Akcje serwisowe.

Wydają się spoko. We Wrocławiu i okolicach chyba lepszego serwisu nie ma :D ADF pewnie by zapytał czy masz komputer w samochodzie :D no moze przesadzam ale w sumie szkoda że mam serwis ASO pod nosem z którego strach korzystac :) daj znać jak poszło A tak przy okazji zaoferowali auto zastępcze?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

tak tak, compassa dostalem :)
Czyli odpukac narazie potrzymuje dobra opinie o tym serwisie :) oby sie nie zepsuli:) mamy jakiś wątek z opiniami serwisach bo chyba takie coś by się przydało ja nie widziałem.

bylem w szoku jak mi zaproponowal zastepcze... mam nadzieje ze zrobia jutro do 16tej wszystko

Będzie kampania dla 2-litrowych benzyn w Giulii z lat 2017-2018 i Stelvio z 2018.

Hasła: utrata mocy, niewystarczająca ochrona przed przegrzaniem, ryzyko pożaru. Z tego co na szybko wyczytałem to softwaerowo rozwiązują problem.
Obejmie ponad 34 tys. aut

kampania.jpg

Hmm ale chyba stelvio weszło w 2018 do USA wiec raczej u nas wszystkie beda mialy ten problem :/

Problem przegrzewającego się katalizatora rozwiążą software'owo? Brzmi jak ograniczenie mocy albo zmniejszenie EGT poprzez obniżenie AFR - zwiększenie spalania... Chociaż piszą o "ryzyku zapłonu wiązek i innych elementów w pobliżu katalizatora, który ulega przegrzaniu z powodu wypadających zapłonów" jeśli dobrze rozumiem (engine misfires may cause temperatures to rise in the catalytic converter which in turn could damage wiring and other components in the area).
Rozwiązaniem ma być update softu, zmieniający logikę wtrysku w celu uniknięcia zjawiska.
Skala problemu zdaje się mniejsza niż w Audi - tamci w tym roku robili recall na grubo ponad milion aut, też ryzyko pożaru.

Tutaj świeża wzmianka o tej akcji:
https://jalopnik.com/alfa-romeo-giulia-and-stelvio-face-recall-for-loss-of-p-1829389488

Tam jest również link do strony, na której są opisane wcześniejsze usterki tzw. globalne, które zostały opisane w biuletynach. Kilka z nich brzmi znajomo:
https://jalopnik.com/here-are-all-the-problems-that-fca-has-attempted-to-fix-1797069082

Zwróćcie uwagę na ten fragment (tłumaczone przez translator):
"Producenci zazwyczaj wydają te biuletyny dla cyklicznych problemów, które nie są związane z bezpieczeństwem. Są one tworzone z wejściem od inżynierów, a także technicy i ostatecznej naprawy procedury mogą być tworzone przez jedną ze stron. TSBs są zalecane naprawy dla bezpieczeństwa- i zwykle nie są stosowane proaktywnie. Klient ma narzekać na problem, który odpowiada opisowi TSB w celu naprawy mają być stosowane."

Ostatnia edycja:
[MENTION=6129]Krzysztof[/MENTION] wszystko się zgadza

TSB - Technical Service Bulletin - biuletyn informacji technicznej dla serwisu, przeznaczony dla dealerów. Zawiera informację o typowej usterce i jak ją usunąć. Jeśli trafi do serwisu auto z usterką pasującą do TSB, to wykonuje się procedury w nim opisane.

RRT - Rapid Response Transmittal - rodzaj TSB o wyższym priorytecie i znaczeniu niż zwykły TSB. RRT oznacza, że serwis powinien sprawdzić każde auto, które do nich trafia, pod kątem występowania usterki opisanej w RRT i jeśli występuje, to ją usunąć zgodnie z procedurą opisaną w RRT. Dotyczy to również nowych aut, które stoją u dealera na placu, w stocku itd. RRT może również zawierać informację, że należy powiadomić właścicieli aut objętych tym RRT aby odstawili auto na sprawdzenie kiedy im pasuje, niekoniecznie "natychmiast".

Recall - kampania RRT z klauzulą natychmiastowej wykonalności dla aut objętych problemem, tak jak np. 8223 dla Stelvio. Zazwyczaj opisuje usterkę zagrażającą bezpieczeństwu/zdrowiu/życiu itd.

Tak więc biuletynem informacyjnym (TSB) objęte mogą być znane i typowe ale niekrytyczne usterki z Giulii np. skrzypienie fotela, skrzypienie szyberdachu, piszczenie kierownicy przy skręcaniu, rozłączanie Blututu. Ubytek płynu z układu IC to już jednak RRT 07-004-17 więc sprawdzić trzeba każde auto, które wpadnie w łapki. Z tym katalizatorem to będzie recall bo to zagrożenie bezpieczeństwa/zdrowia/życia.

Witam

May jakieś wieści kiedy kampania rusza?

Problem przegrzewającego się katalizatora rozwiążą software'owo?
Katalizator zaczyna się przegrzewać, jeśli trafia do niego niespalone paliwo. Jeśli jest jakiś problem z zapłonem, to taka sytuacja może występować.
A ponieważ teraz zapłon "reguluje" komputer, to może jest jakiś błąd.

byłem dziś na jakiejs kampani ( srubka i uszczelka) i sie okazalo ze jest 5 aktualizacji do centralek... sam wgrywalem mapy i aktualziacje radia, a mimo wszystko ponoc im komputer pokazał ze trzeba zaktualizować...

auto zostalo na serwisie na 2 dni...

Na jakiej kampanii?

Koniec końców kampania na wymianę węża gumowego od płynu chłodzącego, za turbina gdzieś

Wysłane z mojego Galaxy s8+ przy użyciu Tapatalka

Jest kampania do Stelvio - chyba wymiana zamków.
Moje FE objęło

Amortyzatory
Powrót