Zużycie paliwa

ja tez potrafię Ci ustawić fotę tak że i przy 180 będzie palił 7 - nie jest to problem. Żeby Giulia paliła poniżej 8 to jest jazda tak że wyprzeda cie niemal wszystko na drodze. max ekodriving - fakty nie mity.
- po prostu użytkuje Stelvio i Giulię z benz. silnikiem i wiem ile pali jedno i drugie auto.
Dlatego nie wprowadzajmy w błąd. dziwnym trafem 95% Giulii na formum spala grubo ponad 10 nagle jednemu niemal dolewa do baku.

ja tez potrafię Ci ustawić fotę tak że i przy 180 będzie palił 7 - nie jest to problem. Żeby Giulia paliła poniżej 8 to jest jazda tak że wyprzeda cie niemal wszystko na drodze. max ekodriving - fakty nie mity.
- po prostu użytkuje Stelvio i Giulię z benz. silnikiem i wiem ile pali jedno i drugie auto.
Dlatego nie wprowadzajmy w błąd. dziwnym trafem 95% Giulii na formum spala grubo ponad 10 nagle jednemu niemal dolewa do baku.

Kolego nie wiem po co się unosisz, nikt nie pisze, że niemożliwe jest żeby paliła 15 na stówę. Ja twierdzę, że jadąc autostradą z włączonym tempomatem ustawionym na 150 km/h komputer wskazuje spalanie na poziomie 8-9 l/100 i tyle w temacie. Nie piszę, że zapier... i łykam wszystkich jak leci. Jak twierdzisz, że średnia na poziomie 120km/h na polskich drogach z 630 km to "maksymalny ekordiving" to nie winikam...

wrzuć na luzik- Gdzie tu widzisz unoszenie się? ja tylko jako użytkownik takiego samochodu poddaje mocno w wątpliwość co tu poniektórzy piszą.
Doskonale wiesz, żeby uzyskać średnią prędkość z 630 km ok 120 km/h to naprawdę momentami trzeba dawać sporo w palnik i w życiu nie będzie to ok 8 litrów.(chutba że lecisz tak jak dziś w dobie wirusa z korona przy niemal zerowym ruchu i po nocy tylko autostradą i ledwo dotykasz gaz)
Wybacz można to pisać komuś kto Giulie widział tylko w reklamie.
Weź mi powiedz dlaczego Giulia która mam przyjemnosć powozić 280 koni przy 120 km/h na 18 calowych kołach pokazuje około 9-10, przy 150 ponad 12? Pewnie coś popsute podobnie jak i u większości userów tego innych for.
popatrz na raporty spalania np autocentrum etc.
ja teraz czekam na post ze w mieście spala komuś 7 w porywach 8.

wrzuć na luzik- Gdzie tu widzisz unoszenie się? ja tylko jako użytkownik takiego samochodu poddaje mocno w wątpliwość co tu poniektórzy piszą.
Doskonale wiesz, żeby uzyskać średnią prędkość z 630 km ok 120 km/h to naprawdę momentami trzeba dawać sporo w palnik i w życiu nie będzie to ok 8 litrów.(chutba że lecisz tak jak dziś w dobie wirusa z korona przy niemal zerowym ruchu i po nocy tylko autostradą i ledwo dotykasz gaz)
Wybacz można to pisać komuś kto Giulie widział tylko w reklamie.
Weź mi powiedz dlaczego Giulia która mam przyjemnosć powozić 280 koni przy 120 km/h na 18 calowych kołach pokazuje około 9-10, przy 150 ponad 12? Pewnie coś popsute podobnie jak i u większości userów tego innych for.
popatrz na raporty spalania np autocentrum etc.
ja teraz czekam na post ze w mieście spala komuś 7 w porywach 8.

Ok. moje zdjęcie to fotomontaż ... skończmy na tym bo nic to nie wnosi

P.S.
trasa robiona przed tym zajobem, w jeden dzień robiłem trasę Częstochowa - Szczecin - Częstochowa, bez mała 1300 km wiec zatem całość w "nocy na pustej autostradzie" :) z premedytacją mordowałem się ekodrivingiem - taki ze mnie masochista :)

Ostatnia edycja:
Na Twoim miejscu to ja bym się naprawdę zastanowił, co jest nie tak z Tobą, albo w Twoim autem :P Jako przykład załączam mój wpis z zeszłego roku:

Dla potwierdzenia powyższego wpisu wrzucam fotkę z kolejnej wakacyjnej trasy - tym razem trasa do Primosten w Chorwacji. Styl jazdy jak poprzednio, prędkość podróżna 150-160 km/h, po drodze brak jakichś większych utrudnień na trasie poza kilkoma zwężeniami i innymi kierowcami na lewym pasie. Średnie spalanie z całej trasy 7,8 l/100km, końcowa średnia prędkość 108 km/h, choć pod koniec autostrady pokazywało jeszcze 112 km/h, ale ostatnie 30 km jechałem po Jadrance.

Na tej samej trasie jechałem kilka lat temu takim samym tempem moją AR 159 1.9 JTDM 150KM i średnie spalanie miałem 6.3 l/100km, czyli tylko 1,5l mniej palił na trasie słaby diesel w stosunku do dość mocnej benzyny (280 KM).

Nie wiem, jak wy jeździcie po tych autostradach, że nie potraficie zejść poniżej 10l/100km, bo ja się w żaden sposób nie staram jechać oszczędnie, a już po przejechaniu 100 km na parkingu przed Ostrawą (na kupno winiety) miałem spalanie 8,5 l/100km :P

Pokaż załącznik 259468

to wyniki ale chyba a 50km- wybacz ale to nierealne chyba ze jechałeś autostradą 80km/h non stop. Jazda ok 150 km/h to spalanie grubo ponad 12 litrów więc bądżmy poważni.

