[Giulia] TPMS problem po zmianie kół

lechtak

Aktywny
Auto
Mito TCT 135 KM / Giulia Veloce Pakiet Q
Kupiłem felgi z czujnikami od Giulii na allecotam. Po montażu opon przez dwa dni wszystko działało prawidłowo. Podczas podroży włączyła się informacja ze TMPS niedostępny. Pojechałem do serwisu gdzie stwierdzili spadek napięcia w centralce. Wykasowali błąd i wszytko działało przez kolejne dwa dni, problem oczywiście powrócił. Serwis twierdzi ze to wina czujników w kołach. Dla mnie jest to nie do pomyślenia ponieważ usterki czujników to co innego a spadek napięcia w sterowniku to również inna sprawa.

ktoś już zgłaszał taki problem na forum, niestety nie mogę odnaleźć tego tematu.
Jakieś pomysły lub rozwiązania ?

Jak "stare" są czujniki. Wydaje mi się, iż nie zrozumiałeś lub nie zrozumiale wytłumaczyli Ci w serwisie.

Czujniki sa sprawne, informacja na skanerze TPMS Bat OK Chyba ze któryś czujnik ma wadę podczas pracy koła, ale to powinna wyjść informacja o czujniku a nie o zasilaniu modułu.

Ostatnia edycja:
Zapytałem celowo o "wiek" czujników jak i informacje o błędzie. Zdarzają się "podmianki" starych czujników do nowych chodliwych kół. Polak potrafi.

Czujnik są w porządku, działają dwa trzy dni. A błąd dotyczy zasilania centrali. Gdyby były nieodpowiednie to nie komunikowały by się, gdyby były stare to mój tester tpms podał by mi informacje o niskim stania baterii. Temat poruszam ponieważ ktoś na tym forum miał podobny problem, ale nie mogę znaleźć tego tematu. Licze ze odezwie się i napisze jak rozwiązał problem.

A występowały błędy przy poprzednich czujnikach. Mnie przestrzegano przed kupnem z rynku wtórnego ze względu na niedopasowanie do "centralki". Koncern wypuszcza czujniki dedykowane - może tu jest problem.

Skoro problem pojawił się po zmianie kół to tam bym szukał przyczyny. Pokaż screen tego kodu usterki.

A występowały błędy przy poprzednich czujnikach. Mnie przestrzegano przed kupnem z rynku wtórnego ze względu na niedopasowanie do "centralki". Koncern wypuszcza czujniki dedykowane - może tu jest problem.

Zgadza sie, tylko ze koła pochodzą od AR Giulia z 2016r.

Kupiłem felgi z czujnikami od Giulii na allecotam. Po montażu opon przez dwa dni wszystko działało prawidłowo. Podczas podroży włączyła się informacja ze TMPS niedostępny. Pojechałem do serwisu gdzie stwierdzili spadek napięcia w centralce. Wykasowali błąd i wszytko działało przez kolejne dwa dni, problem oczywiście powrócił. Serwis twierdzi ze to wina czujników w kołach. Dla mnie jest to nie do pomyślenia ponieważ usterki czujników to co innego a spadek napięcia w sterowniku to również inna sprawa.

ktoś już zgłaszał taki problem na forum, niestety nie mogę odnaleźć tego tematu.
Jakieś pomysły lub rozwiązania ?

A skomunikowały Ci się same z samochodem, czy trzeba było to zrobić przez podłączenie przez OBD?

W giuli jest o tyle fajny układ ze sam odczytuje koła, każde koło posiada odbiornik przy amortyzatorze. Nic nie trzeba adoptować itd.

A te czujniki to dokładnie te co w EPERZE czy uniwersalne z wgranym softem do Giulii?

Są czujniki uniwersalne, do których wgrywa się odpowiednie oprogramowanie dedykowane do modelu, okresu produkcji itp. i wówczas zastępują one oryginalne czujniki. Działa to tak samo, ale z nimi zazwyczaj jest więcej problemów z właściwym sparowaniem z komputerem samochodu. Przerabiałem już taki temat i działa w innej marce, choć na początku też podobne błędy wyskakiwały jak w Twoim przypadku.

Mam analogiczny probelm - kupiłem felgi 17 z Giulii z czujnikami (felgi i czujniki oryginalne podobno), które po zamontowaniu chodziły kilka godzin. Następnie komunikat o niedostępności TPMS. Pytanie, czy udało Ci się znaleźć rozwiązanie tego problemu?

Dzięki. Podjadę do ADF'u w przyszłym tygodniu i dorzucę im swój problem. Niech walczą z dwoma...

Tylko informacyjnie - założyłem aftermarketowe felgi, ale czujniki kupiłem w ASO (z resztą podobna cena, więc bez sensu kupować nieoryginalne) i od razu po założeniu nowych kół wszystko zagrało jak należy i jest OK bez żadnego programowania itp.

Amortyzatory
Powrót