Giulia 18' zimowe opony

szopp

Nowy
Auto
Giulia
Cześć wszystkim,
pytanie do posiadaczy wersji na tylną ośkę z kołami 18' przód 225/45 i tył 255/40. Czy już orientowaliście się w temacie przy pozostaniu przy tym rozmiarze pon. Od kilku dni przeglądam i poszukuję na zimę opon typu run flat. Wybór wygląda tak, że na tył mamy jedną Pirelli Sottozero II i na przód Sottozero 3. Ewentualnie na jednej osi jeden producent, na drugiej dugi. Jakie są wasze wybory, zostajecie na tych felgach, zmieniacie?

Cześć wszystkim,
pytanie do posiadaczy wersji na tylną ośkę z kołami 18' przód 225/45 i tył 255/40. Czy już orientowaliście się w temacie przy pozostaniu przy tym rozmiarze pon. Od kilku dni przeglądam i poszukuję na zimę opon typu run flat. Wybór wygląda tak, że na tył mamy jedną Pirelli Sottozero II i na przód Sottozero 3. Ewentualnie na jednej osi jeden producent, na drugiej dugi. Jakie są wasze wybory, zostajecie na tych felgach, zmieniacie?

Jeśli chodzi o opony z homologacją AR to strona Pirelli pokazuje Sottozero 3.

opony 18.JPG

Niestety tych na tył jeszcze nigdzie nie znalazłem z homologacją. Jakimś rozwiązaniem byłoby założyć na przód z homologacją, a na tył bez.

Jeśli chodzi o opony z homologacją AR to strona Pirelli pokazuje Sottozero 3.

Pokaż załącznik 236090

Niestety tych na tył jeszcze nigdzie nie znalazłem z homologacją. Jakimś rozwiązaniem byłoby założyć na przód z homologacją, a na tył bez.

Oznaczenie AR to nie jest homologacja. To jest oznaczenie informujące o tym, że dana opona została przez jej producenta przygotowana SPECJALNIE na potrzeby producenta samochodu. Takie specjalne przygotowanie opony może oznaczać ciut inną mieszankę gumy lub np. większy nacisk na mniejsze opory toczenia albo większą twardość itp. od identycznej opony dostępnej na rynku. Takie przygotowanie opony dla konkretnego producenta uzależnione jest od tego czego sobie życzy ten producent samochodu.

Reasumując do Giulii możemy kupić każdą oponę w zalecanym przez Alfę Romeo rozmiarze, nie musi to być opona z oznaczeniem AR. Bo to nie jest opona homologowana, to jest opona przygotowana specjalnie na życzenie producenta (ma zaakcentowany jakiś parametr, ale nie mam pojęcia czego zażyczyła sobie [notranslate]Alfa[/notranslate]).

Amortyzatory
Powrót