[Giulia] Usterki - większe i mniejsze, rozwiązania i porady

• Autor wątku Autor wątku osy4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Lupka jest do bani, szukaj przez google/alfaholicy

Zauważyłem. Niestety, już godzinę straciłem na przetrząsaniu tematów strona po stronie o MA i wypadaniu zapłonu. Nic o sterowniku jeszcze nie znalazłem. Niemniej, trochę ciekawych rzeczy przeczytałem np. że powinienem wymienić jakiś pasek po upływie 3 lat i zastanawiam się, czy zrobią mi to w ramach przeglądu rocznego.

Ostatnia edycja:
Nie martw się na zapas. To nie musi być MA.
Cewki, świece, sterownik - chyba warto zacząć od tańszych opcji.

na poczaek wymień świece. Jak sie powtórzy błąd to zamień miejscami cewki (ale one bardzo rzadko padają) jak błąd Ci przejdzie na inny cylinder to trafiony a jak nie to MA. Cewka ok 1100 pln. MA ok 6700pln plus ok 600 uszczelki i robocizna.

Cewka ok 1100 pln. MA ok 6700pln

Myślałem, że to jakiś błąd, czy literówka... ale nie. Faktycznie, nowa cewka, na allegro jest za 900. Jedna.
:D
Już wiem, czemu nie mam nowego auta. Z czego oni robią te cewki? Ze złota? :sarcastic:

Sorry za offtop, ale to jest normalnie śmieszne. I oburzające jednocześnie. Modułu MA nawet nie będę próbował komentować.

Z tym MA to jest jakaś lipa. Trochę czytałem o zasadzie działania tego ustrojstwa. Silnik się trzęsie bo zawory się nie otwierają i chodzi na 2 albo 3 cylindry. Jakby nie mogli zrobić normalnego walka rozrządu który otwiera zawory tylko ten wynalazek.

Wniosek jest taki - kupić diesla.

Ja chciałem kupić giulie z USA ale już się chyba wyleczyłem z tego.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Nie martw się na zapas. To nie musi być MA.
Cewki, świece, sterownik - chyba warto zacząć od tańszych opcji.

Jest jeszcze szansa, ale z tego co tutaj przeczytałem w wątkach, to najczęściej i tak kończyło się wymianą MA.

na poczaek wymień świece. Jak sie powtórzy błąd to zamień miejscami cewki (ale one bardzo rzadko padają) jak błąd Ci przejdzie na inny cylinder to trafiony a jak nie to MA. Cewka ok 1100 pln. MA ok 6700pln plus ok 600 uszczelki i robocizna.

Oczywiście będę wymagał tego, by byli w 100% pewni, zanim władują mnie w koszty. Jeżeli będą jakiekolwiek wątpliwości, to wrzucę samochód do innego warsztatu celem weryfikacji diagnozy pierwszego.

Myślałem, że to jakiś błąd, czy literówka... ale nie. Faktycznie, nowa cewka, na allegro jest za 900. Jedna.
:D
Już wiem, czemu nie mam nowego auta. Z czego oni robią te cewki? Ze złota? :sarcastic:

Sorry za offtop, ale to jest normalnie śmieszne. I oburzające jednocześnie. Modułu MA nawet nie będę próbował komentować.

Te ceny i konieczność wymiany całego modułu bez możliwości jego naprawy/regeneracji to nieporozumienie i kpina z użytkowników. Zwłaszcza, ze problem i jego skala nie jest marginalna.

niem a co dostawać sraczki-przykładów absurdalnych cen części jest sporo i każda marka to ma niestety. Po prostu kupując auto trzeba sobie wkalkulować określone koszty i tyle w temacie. Kilka lat temu kupując 2 giulietty jedna po drugiej brałem obie 1.4 TB 120 mimo że w tej samej kasie dealer oferował 170 MA - po prostu na tamten moment nie byłem gotowy do potencjalnych kosztów.
niestety stelvio i giulia to nie klasa budżetowa- sam zakup porządnych opon i tarcz może stanowić okrągłą sumkę.

- - - Updated - - -

Te ceny i konieczność wymiany całego modułu bez możliwości jego naprawy/regeneracji to nieporozumienie i kpina z użytkowników. Zwłaszcza, ze problem i jego skala nie jest marginalna.

nie jest marginalna ale jak to napisałem to mało mnie nie zjedzono- niemal każde 2.0 po ok 100 tkm wymaga wymiany tego guana- ale wielu sie czaruje że jak wypadają zapłony co jakiś czas to "jeździć obserwować". coś za coś - nie kupujesz nie wymieniasz np rozrządu to robisz co innego - serwis musi zarobić.

Zastanawia mnie jedno- problem z MA niem al nie istnieje w USA- jestem na forum Giulii i Stelvio - niemal nikt nie ma z tym kłopotu- pytanie dlaczego?

Ostatnia edycja:
Zastanawia mnie jedno- problem z MA niem al nie istnieje w USA- jestem na forum Giulii i Stelvio - niemal nikt nie ma z tym kłopotu- pytanie dlaczego?
Paliwo mniej oktanowe (przynajmniej kiedyś) niż w Europie?
Wyższe mandaty i wolniejsza/spokojniejsza jazda?

Stawiam na "inne" rozwiązanie, czytaj takie, które się nie psuje, bo środowisko prawne jest inne, a marce NAPRAWDĘ zależy na wypracowaniu renomy.

W Europie podejście jest właśnie takie:
niem a co dostawać sraczki-przykładów absurdalnych cen części jest sporo i każda marka to ma niestety

Każdy wali klientów w rogi, to walmy i my.

Po prostu kupując auto trzeba sobie wkalkulować określone koszty i tyle w temacie.
niestety stelvio i giulia to nie klasa budżetowa- sam zakup porządnych opon i tarcz może stanowić okrągłą sumkę.

Te opony, hamulce itp. jestem w stanie sobie wkalkulować, bo to normalne, logiczne i uczciwe koszty. Natomiast kasowanie 3-4x więcej za cewkę tylko dlatego, że jest do auta za 250tys, a nie do takiego za 90tys to już jest cwaniactwo i chamstwo.

Witam
Panowie/Panie
Ostatnio zauważyłem, że ciekną czy przeciekają mi spryskiwacze reflektorów. Po prostu po ich używaniu samochód stoi w garażu lub na chodniku a tam wokół dwie małe kałuże z prawej i z lewej strony.
Czy te spryskiwacze maja jakieś oringi, które się wypracowały ??? Czy to jest w ogóle rozbieralne ??? Nowe oczywiście pewnie załatwią sprawę za jedyne 1300zł ale czy jest szansa stare uratować ??? Ktoś może miał z tym już problem ???
Dodam, że sprawdziłem dokładnie i wyciek jest ze spryskiwaczy a nie z połączeń przewodów czy zbiorniczka.
Będę wdzięczny za jakieś sugestie

Stawiam na "inne" rozwiązanie, czytaj takie, które się nie psuje, bo środowisko prawne jest inne, a marce NAPRAWDĘ zależy na wypracowaniu renomy..

no nie do końca - popatrz mam auto z usa kupione z nalotem 3 tys mil - po 14 wymianach oleju i 96 tkm wymieniłem MA. czyżby kwestia oleju?

Też obstawiał bym olej a nie wolną jazdę. Ja przy ok 30000 km miałem problem z nierówna pracą silnika na zimnym zaraz po odpaleniu, praktycznie za każdym razem jak było chłodniej na dworze, masakra. Koniec końcem wymieniłem olej na inny i problem zniknął bezpowrotnie, teraz mam przejechane 140000 km i silnik chodzi jak zegarek a kręcę go do odcięcia codziennie.

Też obstawiał bym olej a nie wolną jazdę. Ja przy ok 30000 km miałem problem z nierówna pracą silnika na zimnym zaraz po odpaleniu, praktycznie za każdym razem jak było chłodniej na dworze, masakra. Koniec końcem wymieniłem olej na inny i problem zniknął bezpowrotnie, teraz mam przejechane 140000 km i silnik chodzi jak zegarek a kręcę go do odcięcia codziennie.

U mnie pojawiło się to samo przy przebiegu 38 tkm, zmieniłem olej, swiece i dolałem środka do czyszczenia wtryskiwaczy i aktualnie 60 tkm i nie pojawił się problem z nierowna praca po rozzruchu

Jaki środek do czyszczenia wtryskiwaczy stosujecie?

LM 1971 na zmianę z 5108.
Ostatnio kupiłem i planuję zastosować LM 5111 na zawory.

- - - Updated - - -

Witam
Panowie/Panie
Ostatnio zauważyłem, że ciekną czy przeciekają mi spryskiwacze reflektorów. Po prostu po ich używaniu samochód stoi w garażu lub na chodniku a tam wokół dwie małe kałuże z prawej i z lewej strony.
Czy te spryskiwacze maja jakieś oringi, które się wypracowały ??? Czy to jest w ogóle rozbieralne ??? Nowe oczywiście pewnie załatwią sprawę za jedyne 1300zł ale czy jest szansa stare uratować ??? Ktoś może miał z tym już problem ???
Dodam, że sprawdziłem dokładnie i wyciek jest ze spryskiwaczy a nie z połączeń przewodów czy zbiorniczka.
Będę wdzięczny za jakieś sugestie

Miałem dokładnie to samo - i pewnie miałem tak od dawna, tylko niedawno zauważyłem kałużę. A zawsze się dziwiłem, że te spryski reflektorów tyle płynu zużywają
Po namysłach wykorzystałem grawitację - przedłużyłem wężyk z płynem do sprysków reflektorów tak, żeby podszedł wysoko pod maskę - i od tego momentu sucho (płyn nie przecieka jeżeli pompka nie chodzi). Alternatywnie - dłubanina z wymianą spryskiwaczy, a tego chciałem uniknąć (bez zdejmowania zderzaka się nie obejdzie)...

No ciekawe, może tak. Na Stany jest 0W30 Mopar SPI SN Plus, na Europę niby ta sama lepkość, pytanie co leją w ASO (jaki producent oleju)?

Tu jest jedno "ale" w EU mas normę SN a w olejach zalecanych na rynek USa SN plus -tap napisano w instrukcji na USA.

- - - Updated - - -

co wlałeś?

Odebrałem Giulię z serwisu. Nie było błędów, logi czyste. Komputer nie zarejestrował problemów z pracą silnika. Jedynie co, to jakieś błędy w komunikacji, ale powiedzieli, że to pewnie słabszy akumulator, choć nie zauważyłem, żeby gorzej kręcił rozrusznikiem. Diagnostyka niczego nie wykazała, przeprowadzili serwis roczny i tyle.

Amortyzatory
Powrót