Zużycie paliwa

Czytam ten wątek i Chip Tuning w aspekcie spalanie i hamowanie silnikiem , i dochodzę do wniosku że ten nieszczęsny GPF w połączeniu z dziwnym softem skrzyni biegów powodują trochę podwyższone spalanie jak na tak nowoczesną jednostkę i lekkie auto . Ta sama skrzynia w BMW hamuje przewidywalnie ale nie wiem czy też w egzemplarzach z GPF ??.
Bo jeśli tak to może chodzić o tą pseudo ekologię . W FCA GPF po odpuszczeniu "gazu" jest podlewany cały czas paliwem (temperatura w GPF ) a skrzynia stwierdza ze skoro silnik kręci to nie będzie hamować , chyba że spadek terenu albo po 1 min namysłu ( jak pisali inni ) . W BMW stwierdzili puszczony gaz = 0 spalania = hamowanie silnikiem - nie żeglowanie .
Ciekawe jak by tuner wyłączył to "podlewanie GPF-u "czy zachowanie skrzyni / spalanie się zmieni?. No i czy nie zaświeci się choinka na tablicy ??

Zgadzam się, że to zalewanie GPFa paliwem to skandal, a w połączeniu z zagubioną skrzynią rzeczywiście powoduje chwilowe spalanie na poziomie 5l/100km w momencie kiedy chcę hamować silnikiem i widzieć pasek raczej bliżej zera...

A ja zauważyłem, na zimnym silniku nie ma podlewania, teraz przy mrozach szczególnie to widoczne. W sensie puszczenie gazu powoduje 0 zużycie paliwa. Jak się silnik trochę nagrzeje to już tradycyjnie min 2,5l.
Teraz się zastanawiam, czy to nie było celowe, żeby w tych wszystkich testach WLTP obniżyć spalanie (test zaczyna się na zimnym silniku).

A ja zauważyłem, na zimnym silniku nie ma podlewania, teraz przy mrozach szczególnie to widoczne. W sensie puszczenie gazu powoduje 0 zużycie paliwa. Jak się silnik trochę nagrzeje to już tradycyjnie min 2,5l.
Teraz się zastanawiam, czy to nie było celowe, żeby w tych wszystkich testach WLTP obniżyć spalanie (test zaczyna się na zimnym silniku).

Tez to dzisiaj zaobserwowałem ?!

A ja mam takie pytanie związane ze spalaniem

Co oznacza pozioma kreska w historii spalania?
Myślałem ze średnie spalanie od odpalenia silnika ale to nie przekłada się do średniej spalania z trip a lub b. Kreska poniżej 10 a spalanie mi wzrosło w trip z 13,8 do 14.1

Ta kreska jest w trybie A i też nie wiem co oznacza , chyba mniej duś bo jesteś w trybie A ;)

A ja mam takie pytanie związane ze spalaniem

Co oznacza pozioma kreska w historii spalania?
Myślałem ze średnie spalanie od odpalenia silnika ale to nie przekłada się do średniej spalania z trip a lub b. Kreska poniżej 10 a spalanie mi wzrosło w trip z 13,8 do 14.1

To chyba średnia od ostatniego odpalenia silnika - czyli z aktualnej trasy.

A jak wyglada spalanie z hybrydowym turbo na 2.0 ? Ktos to moze sprawdzal, zeby miec porownanie 1:1?

Jeżdżę już kilka miesięcy Stelvio 2.0 i zastanawia mnie czarny osad na chromowanych końcówkach rur wydechowych. Wyglądają tak jakbym jeździł dieselem. Po przeczyszczeniu robię z 50km i ponownie pojawia się nalot. Jak wygląda to u Was?

U mnie w 2.9 też końcówki całe czarne, a jeżdżę z otwartymi na stałe klapami i dwie końcówki mam czyste, a dwie czarne, słabo to wygląda. :eek:

Silniki z bezpośrednim wtryskiem tak mają, zdziwisz się jeszcze jak będziesz zmieniał olej, też będzie jak z diesla. W Giulii mam LPG, nawet po 400km trasie końcówka rury nie jest jasna.

Racja, w starych dieslach tak jest.
Te nowe z DPF mają białe rury, bez sadzy.

bez przesady z tymi końcówkami :) u mnie diesel końcówki nie mają widocznej gołym okiem sadzy. w sprawnym aucie z takimi normami euro 5 i w górę jakie ma giulia to chyba zauważalna ilość czarnego oznacza że coś nie działa jak powinno? jeździłem dieslami euro 4 i one sprawne (chociaż takie pewnie juz ciężko spotkać) tez nie kopcą..

wracając do tematu wątku i spalania wrzucam mój powtarzalny wynik z trasy warszawa beskidy którą robie regularnie więc mogę się coś wypowiedzieć o spalaniu. Średnia dosyć wysoka, bo prędkości min te dozwolone i droga w całości przynajmniej 2 pasmowa krajówka. 4 osoby i pełny bagaznik, zimówki 225/245, q4, 8 stopni na zewnątrz. Screenshot_20230319_232917.jpg

dla porównania trasa po górzystym terenie ze średnio ciężką nogą (Śląsk-Zakopane) 250km w dwie strony spalanie na komputerze 6.1l i średnia prędkość 56kmh

miasto (Warszawa) w moim przypadku jazda eko/normalna 8 litrów

co do rekordów spalania to nie mam do tego cierpliwości i na ekspresówce/krajówce max 110kmh w trasie ok 70 km wykręciłem np 5.5l przy średniej prędkości 64kmh

Załączniki

• Screenshot_20230319-232832_Gallery.jpg
    Screenshot_20230319-232832_Gallery.jpg
    27 KB · Wyświetleń: 54
Ostatnia edycja:
Pierwsza dłuższa trasa, praktycznie całość autostrady i drogi szybkiego ruchu, jednakże z częstymi ograniczeniami do 100-120/h
Przy okazji wyszło, że zalanie do odbicia mniej więcej pokrywa się z wskazaniem komputera.

Faktem że nie przekraczałem raczej 140/h, po poprzednim aucie jazda stelvio ponad 140 jest po prostu mało komfortowa.

IMG_20230319_124532.jpg

IMG_20230319_124549.jpg

IMG_20230319_170905.jpg

IMG_20230319_170923.jpg

Trip A kasowany po zatankowaniu, B to cała droga, brakuje mi jeszcze tripu since start. Wtedy zawsze kontrolować można cały trip, trasy każdego dnia, jak i odcinki po zatankowaniu - ale to już aptekarstwo.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót