Akcje serwisowe.

Będzie kampania dla 2-litrowych benzyn w Giulii z lat 2017-2018 i Stelvio z 2018.

Hasła: utrata mocy, niewystarczająca ochrona przed przegrzaniem, ryzyko pożaru. Z tego co na szybko wyczytałem to softwaerowo rozwiązują problem.
Obejmie ponad 34 tys. aut

Pokaż załącznik 250846

bylem w aso w zeszlym tygodniu i nic nie wiedza. skoro to na rynku usa piwiedzieli ze moze dotyczyc tylko tego rynku np ze wzgledu na inne parametry/normy paliwa tam stosowane. ktos wie cos wiecej i moze potwierdzic czy w EU tez ta kampania rusza i ewentualnie kiedy?

- - - Updated - - -

Jest akcja serwisowa 8232. Na wymianę wadliwego sterownika lusterek.
sterownika masz na mysli ten panelik w drzwiach z galeczka do regulacji? bo u mnie to wymieniali w lipcu (+ panel w drzwiach pasazera), auto bylo 4 razy w serwisie od trzeciego juz wielogodzinna diagnostyka i zalecenia szly z wloch, bo nawet podmiana na panel z innej giulii (gdzie nie bylo problemu) nie rozwiazala go u mnie. w koncu przyszedl nowy panel wymienili i dziala. powiedziano mi ze to pozmianowy

bylem w aso w zeszlym tygodniu i nic nie wiedza. skoro to na rynku usa piwiedzieli ze moze dotyczyc tylko tego rynku np ze wzgledu na inne parametry/normy paliwa tam stosowane. ktos wie cos wiecej i moze potwierdzic czy w EU tez ta kampania rusza i ewentualnie kiedy?

- - - Updated - - -

sterownika masz na mysli ten panelik w drzwiach z galeczka do regulacji? bo u mnie to wymieniali w lipcu (+ panel w drzwiach pasazera), auto bylo 4 razy w serwisie od trzeciego juz wielogodzinna diagnostyka i zalecenia szly z wloch, bo nawet podmiana na panel z innej giulii (gdzie nie bylo problemu) nie rozwiazala go u mnie. w koncu przyszedl nowy panel wymienili i dziala. powiedziano mi ze to pozmianowy

Nie wiem dokładnie co, Takie coś dostałem w piśmie. serwis.jpg. Napisałem do Zasady czy oni mi już to wymienili czy mam pojechać jeszcze raz :)

Nie wiem dokładnie co, Takie coś dostałem w piśmie. Pokaż załącznik 251580. Napisałem do Zasady czy oni mi już to wymienili czy mam pojechać jeszcze raz :)

brzmi dokladnie jak nasze problemy po odbiorze aut z wiosennej produkcji

EDIT. tez dzisiaj dostalem to pismo. zadzwonilem do szefa serwisu w BB i zapytalem czy skoro u mnie to w lipcu naprawili to czy mam sie zbow pojawic. powiedzial ze nie.

Ostatnia edycja:
Wymienione pojazdy są wyposażone w silniki 2.0L, kod sprzedaży EC2, w których mogą wystąpić warunki przerw zapłonu, które mogą prowadzić do podwyższonych temperatur katalizatora. Może to spowodować zlokalizowane uszkodzenie przewodów i komponentów w komorze silnika w pobliżu katalizatora i może doprowadzić do pożaru. Jeśli okablowanie lub elementy w komorze silnika są uszkodzone, klient może doświadczyć przestojów silnika, które skutkują nagłą utratą mocy napędowej, co może spowodować awarię pojazdu bez wcześniejszego ostrzeżenia.

Opis naprawy

Sprawdź pojazd pod kątem kodów diagnostycznych związanych z potencjalną funkcją katalizatora i zaktualizuj oprogramowanie modułu sterującego silnikiem, aby kontrolować dostarczanie paliwa podczas pewnych niesprawności silnika, aby zapobiec przegrzaniu katalizatora.

