• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio/Giulia] Ile bierze wam oleju silnik 280 KM?

Piec i pół roku jazdy... zmieniany olej co 7.5 tys średnio...w covidzie to i po 4tys w rok. Autostrady Niemieckie (raczej puste koło mnie) i Alpy to regularne terytorium bo tu mieszkam. Zero konsumpcji oleju. Przebieg mały bo 38 tys. km. Oby tak dalej. Także konsumpcja paliwa mała. Właśnie wróciłem z Turynu, przez CH Alpy, 4 osoby, bagaż, spory pies w bagażniku i Thule box na dachu (!)...średnia 9.1l/100km. Oczywiście przez CH (droga 13 via Chur) szybko nie można jechać. około 1000 km trasa.

Ten samochód mnie dalej zadziwia. Dobre i złe. A to złe to czekająca mnie wymiana filtra kabinowego. Jak mogli oni w AR tak to wymysłec? Zgroza. Oddam do dilera bo ja po jednej własnoręcznej wymianie już do tego się nie pisze. Okropnie trudny dostęp, no i te piankowo/bibulkowe rurki nawiewowe....

... A to złe to czekająca mnie wymiana filtra kabinowego. Jak mogli oni w AR tak to wymysłec? Zgroza. Oddam do dilera bo ja po jednej własnoręcznej wymianie już do tego się nie pisze. Okropnie trudny dostęp, no i te piankowo/bibulkowe rurki nawiewowe....

W piekle jest już zarezerwowane miejsce dla projektanta tego rozwiązania :mad: Sam wymieniam co roku albo i częściej, i już mam wprawę - ale jeden z tych kanałów piankowych musiałem wymienić bo się uszkodził lekko przy tym całym łamaniu go i odsuwaniu...

"U nas" przy katowaniu autostradowym (np. DE, ciągiem powyżej 180km/h) i/lub górskim bierze max ~500ml między wymianami (najczęściej ~7kkm). Przy jeździe normalnej nie bierze istotnych ilości oleju. Oczywiście - o ile daje się dokładnie to odczytać na tym idiotycznym wskaźniku poziomu oleju, bo aż takiej paranoi [jeszcze] nie mam żeby podłączać regularnie MESa do kontroli oleju... I tutaj wskazówka - czy na pewno pasek poziomu u Ciebie reaguje odpowiednio szybko i dokładnie na rzeczywiste zmiany poziomu? Ja swoje obserwacje opisywałem już na tym forum - pasek potrafi pokazać zmianę poziomu oleju np. po kilkuset kilometrach; tylko MES jest w 100% dokładny od razu...
Wymiana MA - pierdylion możliwości spie***nia czegoś w serwisie, oczywiście nikt z zawodowych mechaników na forum ci tego nie potwierdzi bo ... wiadomo, ale taka prawda - świadomie lub nie, z powodu partactwa, niewiedzy, złego dnia, lub po prostu pecha - a teraz Ty masz problem. Może spróbuj poszukać jakichś błędów komputerem, to byłaby jedyna Twoja szansa na reklamację wymiany MA - albo ew. widocznych niedociągnięć, wycieków (sprawdź płyn chłodniczy :cool:).
Olej lejesz słuszny - ale dlaczego tylko do połowy min/max? I dlaczego go trzymasz 15kkm? Jeżeli lubisz pogonić bestię 160km/h+, to właśnie dla dobra MA i ogólnie silnika powinieneś raczej utrzymywać max, i wymiana max ~10kkm. Patrząc po roczniku - nie masz raczej GPF-a więc niczym nie ryzykujesz przy maksymalnym poziomie oleju.

Leje do połowy aby było miejsce gdyby przybyło.
Mam GPF
Robię 15 tys w ok 6-7miesiecy. Więc olej przy 10 muszę wymieniać co ok 4 miesiące -to już jakaś parodia

Oczywiście - o ile daje się dokładnie to odczytać na tym idiotycznym wskaźniku poziomu oleju, bo aż takiej paranoi [jeszcze] nie mam żeby podłączać regularnie MESa do kontroli oleju... I tutaj wskazówka - czy na pewno pasek poziomu u Ciebie reaguje odpowiednio szybko i dokładnie na rzeczywiste zmiany poziomu? Ja swoje obserwacje opisywałem już na tym forum - pasek potrafi pokazać zmianę poziomu oleju np. po kilkuset kilometrach; tylko MES jest w 100% dokładny od razu...

Ktoś się orientuje, czy poziom oleju w "stylu MES", można sprawdzić gdzieś w apce AlfaOBD? A jeśli tak, to czy wersja demo też pokazuje, czy jednak trzeba mieć płatny program? Szukałem, ale wyświetla tyle różnych parametrów, że mogłem gdzieś przeoczyć. Na wyjazdy raczej nie będę tachał laptopa, żeby MES-a odpalać do sprawdzenia ile mm oleju pokazuje.

poza troszkę tematem ale moim zdaniem mes pokazuje kwestii ilości oleju bzdury - wlewasz po wymianie równe 5 litrów i nadal pokazuje e jest 4,5 czy nawet mniej

update ilości w ECU działa do kitu. niby jest procedura postawić auto na 5 minut z odpalonym silnikiem, potem wyłaczyć, ale guzik daje. aktualizację stanu u mnie rok temu jak robiłem wymianę dopiero dostałem po kilku dniach. o ile pamietam jednak, poziom w mm się zmieniał bardziej na bieżąco.

