• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] Podnoszenie Stelvio i plastikowe "klocki" w wyznaczonych punktach...???

Giorgio

Użytkownik
Auto
Stelvio First Edition
Witam, to moj debiut na tym forum. Mieszkam w poludniowej Bawarii i moje Stelvio First Edition kupilem w Austrii dwa miesiace temu. Widze ze czesto wymieniacie jakie ceny kto i gdzie placil....a wiec netto 37 tys. Euro wraz z 5 letnia gwarancja na 150 tys. km. Dachowe relingi 500 euro z instalacja i Dinitrol dodatkowe antykorozyjne zabezpieczeniem tez za 500 euro netto. (Samochod na firme). To dobra cena i byla oferowana przez dilera w Insbrucku i w Salzburgu. Jeszcze nie mam nawet 2000 km. Wszystko jest super.

Kupilem take 20 calowe kola z zimowkami Pirelli Scorpio (juz za potwornie duze pieniadze). Jak je sam zmienialem to napotkalem pewien problem. Punkty w ktorych Alfa zaleca podstawianie lewarka wyposazone sa w "klocki" z czarnego plastiku. Na hydrauliczny lewarek nalozylem gumowa nakladke (hockey puk) i podnioslo....ale nie wydaje mi sie to prawidlowe bo ten plastikowy klocek moze sie uszkodzic. Powinna wiec zatem byc jakas nakladka... adapter...specjalna dla tego samochodu. Pytalem dilera....a on nic o tym nie wie. Mowi ze na warsztatowych podnosnikach podkladajo oni drewno i juz....brrrrrr, to nie tak ma byc... chyba. Prosze zajrzyjcie pod swoje Stelwio, zobaczcie jak to wyglada i doradzcie jak to zrobic prawidlowo nastepnym razem. Dzieki.

Oh, nie mam Polskiej klawiatury wiec wybaczcie mi prosze niedciagniecia w pisaniu. Takze moj angielski "spell check" ciagle poprawia Polskie slowa wiec moze i cos zepsuc...z gory przepraszam.

"klocki" są wytrzymałe i dostosowane do podnośnika kolumnowego z "łapami".

Witam, to moj debiut na tym forum. Mieszkam w poludniowej Bawarii i moje Stelvio First Edition kupilem w Austrii dwa miesiace temu. Widze ze czesto wymieniacie jakie ceny kto i gdzie placil....a wiec netto 37 tys. Euro wraz z 5 letnia gwarancja na 150 tys. km. Dachowe relingi 500 euro z instalacja i Dinitrol dodatkowe antykorozyjne zabezpieczeniem tez za 500 euro netto. (Samochod na firme). To dobra cena i byla oferowana przez dilera w Insbrucku i w Salzburgu. Jeszcze nie mam nawet 2000 km. Wszystko jest super.

Kupilem take 20 calowe kola z zimowkami Pirelli Scorpio (juz za potwornie duze pieniadze). Jak je sam zmienialem to napotkalem pewien problem. Punkty w ktorych Alfa zaleca podstawianie lewarka wyposazone sa w "klocki" z czarnego plastiku. Na hydrauliczny lewarek nalozylem gumowa nakladke (hockey puk) i podnioslo....ale nie wydaje mi sie to prawidlowe bo ten plastikowy klocek moze sie uszkodzic. Powinna wiec zatem byc jakas nakladka... adapter...specjalna dla tego samochodu. Pytalem dilera....a on nic o tym nie wie. Mowi ze na warsztatowych podnosnikach podkladajo oni drewno i juz....brrrrrr, to nie tak ma byc... chyba. Prosze zajrzyjcie pod swoje Stelwio, zobaczcie jak to wyglada i doradzcie jak to zrobic prawidlowo nastepnym razem. Dzieki.

Oh, nie mam Polskiej klawiatury wiec wybaczcie mi prosze niedciagniecia w pisaniu. Takze moj angielski "spell check" ciagle poprawia Polskie slowa wiec moze i cos zepsuc...z gory przepraszam.