Średnia 81km/h a nie nonstop 81 km/h. To był wyjątkowo oszczędny wynik ale powtarzalne spalanie na tej trasie mam 7.5-8.5. Jęśli jadę nonstop autostradą i staram się cały czas na tempomacie 150 km/h to po 80 km mam poniżej 10 litrów (przeważnie ok. 9.5). A licznik wyjątkowo precyzyjnie pokazuje spalanie względem realu.
Jutro pojadę specjalnie z Kłaja do Chrzanowa A4 i cykną fotkę ;)

Fakty nie mity :) a tak poważnie to 70/30 miasto/trasy

1.jpg

Chyba cała różnica w waszej rozmowie wynika z Giulii zwykłej i Veloce.....
Jeżdżę Veloce i tez uwazam ze 150 to spalanie około 12l
Zresztą jeździłem zwykłą też i różnica w spalaniu to moim zdaniem około 1,5l.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Co do różnic. Moim zdaniem styl jazdy. Jest styl szarpany (jak mojego syna) i styl stabilny.
Jeżdżę szybko ale z umiejętnością przewidywania. Hamowanie silnikiem, zdjęcie nogi z gazu odpowiednio wcześniej.
Jeżdżąc krajowkami, wyprzedzając wszystkich mam spalanie w granicach 8-8,5. Wjeżdżając na trasę szybkiego ruchu i autostradę spalanie rośnie. Średnia z szybkiej trasy Mazury-Warszawa-Łódź to na ogół około 9,5.
Nie jest źle. Natomiast gdybym cisnął maxa z hamowaniem, ostrym przyspieszaniem i tak w kółko to 12-13 pewnie możliwe.
Nie mam zajawki na ecodriving ale nie lubie szarpanej jazdy i uważam ze aby jechać szybko wcale nie trzeba zap...lać, a przy okazji można zrobic przyzwoite spalanie.

Co do różnic. Moim zdaniem styl jazdy. Jest styl szarpany (jak mojego syna) i styl stabilny.
Jeżdżę szybko ale z umiejętnością przewidywania. Hamowanie silnikiem, zdjęcie nogi z gazu odpowiednio wcześniej.
Jeżdżąc krajowkami, wyprzedzając wszystkich mam spalanie w granicach 8-8,5. Wjeżdżając na trasę szybkiego ruchu i autostradę spalanie rośnie. Średnia z szybkiej trasy Mazury-Warszawa-Łódź to na ogół około 9,5.
Nie jest źle. Natomiast gdybym cisnął maxa z hamowaniem, ostrym przyspieszaniem i tak w kółko to 12-13 pewnie możliwe.
Nie mam zajawki na ecodriving ale nie lubie szarpanej jazdy i uważam ze aby jechać szybko wcale nie trzeba zap...lać, a przy okazji można zrobic przyzwoite spalanie.
Podpisuję się pod przedmówcą w całym zakresie. Dodam, że byłem kiedyś takim synem.

Tak jak obiecałem dziś dałem zarobić złodziejom ze Stalexportu i poświęciłem te 10 zł na bramkach w Krakowie oraz nadrobiłem trochę drogi. Wyjechałem z Kłaja i 5 km zwykłymi drogami a potem autostrada przez ok. 80 km. Tempomat ustawiony na 150 i od bramek do Chrzanowa czyli jakieś 30 km równiutko tyle jechałem bo praktycznie nikt mnie nie shamował. Wcześniej starałem się ale 150 było krótko, przeważnie było 120-130 i jazda mega płynna bo bardzo mały ruch. Cały czas na trybie N. Oto efekt.

Giulia spalanie.jpg

Bardzo podobne spalania miałem w 159 2.0 jtdm tylko ze tam były koła 19 a tu 18. Przetestujemy te trase na kołach 19 ale z moich obserwacji wynika,że albo 159 dużo paliła albo to auto jest oszczędne.

PS: Tak jak ktoś tu napisał, kluczem jest płynna jazda i przewidywanie sytuacji na drodze. Na przykład jak widzę ża przede mną hamują lub dojeżdżam do bramek lub zakrętu to zbijami łopatkami 2, 3 biegi w dół i skuteczniej wyhamowuje silnikiem. Potem but na założonej prędkości i tak trzymam.

Ostatnia edycja:
Proponuję przy pisaniu o zużyciu dodawać info z zakładki Efficiency, wtedy wiadomo jak ktoś (płynnie) jeździ, bo to mocno rzutuje na spalanie. Nie trzeba się wtedy mocno rozpisywać.

Proponuję przy pisaniu o zużyciu dodawać info z zakładki Efficiency, wtedy wiadomo jak ktoś (płynnie) jeździ, bo to mocno rzutuje na spalanie. Nie trzeba się wtedy mocno rozpisywać.

Ok, zaraz cykną fotkę :) A nie cykną bo się skasowało :) Następnym razem.

Ostatnia edycja:
Tempomat ustawiony na 150 i od bramek do Chrzanowa czyli jakieś 30 km równiutko tyle jechałem bo praktycznie nikt mnie nie shamował. Wcześniej starałem się ale 150 było krótko, przeważnie było 120-130 i jazda mega płynna bo bardzo mały ruch. Cały czas na trybie N. Oto efekt.
A trzeba pamiętać, że Chrzanów leży wyżej od Krakowa, czyli jechałeś pod górę ;)

Amortyzatory
Powrót