U mnie czasem poszarpuje przy przyspieszaniu z pedałem gazu w pośrednim położeniu, ciekawe czy to to.

Dostałem dziś "zaproszenie" od importera na impreze pt. 8228. Nie znalazłem na forum, ktoś coś wie? Piszą o możliwości wystąpienia błędu jakiegoś komponentu elektrycznego, co może prowadzić do powstania ognia w komorze silnika.

Będzie kampania dla 2-litrowych benzyn w Giulii z lat 2017-2018 i Stelvio z 2018.

Hasła: utrata mocy, niewystarczająca ochrona przed przegrzaniem, ryzyko pożaru. Z tego co na szybko wyczytałem to softwaerowo rozwiązują problem.
Obejmie ponad 34 tys. aut

Pokaż załącznik 250846

ani widu ani słychu. może dotyczy to tylko rynku USA(i Kanada?) - tam mogą być inne normy emisji spalin, paliwa też są trochę inne, mógł być inny program ECU który powodował problemy? Albo USA boją się bardziej bo tam pozwy są na grubą kasę i łatwo traci się reputację (której AR tam nie ma w ogóle), więc działają bardziej proaktywnie żeby zapobiec potencjalnym paru przypadkom które moga im nabruździć?

Cześć, czy miał ktoś już styczność z akcją serwisową dotyczącą kół w Giulii? Zadzwonił do mnie w poprzednim tygodniu serwis, żeby ustalić jakie mam opony i felgi, ponieważ pojawiła im się kampania na wymianę kół w niektórych konfiguracjach. Pan stwierdził, że muszą wymienić mi komplet na nowy, z tym że na 4x 225R18, podczas gdy aktualnie mam 2x 225R18 i 2x 255R18. Jako uzasadnienie twierdzą, że 255 nie mają homologacji... (Nagle straciły?)

Nie uśmiecha mi się wymieniać kół na węższe w przypadku kiedy dodatkowo dopłacałem za tą opcję podczas zakupu. Pewnie można to olać, ale przy każdym przeglądzie będę im to samo tłumaczył. Póki co sprawdzają z fiatem co z tym fantem zrobić.

tez bym sie nie zgodził na wymiane na 225. ktore masz felgi?

A czy ta opcja nie była bezpłatna? Ja mam to ale nie dopłacałem nic. Po drugie, jeżeli dokupiłem drugi komplet felg z oponami wg rozmiaru ori, to czy wyrównują straty lub chociaż wymienią na nowe?

"68P Koła ze stopów lekkich R18" - 5-ramienne (opony: 225/45/18 lub 225/45/18 przód i 255/40/18 tył) 3.600,00 PLN"

Płatna była, nie wiem co zrobią, póki co nie oddzwaniają. Znając ich to się im zejdzie chwilę.
Resized_20190125_172606_9028.jpg

Ja miałem:
4AY Koła ze stopów lekkich R18" - 20-ramienne (opony: 225/45/18 lub 225/45/18 przód i 255/40/18 tył).
I u mnie i u Ciebie dopłata za średnicę 18 cali. A to, czy wsxystkie jednakowe czy przód wąski tył szeroki - wychodzi, że do wyboru bez dalszych kosztów.

na pewno w 2018r byla dodatkowo platna, z tego co pamietam 1k zl czy ciut wiecej wg takich samych felg tylko wszystkich 225 szerokich. w 2017r nie bylo jej w cenniku ale na poczatku 2017 byla w konfiguratrze jako opony extra series za 0zl - ale dealer nie wiedzial co to jest. potem zniknela z konfiguratora. co ciekawe moj wzor (srebrne kończyny 19) dawali tylko z szerszym tylem mimo braku nawet mozliwosci wybrania opcji szerszego tylu -widac to w eperze bez opcji 142 (czy 141 nie pamietam) dla tego wzoru jest tylko mix. ehhh Wlosi...