Widać - ile Alf tyle algorytmów pomiaru poziomu oleju ;) U mnie MES pokazuje zmiany szybko - szczególnie poziom w milimetrach (głównie na to patrzę), ale litry raczej też. Fakt, że niewielkie zmiany eksploatacyjne poziomu pasek pokazuje dość sprawnie, w odróżnieniu od dużych zmian np. po wymianie oleju - może przedobrzyli z integracją i/lub eliminacją chwilowych odchyłek poziomu oleju z powodu np. przechyłu i jazdy samochodu?

Przed świętami zrobiłem 4tys km w tydzień po Bałkanach. Silnik zjadł jedną kreskę oleju wg. wskaźnika . Rumuńskie Karpaty - jazda z wykorzystaniem pełni mozliwości silnika . Wspaniały samochód - tyle mam do powiedzenia.

To, że nie bierze oleju chyba najbardziej mnie zaskoczyło. Nawet zmieniając co 15 kkm zero delewania.

Wysłane ze Stelvio

Widać - ile Alf tyle algorytmów pomiaru poziomu oleju ;) U mnie MES pokazuje zmiany szybko - szczególnie poziom w milimetrach (głównie na to patrzę), ale litry raczej też. Fakt, że niewielkie zmiany eksploatacyjne poziomu pasek pokazuje dość sprawnie, w odróżnieniu od dużych zmian np. po wymianie oleju - może przedobrzyli z integracją i/lub eliminacją chwilowych odchyłek poziomu oleju z powodu np. przechyłu i jazdy samochodu?

ile mm powinno byc max?

Ktoś podawał na forum, że zakres to 68-79 mm

Samochód po wymianie oleju i oleju nie ubywa mimo jazdy 160+ i trasa ok 400km. Zrobiłem po wymianie ok 4000 i nic nie ubyło. Wiec do 10000 po wymianie nie ubywa, a później zaczynają sie dolewki lub należy wymieic olej. Zalewam MOTUL 8100 ECO-CLEAN 0W30

Ostatnia edycja:
Wg elearn sa inne poziomy dla wersji z Q4 przewidziane , nizsze

W Alfie obd można zobaczyć poziom oleju mierzony w mm. Jaki zakres jest odpowiedni dla q4 2.0 w stelvio?

Podpinam się pod pytanie kolegi Darkside ile mm oleju, tylko w MES (jeśli to jakaś różnica). Wersja 2.0 280KM Q4.
Przy okazji, w jakim momencie powinien być w tym przypadku sprawdzany poziom oleju? Bezpośrednio po nagrzaniu silnika do temperatury roboczej i wyłączeniu czy po jakimś konkretnym czasie?
Czasy z bagnetem pod maską jednak były łatwiejsze...

Podpinam się pod pytanie kolegi Darkside ile mm oleju, tylko w MES (jeśli to jakaś różnica). Wersja 2.0 280KM Q4.
Przy okazji, w jakim momencie powinien być w tym przypadku sprawdzany poziom oleju? Bezpośrednio po nagrzaniu silnika do temperatury roboczej i wyłączeniu czy po jakimś konkretnym czasie?
Czasy z bagnetem pod maską jednak były łatwiejsze...

Roznica miedzy mes a obd być nie powinna bo zczytuje z jednego czujnika. Sprawdzamy na odpalonym silniku, rozgrzany olej do 4 kresek i pozycja skrzyni neutral. Po mniej wiecej 5min powinien się poziom sam zaktualizowac, ale roznie z tym bywa

Roznica miedzy mes a obd być nie powinna bo zczytuje z jednego czujnika. Sprawdzamy na odpalonym silniku, rozgrzany olej do 4 kresek i pozycja skrzyni neutral. Po mniej wiecej 5min powinien się poziom sam zaktualizowac, ale roznie z tym bywa

Z tego co czytałem na forum to akurat właśnie ta aktualizacja kiepsko działa, dlatego pytam o to jaki jest zakres oleju min-max w MES w mm, bo pomimo starań nie udało mi się tego tutaj znaleźć :( .
[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] jesteś w stanie poratować w temacie konkretnych wartości poziomu oleju dla wersji Q4?

Przy okazji z czystej ciekawości, jaki jest rzeczywisty zakres w litrach? Z tego co znalazłem w jednym z wątków na forum maks to 5,5l. A minimum?

nie poratuję, tak, gdzieś niby było napisane, ale coś mi się tam nie zgadzało bo mechanicy inaczej mówili. Nie pamiętam już szczegółów. Leję po dobrym spuszczeniu starego oleju ok 5.1L i na to ok 0.2L dodatków (archoil, jak popadnie co mam lub mix ar9100/9200v2).
przyuczenie poziomu wielokrotnie robiłem i nie łapało. olałem, po tygodniu czy coś już się pasek zaktualizował sam w jakiś warunkach. raz tylko sam robiłem wymiane z musu bo ani aso ani mój mechanik nie mieli okienka a ja miałem już termin zmiany i na dniach wyjazd za granicę i nie chciałem już dobijać wiecej bo i tak miałem przekroczone wg tego co sobie postanowiłem (skrócenie interwału).

A komuś udało się zmienić interwał wymiany oleju MES-em z 15000 na 10000? Kiedyś, przy którejś wymianie zmieniłem, ale już nigdy więcej się nie udało. W sumie mało ważna pierdoła, ale fajnie było by mieć na wyświetlaczu. U mnie przy próbie zmiany wyskakuje "coś tam" failed.

Amortyzatory
Powrót