tak, ale tak jak pisałem obawiam się że 285 z przodu będzie nie do jazdy. na razie nie mam jak tego sprawdzić, ale może ktoś ma odpowiedź, chętnie się dowiem. będę majstrował po urlopie![]()
tak, ale tak jak pisałem obawiam się że 285 z przodu będzie nie do jazdy. na razie nie mam jak tego sprawdzić, ale może ktoś ma odpowiedź, chętnie się dowiem. będę majstrował po urlopie![]()
Jak wysoko Stelvio musi być podniesione by zdjąć koło? jak jechałem na wakacje to awaryjnie wzialem lewarek z poprzedniego auta i kostkę brukowa by było wyżej, na szczęście nie musiałem używać. Teraz do domu chce kupić podnośnik warsztatowy Zabka i widzę, że zazwyczaj mają wysokość podnoszenia na 360-380mm, czy to starczy?
Wróciłem do sklepu kola samochodowe pl tym razem osobiście i zaczęliśmy przymiarki różnych felg, żeby rozwiązać problem ostatecznie. Próbowaliśmy różne 18tki i jedyna jaka podchodziła to ta 6-ramienna o szerokości 6j ze Stelvio/Maseratti. No ale 6j w bagażniku Giulii to żadna dojazdówka, to już bym woził pełnowymiarowe
Tak więc szukaliśmy dalej i z dosyć dużego magazynu udało się wyczarować obręcz 4B x 17 ET 25 5x110, co się potem okazało oryginalną z Giulietty. (były 16 i 17 calówki w tym aucie). Sceptycznie nastawiony byłem bo to R17, ale okazało się, że wchodzi bez problemu na przednie zaciski Giulii Veloce. Giulietta też miała chyba 330mm hamulce wiec wszystko by się zgadzało.
Pozostał temat opony, takiej, żeby pasował pod obwód moich dwóch zestawów 18 i 19 oem z Giulii. Padło na oponę 135/80. Ma ona obwód 647.8 mm, a moje koła mają kolejno 660mm i 654mm, wychodzi 1-2% różnicy - nic lepszego nie wyczarowałem na miejscu. To jest w ogóle bardzo ciekawa felga, bo jej żebra są szersze niż rant, coś jakby 4.5j.
Jak się nie mylę to dojazdówka od 159 jest dokładnie taka sama tj. 17 cali 5x110, et25 i opona 125/80.
Update.
Ta wasza felga to raczej od 159, a nie Giulietty, Giulietta ma śruby M12, 159 i Giulia M14.
Ostatnio edytowane przez tomaszko ; 18-10-2023 o 20:15
Czy ktoś z was widział, słyszał o takiej dojazdowce do Giuli jak to teraz do Stelvio dają? Płaska bez powietrza, poskladana i w trakcie pompowania rozkłada się dopiero na właściwą średnicę.
Do bagaznika, jeżeli bok opony tam ma 85 to wystarczy jakieś 16 cali, aby na zacisk weszło.