat "sprawdź otoczenie + oczyść radar" - czyszczenie pomogło.
    A dziś znienacka mi się zapaliła kontrolka "FCW OFF" a po zhamowaniu i ruszeniu ponownie - zgasła. Był lekki deszcz wcześniej ale radar na oko jednak wydawał się czysty.
    Ostatnio edytowane przez netzmark ; 11-07-2022 o 21:27

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG

Domyślnie

Mgła, deszcz albo intensywne słońce pod ostrym kątem i wywala mi fcw off. Jak tylko poprawia się warunki to wraca do normy

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfy Romeo MiTo; Alfa Romeo 159sw; Alfa Romeo Gulia Super

Domyślnie

Cytat Napisał netzmark Zobacz post
    [MENTION=2540]Marek156/159sw[/MENTION] jakieś lata temu dałeś taką informację w tym wątku:

Pamiętasz jeszcze co tam wtedy położyłeś?
    Sorry, że takie pytanie pozornie głupie ale już sobie kiedyś położyłem jakąś niewidzialną wycieraczkę na szybę w jakimś samochodzie to później sobie włosy rwałem jak to gówno zmyć (rozbłyski w nocy od reflektorów z naprzeciwka mocno zwielokrotnione).
    Więc potrafię sobie wyobrazić że niektórymi wynalazkami można tylko pogorszyć sprawę FCW/AEB zamiast polepszyć...

Dwa razy wyskoczył mi komunikat "sprawdź otoczenie + oczyść radar" - czyszczenie pomogło.
    A dziś znienacka mi się zapaliła kontrolka "FCW OFF" a po hamowaniu i ruszeniu ponownie - zgasła. Był lekki deszcz wcześniej ale radar na oko jednak wydawał się czysty.
    Ja kupiłem taki środek w UK. Jest to żel, który nakłada się na zabezpieczany element. Zapłaciłem dużo, ale było warto mam go już na wykończeniu i jak na razie nie znalazłem podobnego z dobrymi opiniami. Nie ma efektu rozbłysków w nocy a podczas deszczu zachowuje się rewelacyjnie.
    Jednocześnie co pewien czas, trzeba zdjąć osłonę i oczyścić radar (ja czyszczę alkoholem izopropylowym).
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20210116_134027.jpg
Wyświetleń:	42
Rozmiar:	67.2 KB
ID:	284377  

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Dzięki, poszukam.
    W razie co poproszę kumpla stamtąd jak będzie tu jechał :-).

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

kup zwykła niewidzialna wycieraczkę rain-x - daje rade. ale jak każdą wymaga porządnego czyszczenia szyby i dobrych gumek wycieraczek. na początek np tlenkiem ceru przeczyścić sobie szybę potem odtłuścić potem nałożyć i wypolerować. Bez tego znów będzie bangladzesz na szybie.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Dareek Zobacz post
    kup zwykła niewidzialna wycieraczkę rain-x - daje rade. ale jak każdą wymaga porządnego czyszczenia szyby i dobrych gumek wycieraczek. na początek np tlenkiem ceru przeczyścić sobie szybę potem odtłuścić potem nałożyć i wypolerować. Bez tego znów będzie bangladzesz na szybie.
    Tlenkiem ceru mówisz.... zawsze dobrze się czegoś nowego dowiedzieć :-). Na Allegro faktycznie jest tego sporo.
    Ale samochód ma przebieg dopiero 5000 to wydaje mi się, że chyba polerowanie jeszcze nie powinno być konieczne (nie widzę na nich żadnych rys).
    Czy też wg Ciebie to zawsze dobrze robi przed "niewidzialną"?

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Tlenkiem ceru mówisz.... zawsze dobrze się czegoś nowego dowiedzieć :-). Na Allegro faktycznie jest tego sporo.
    Ale samochód ma przebieg dopiero 5000 to wydaje mi się, że chyba polerowanie jeszcze nie powinno być konieczne (nie widzę na nich żadnych rys).
    Nie, nie trzeba za każdym razem używać używać tlenku ceru przed wycieraczką. Jeśli szyba jest po myciu i odtłuszczeniu czysta i bez osadów to nie ma takiej potrzeby.

Na początek przede wszystkim dobrze umyj szybę, możesz użyć też deirona, żeby usunąć ewentualne osady metaliczne.
    Potem możesz użyć np. CarPro Ceriglass + filcowy pad lub dysk jeśli masz maszynę polerską. Potem zbierasz pozostałości pasty, myjesz szybę i odtłuszczasz np. IPĄ.

Po takim zabiegu szyba powinna być idealnie czysta. Co do samych niewidzialnych wycieraczek to możesz użyć RainX, ale imho to lepiej dołożyć parę złotych i kupić coś trwalszego jak chociażby popularne Glaco od Soft99, FX Protect Z-2 czy nawet Gtechnic G1.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

nie ma znaczenia przebieg- na szmatkę troszkę papki zrobić i przetrzeć- nie po to aby polerować ale idealnie doczyścić- nie zrobią tego żadne zmywacze IP-y czy inne rozpuszczalniki. dopiero po takim zabiegu odtłuścić i nałożyć NW. warto pod słońce sobie sprawdzić i doczyścić czy nie ma smug.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Dzięki bardzo Panowie, już mam jasność co robić. Dam za jakiś dłuższy czas znać czy błędy nie powracają.
    Ostatnio edytowane przez netzmark ; 12-07-2022 o 11:47