Stelvio relingi dachowe i hak

w grudniu kupilem wlasnie taki bagaznik montowany bez relingow o ktorym kolega wspominal - Taurus czy jakos tak. Bagaznik mi montowal sklep ktory sie zajmuje wlasnie bagaznikami i boxami i sciagali ten zestaw dla mnie. Raz jadac przy mocnej ulewie kapnelo mi do srodka. Kawal blachy trzyma sie za dach i na to zatrzaskujesz drzwi, wiec uszczelka na te dwa milimetry sie odgina. Musiala sie tam jakos dostac woda. Ot taka konstrukcja. Ale to jechalem wlasciwie w scianie wody wiec nie widze problemu, mialo prawo sie tak zachowac.

ja mam inne zdanie, ale rozumiem Was relingi trochę psują linię.
Na razie czekam i czekam na relingi, ale FCA już działa!

Jak ktoś używa często bagażnika na dachu (box) to pewnie relingi jakoś się przydają, ale na jeden wyjazd w roku zakładanie relingów jest jak dla mnie bez sensu. Lepiej założyć hak i rowery na haku wozić, a hak ma więcej zastosowań - tym bardziej, że jest tańsza alternatywa na dach.

Hak na rowery lepszy, ale na narty tylko box.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Hej, udało się komuś ogarnąć hak który nie wymaga wycinania dziury w zderzaku?
Potrzebuje czegoś stricte pod rowery, najchętniej z jak najmniejszą ingerencją w auto i w rozsądnej cenie.

Hej, udało się komuś ogarnąć hak który nie wymaga wycinania dziury w zderzaku?
Potrzebuje czegoś stricte pod rowery, najchętniej z jak najmniejszą ingerencją w auto i w rozsądnej cenie.

Mam zdejmowany hak montowany przez dealera i też jeżdżę z bagażnikiem rowerowym,a ta dziura naprawdę nie jest taka straszna.Trzeba się schylić żeby coś dostrzec.

Zawsze można kupić nakładkę na tylny zderzak z wersji z hakiem holowniczym, będzie dziura ładnie wycięta [emoji3]

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Też zgadzam się z tym, że relingii w Stelvio to tak średnio. Ja będę przewoził rower i wybieram nowoczense rozwiażania a nie z XIX w ;) :D

Nadaje się nie tylko na rower :)

Firste, podziel sie opinia nt. seasuckera. Gdzie montujesz - dach/klapa? Ktora masz wersje? Nie rozszczelnia sie/przesuwa po karoserii?
Pzdr!

Tez nosze sie z zamiarem zalozenia haka do Stelvio i zalezaloby mi, zeby nic nie wycinać. Z tego co czytam to chyba nie ma szans. Czy dotyczy to tez haka bedacego na liscie oficjalnych akcesoriow? Czy ten hak montowany w ASO jest dobrej jakosci czy lepiej hak zalozyc poza ASO u profesjonalisty? Jak zwykle mam ograniczone zaufanie do ASO :-)

Z tego co się dowiadywałem tuż przed zamówieniem Stelvio, montaż haka powoduje delikatne podcięcie dolnej krawędzi zderzaka a właściwie tylnego dyfuzora), niedostrzegalne z poziomu osoby stojącej za samochodem. Dla mnie w Stelvio hak to must have, więc zamówiłem jako montowany od razu fabrycznie wraz z samochodem.
Aktualnie są trzy możliwości montażu haka do Stelvio:
1. Hak montowany fabrycznie wraz z pojazdem w wersji z "wypinaną główką" lub składany elektrycznie pod zderzakiem (przycisk rozkładania wewnątrz bagażnika).
2. Hak montowany jako dodatkowe akcesoria na serwisie w ASO.
3. Hak montowany poza ASO.
Rożnica polega na tym, że fabrycznie montowany hak jest od razu spięty z elektroniką pojazdu i podpięcie przyczepki automatycznie wyłącza czujniki parkowania. W instalacji dokładanej poza fabryką, czujniki parkowania należny wyłączyć manualnie.
Montaż haka wyklucza montaż systemu bezdotykowego otwierania bagażnika ruchem nogi.

Jeżeli odbiorę zamówiony pojazd (o ile odbiorę zważywszy na aktualny brak produkcji) to sprawdzę i podam kto jest podwykonawcą haków tych montowanych fabrycznie.

Jeżeli odbiorę zamówiony pojazd (o ile odbiorę zważywszy na aktualny brak produkcji) to sprawdzę i podam kto jest podwykonawcą haków tych montowanych fabrycznie.

U mnie w Stelvio 07/2018 hak fabryczny jest firmy 'Westfalia'. W poprzednim aucie (ford smax) miałem też fabryczny hak Westfalii i przez 7 lat spisywał się wzorowo. Woził rowery, ciągnął parę razy do roku ciężką przyczepę i dalej jest jak nowy.

dziekuje za odpowiedzi. w ASO zakwotowali mi prawie 4k z montazem i niestety nie wiedza jakiej firmy jest hak. obawiam sie ze moze to byc budzetowy witter - tania marka westfalli. chyba zrobie to poza ASO mimo ze mam samochod na gwarancji.

Brak możliwości montażu haka w Stelvio Q to dla mnie największe ograniczenie tego samochodu. Żeby nie było, świadome. W poprzednich samochodach na haku woziłem platformę na rowery i napęd paralotniowy. Pytałem bezpośrednio w Steinhoff, nie ma możliwości technicznej montażu haka przez konstrukcję wydechu. Będę musiał kupić Seicento za 2 tyś, żeby móc wozić napęd i rowery na podmiejskie wycieczki -;)

W swoim założyłem thule bagażnik i hak montowany w Aso - reczne składanie po zwolnieniu blokady i podłaczone do ori instalacji - działa bdb - niema sensu elektrycznego - 2cm podciecie zderzaka ponizej widoczności i zaslepka przed brudem.

Załączniki

• 20190213_101923.jpg
    20190213_101923.jpg
    91.3 KB · Wyświetleń: 273
  • 20190331_164618.jpg
    20190331_164618.jpg
    119.9 KB · Wyświetleń: 220
Cześć.
Wczoraj założyłem hak w Ganinexie w Katowicach. Nic nie wycinali odkręcili tylko listwę pod zderzakiem (dyfuzorem), gniazdo chowane pod zderzakiem i działa bezdotykowe otwieranie klapy bagażnika. Po wypięciu haka i schowaniu gniazda nic nie widać - koszt 2600zł.

Cześć.
Wczoraj założyłem hak w Ganinexie w Katowicach. Nic nie wycinali odkręcili tylko listwę pod zderzakiem (dyfuzorem), gniazdo chowane pod zderzakiem i działa bezdotykowe otwieranie klapy bagażnika. Po wypięciu haka i schowaniu gniazda nic nie widać - koszt 2600zł.

Ma ktoś takie rozwiązanie w Giulli? Da się hak umieścić tak aby nie trzeba było wycinać nic w zderzaku, czy będzie za nisko?

Amortyzatory
Powrót