Na also:) herzlich wilkommen.

Klocek jest po to, żeby się wpasował w łapę podnośnika. Jeśli Twój podnośnik nie ma płaskiej płaszczyzny to można kupić takie końcówki stabilne. Tylko nie wiem, jaki Ty masz podnośnik...
Na niemieckim forum ARP jesteś obecny?

A jak wyglada "lapa" lewarka zalaczonego do samochodu wyposazonego w kolo zapasowe? ? Moja wersja ma tylko kompresorek i klej wiec nie mam tej informacji.

Chyba pora wyemigrować do Austrii, albo przynajmniej wysłać zapytanie ofertowe do Insbrucku :)
37 tys. euro netto za Stelvio First Editition to na dziś 155 tys. zł netto, co daje 191 tys. brutto i to z gwarancją na 5 lat!
Za tyle to u nas można kupić używaną demówkę First Edition i to z roczną gwarancją, bo zarejestrowaną w marcu 2017 roku!

[MENTION=77138]Giorgio[/MENTION] a masz w samochodzie lewarek?.

Nie, nie mam lewarka...chcialbym go zobaczyc...koncowka ktora ma sie zetknac z autem....moze ktos zrobi zdjecie swojego? Moj diler ma tylko auta bez kol zapasowych.

[MENTION=77138]Giorgio[/MENTION] - o ile się orientuję to nie ma wersji (Giulii) z kołem zapasowym.

Ostatnia edycja:

.

Zaglądnąłem do Giulii i faktycznie jest to plastik, a nie tak jak się spodziewałem dość twardy gumowy klocek jak to miało miejsce w linii 159/Brera.
Instrukcja wspomina o tym, że podnośnik można kupić w ASO tu jest wątek na ten temat i cytat z instrukcji.

www.giuliaforums.com/forum/754-giulia-how-diy/25314-jacking-points-floor-jack-lift.html

A tu znalazłem odpowiedź na Twoje pytanie.

www.alfaworkshop.co.uk/Stelvio_spare_wheel_fitting_guide.shtml

Ja podniosę podpierając gumą, myślę że wszystko będzie w porządku, że ten bolec nie jest niezbędny.

Murder, thanks a lot! Juz zaznaczylem sobie ta Brytyjska strone Alfaworkshop and Giuliaforums...przydadza sie napewno. (It pays to know foreign languages!)
Mysle jednak ze jakis adapter z bolcem wchodzacym w srodek tego "Lego klocka" by sie przydal. Juz po jednej zmianie uzywajac gumowego "hockey puk like adapter" ktory kupilem wraz z hydraulicznym podnosnikiem jeden z klockow jest troche naruszony. Bede uparcie szukal rozwiazania i skontaktuje sie z Alfa bezposrednio w tej sprawie.

Jak zapakowany? Chciałeś dać do pasażerów, to zamiast koła, dajesz pasażerem to, co ma zwolnić miejsce na koło :)

Pozwolę sobie odkopać temat, bo nie znalazłem nigdzie jasnej odpowiedzi. Czy te plastiki w Stelvio będące punktami podparcia dla podnośnika wytrzymają podnoszenie podnośnikiem typu żaba z płaską łapą (bez bolca wchodzącego w otwór w plastiku)?

Tak wytrzymaja ale z podkladka gumowa (krazek hokejowy typ) Juz zapomnialem o tym watku. Od czasu pierwszego postu diler pozwolil mi sie zamienic ze spacjalnie zamowionym Stelvio z kolem. Wzialem wiec od niego kolo, lewarek, cala wykladzine i wlozylisme moje wyposazenie w niego. Zamiana miala doplate ale tyle co diler zaplacil wiec OK. Od tego czasu sam zmieniam kola z letnich na zimowe i odwrotnie i nakladam gumowy ktazek na koniec lewarka hydraulicznego i wszystko gra. Te plastikowe klocki w porzadku.

Dzięki wielkie za info. To mogę dziś spokojnie założyć mojej Stefci zimowe obuwie :)

Amortyzatory
Powrót