Byłem dzisiaj w ASO, pojawił się dla mnie pierwszy update od kupna auta (ostatnio było sprawdzane pod koniec grudnia) - update dla centralki anten (TPMS/dostęp bezkluczykowy):
20190206_074800.jpg
co to poprawia nie mam pojęcia, pojeżdżę i zobaczę czy coś się zmieniło, w razie czego dam znać.

Byłem dzisiaj w ASO, pojawił się dla mnie pierwszy update od kupna auta (ostatnio było sprawdzane pod koniec grudnia) - update dla centralki anten (TPMS/dostęp bezkluczykowy):
Pokaż załącznik 254633
co to poprawia nie mam pojęcia, pojeżdżę i zobaczę czy coś się zmieniło, w razie czego dam znać.
Tak cię wypuścili na serwis i pokazują wszytko? [emoji6]

Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka

parę razy dali ciała z GIulią (tu nie zmontowali nawiewów na tyle, tu porysowali plastiki konsoli i podzubali innej maskownicy, albo nie złożyli dobrze boczka przy oparciu tylnej kanapy, innym razem przełożyli bezpiecznik w złe miejsce, innym rozmontowywali auto bez sensu), chyba mają też świadomość że mam przyzwoite pojęcie o autach/kompach/proxi/elektronice, pewnie też im już ciut głupio, do tego też zakomunikowałem że chcę mieć nadzór nad wykonywaną pracą. Tym sposobem wchodzę tam i jestem obok diagnosty. Dzisiaj np auto podczas prac przy wymianie radia i innych updatach/konfiguracjach/diagnostyce było podpięte pod dodatkową ładowarkę (jakaś taka dupna szafka wyglądająca na 30lat, ustawili na 2A limit i podłączyli w komorze silnika), miała być też wymiana aku (wyszedł na testerze do wymiany), widzę gość się zabiera za aku, a ja od razu go zatrzymałem żeby odłączył najpierw ładowarkę - pieron wie czy nie podskoczyłoby zbytnio napięcie (choćby na moment) i nie byłby problem z elektroniką w aucie po takim zdarzeniu. Również po wymianie radia, diagnosta nie miał pojęcia ani skąd się ściąga apkę, ani jak to ma działać itp. No to się przydałem. I tak okazało się że nie działał AA w ogóle. Gdybym tam nie był osobiście to by mi auto oddali i znów bym się szarpał bo tym razem AA zniknęło. I tak już mnie zbywali z tym AA że przecież w Polsce nie jest wspierane - musiałem pokazać gościowi na 4 autach w salonie że w każdym egzemplarzu od strzała się AA łączy, tak więc będąc na miejscu od razu wytrąciłem mu argumenty, musiał dalej szukać/dzwonić, i wyszło że jednak jest ustawienie w komputerze ETM na aktywowanie CarPlay (które też aktywuje AA), no i ruszyło. Gdyby nie moja obecność, bujałbym się z kolejną wizytą, ich denerwował i siebie. Myślę że w moim przypadku, mimo że jestem upierdliwy i pewnie mają mnie i mojego auta dość, widzą że często wiem więcej niż oni o czymś i wspólnie można problem rozwiązać znacznie sprawniej i bez niepotrzebnych błędów.

Tak cię wypuścili na serwis i pokazują wszytko? [emoji6]

