• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] Opinie użytkowników o Stelvio

Przesiądź sie na forum Passata proponuję. Bo Twoje mądrości są ciężkie do czytania.
mało mnie interesuje Passat - moja opinia wynika z rozmów z mechanikami i właścicielami warsztatów które specjalizują się w naprawach tych silników - "qv store" z Legnicy czy "Pablo garage" . Uważasz inaczej - masz do tego prawo i przykro mi, że moja opinia w tym temacie nie pasuje do twojego poglądu i wyobrażenia.

mało mnie interesuje Passat - moja opinia wynika z rozmów z mechanikami i właścicielami warsztatów które specjalizują się w naprawach tych silników - "qv store" z Legnicy czy "Pablo garage" . Uważasz inaczej - masz do tego prawo i przykro mi, że moja opinia w tym temacie nie pasuje do twojego poglądu i wyobrażenia.
Każdy silnik ma jakies wady, ale to nie znaczy ze przy tym przebiegu nadaje sie na złom. Jak trafi na utalentowanego uzytkownika to i dawne nieśmiertelne silniki hondy zajedzie.

Każdy silnik ma jakies wady, ale to nie znaczy ze przy tym przebiegu nadaje sie na złom. Jak trafi na utalentowanego uzytkownika to i dawne nieśmiertelne silniki hondy zajedzie.
to czas się zapoznać z wadami TEJ KONKRETNEJ jednostki napędowej. wysil się trochę -to tak w skrócie - zatarte silnik z powodu braku usmarowania, uszkodzone panewki korbowodowe- wytarcie wału ponad limit uszkodzone wałki rozrządu nadmierne wytarcie, zapchane układy dolotowe oraz podciśnieniowe usterki smoka pompy oleju jak i samej pompy. to są awarie średnio po 150 tkm a i wiele nie dojeżdzą nawet do tego przebiegu. Wiec ......lepiej nie czytać forum passata,
a najlepiej kup stevio z dieslem i się przekonamy.

Ostatnia edycja:
Panowie mniej wzajemnej agresji bo ręce bolą od usuwania durnych postów nie wnoszących nic użytecznego. Zawsze możecie się poprztykać na privie skoro już musicie.

@Dareek ma chyba rację co do diesla w Stelvio. To raczej silnik z tych problematycznych. Tak twierdzą nawet w ASO.

Problemy diesla to 4 litry niskiej jakości oleju 0w20 lub 30 w misce, pompa oleju o zmiennym wydatku i książkowe wymiany co 30 tys. km (info nie z ASO, tylko od wielu mądrych ludzi/użytkowników).
Wystarczy zrozumieć problem, skrócić wymiany oleju do 10-15 tys. i zapomnieć o Selenii, żeby zminimalizować albo wręcz wyeliminować ryzyko słabego smarowania.
Dla spokoju można też przeprogramować zawór w pompie oleju i co 4-5 lat, razem z rozrządem i wymianą oleju, wymienić uszczelkę smoka pompy, co jest wielokrotnie tańsze niż wymiana modułu multiair w 2.0 benzynie.
No i używać diesla z DPF w trasie a nie po kilka kilometrów dziennie, do biedry po bułki.
Dodam, że poza aluminiowym blokiem, 2.2 jest niemal identyczny z 2.0 175 KM w Giuliett'cie. Więc potencjalne problemy dot. też tego mniejszego silnika.
Ekologia niestety osłabia albo wręcz zabija dzisiejsze silniki a powielane info tworzy legendy i zniechęca ludzi do marki.

Ostatnia edycja:
@Dareek ma chyba rację co do diesla w Stelvio. To raczej silnik z tych problematycznych. Tak twierdzą nawet w ASO.
jak od kilku lat jest się na paru grupach gdzie udzielają sie mechanicy co naprawiają nasze auta to można wiele ciekawych rzeczy się dowiedzieć. dla mnie sprawa jasna - jeżeli silnik nie może dojechaćd o 100 150- tkm bez poważnej usterki w wiekszoći skutkujący jego wymiana lub kapitalnym remontem to nie można nazwać go trwałym. To tego dochodzi brak cześci i chore ceny seriwsu i wysoki spopień komplikacji osprzętu

Amortyzatory
Powrót