Przygotowuję się do wymiany paska wielorowkowego w Stelvio 280 KM. Na wszelki wypadek kupiłem nową rolkę i napinacz. W związku z tym, czy ktoś orientuje się, jakie są momenty dokręcania śrub do wymienionych części i czy są one zabezpieczone klejem do gwintów (choć to, to mogę stwierdzić jak już je odkręcę, ale wolałbym się przygotować).
Warto wymienić, tym bardziej, że koszt jest w sumie znikomy. Rolka prowadząca miała już nieduży luz, napinacz OK, ale profilaktycznie wymieniłem (przebieg 107 tyś. km). Robota banalna, trwała chyba 1,5 godziny. Myślę, że teraz trwałoby to pewnie z 30 min. Kleju do gwintów na śrubach nie ma, ale momenty dokręcania fajnie byłoby znać, bo wkręcanie w blok aluminiowy budzi lekki niepokójŚruby były wkręcone zaskakująco lekko. Gdybym wiedział wcześniej, że nie ma kleju na gwintach, to sprawdziłbym orientacyjnie jaki jest moment dokręcania.
Możecie podać numery rolki i napinacza? Będę wymieniał u siebie,chciałbym uniknąć zamówienia złej części i rozkraczenia się w trakcie![]()
Dzięki wielkie
Gdzie szukać przyczyny że po zaryglowaniu drzwi nie rygluje się klapką paliwa? Stelvio USA? Drzwi działają normalnie.Przedlift, po konwersji, przewody przelutowane, choć nie ja to robiłem. Rozumiem że klapka i drzwi kierowcy to ten sam pin. I jak działają drzwi to powinna też działać klapka?
Choć zauważyłem również że po otwarciu drzwi kierowcy nie odblokowują się drzwi reszty, choć zaznaczone w opcjach. Dopiero naciśnięcie przycisku w boczku odblokowuje wszystkie drzwi.
Ostatnio edytowane przez hagi ; 07-11-2023 o 09:37
ktoś przeprabiał kto ma doświadczenie? jeśli nie to może ten ktoś coś źle przerobił wiązki jakieś dzikie obwody wymyślił żeby się otwierała po konwersji/przeprogramowaniu kraju (różnice EU vs USA)? albo tylko uszkodzony zamek? przyczyny gdzie szukać?, no jak to gdzie - zrobić sobie kontrolkę na zwarcie do masy i zwarcie do +12V na 2 żaróweczkach i sprawdzić jakie impulsy lecą. sprawdzić sygnały na liniach z BCM i sprawdzić przejścia do wtyczki zamka a jak na wtyku dobrze to i osobno zamek? podpowiem, lewa wtyczka w BCM (bodajże 34pin), piny 1 i 3 właściwie CIę tylko interesują, bo na nich powinno być zrobione otwieranie i zamykanie po konwersji na EU (bo 18 powinni byli odciąć i podłączyć stornę zamków (to otwieranie drzwi kierowcy i klapki) do pinu 3 gdzie jest otwieranie pozostałych drzwi w USA(chyba do przedliftu) a wszystkich przy konfigu EU).
Wszystko jest ok przerobione. Coś mi się wydaje że pociągnięty był sznurek do awaryjnego otwierania klapki i przez to się nie zamyka. Jakiś wyciągnięty mocno jest.