Ja póki co byłem tam 2x (czeka mnie trzecia wizyta, ale nie mogę się przemóc) i zawsze dostaję tego samego mechanika, cały czas jestem przy nim i patrzę mu na ręce i na ekran, gdy podłącza laptopa do samochodu :)

parę razy dali ciała z GIulią (tu nie zmontowali nawiewów na tyle, tu porysowali plastiki konsoli i podzubali innej maskownicy, albo nie złożyli dobrze boczka przy oparciu tylnej kanapy, innym razem przełożyli bezpiecznik w złe miejsce, innym rozmontowywali auto bez sensu), chyba mają też świadomość że mam przyzwoite pojęcie o autach/kompach/proxi/elektronice, pewnie też im już ciut głupio, do tego też zakomunikowałem że chcę mieć nadzór nad wykonywaną pracą. Tym sposobem wchodzę tam i jestem obok diagnosty. Dzisiaj np auto podczas prac przy wymianie radia i innych updatach/konfiguracjach/diagnostyce było podpięte pod dodatkową ładowarkę (jakaś taka dupna szafka wyglądająca na 30lat, ustawili na 2A limit i podłączyli w komorze silnika), miała być też wymiana aku (wyszedł na testerze do wymiany), widzę gość się zabiera za aku, a ja od razu go zatrzymałem żeby odłączył najpierw ładowarkę - pieron wie czy nie podskoczyłoby zbytnio napięcie (choćby na moment) i nie byłby problem z elektroniką w aucie po takim zdarzeniu. Również po wymianie radia, diagnosta nie miał pojęcia ani skąd się ściąga apkę, ani jak to ma działać itp. No to się przydałem. I tak okazało się że nie działał AA w ogóle. Gdybym tam nie był osobiście to by mi auto oddali i znów bym się szarpał bo tym razem AA zniknęło. I tak już mnie zbywali z tym AA że przecież w Polsce nie jest wspierane - musiałem pokazać gościowi na 4 autach w salonie że w każdym egzemplarzu od strzała się AA łączy, tak więc będąc na miejscu od razu wytrąciłem mu argumenty, musiał dalej szukać/dzwonić, i wyszło że jednak jest ustawienie w komputerze ETM na aktywowanie CarPlay (które też aktywuje AA), no i ruszyło. Gdyby nie moja obecność, bujałbym się z kolejną wizytą, ich denerwował i siebie. Myślę że w moim przypadku, mimo że jestem upierdliwy i pewnie mają mnie i mojego auta dość, widzą że często wiem więcej niż oni o czymś i wspólnie można problem rozwiązać znacznie sprawniej i bez niepotrzebnych błędów.
Czyli co, przyczyną usterek z prądem był walniety aku ?

Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka

Ja póki co byłem tam 2x (czeka mnie trzecia wizyta, ale nie mogę się przemóc) i zawsze dostaję tego samego mechanika, cały czas jestem przy nim i patrzę mu na ręce i na ekran, gdy podłącza laptopa do samochodu :)
wiem o którym piszesz - ten i poprzedni raz też robił mi on z Giulią - z nim w końcu coś się ruszyło i dobrze mi się z nim gada/współpracuje. wcześniej dziadki robiły i partoliły po kolei każdy jeden który się za coś brał. a po dzisiejszym serwisie może i zacznę być z powrotem zadowolony że kupiłem Giulię, póki co jestem pełen nadzeji

Czyli co, przyczyną usterek z prądem był walniety aku ?
no wiesz, to się tak naprawdę okaże za kilka tygodnii/miesięcy, jednak sądząc po tym że przez ostatnie 2 mce aku mocno zesłabł, ładowanie wydaje się dobre, ładowanie prostownikiem nie daje wystarczających rezultatów (np napięcie na aku parę godzin po ładowaniu typu 12.4V, stan raportowany przez IBS typu 70% max itp) i że już iluśtam forumowiczów tu i na alfaowner miało całkowite pady aku (nawet w nowych egzemplarzach 2018, czyli już tych po jakiś updatach firmarów które niby wcześniej czegoś tam nie wyłączały i mogło rozładowywać aku) albo problemy z nimi/co chwila błędy kompów (moja sytuacja), myślę że aku najpewniej jest winowajcą. na pewno dowiesz się z odpowiednich wątków za jakiś czas, wiesz że na forum trafia wszystko ode mnie :)

Amortyzatory
Powrót