[Giulia] Przedłużenie gwarancji

epsonix

Quadrifoglio Verde
Auto
Ghibli'20 GS, Giulia'18 Q4, Tonale'23 MHEV, Spider'99 V6
kolejny dylemat przy kupnie auta - brać którąś opcję przedłużenia gwarancji? nie znam dokładnych zasad/wykluczeń, nie wiem czy to jest dobre zabezpieczenie czy produkt z masa wykluczeń i uwag napisanych drobnym druczkiem. ktoś może rozpoznawał temat i może w zdaniu/dwóch napisać jakie jakieś uwagi?
przynajmniej jeden rok bym dokupił. jeżdżę mało więc łapię się na tańsze opcje przedłużenia a przy jeszcze ciągle relatywnie nowym i potencjalnie niesprawdzonym modelu, gdzie wszystko jest nowe, jakieś miny mogą wyjść z czasem.

na razie sobie tym głowy nie zawracaj- Gwarancja Easy Care może być wykupiona w ostatnim dniu podstawowej gwarancji. Ja tak zrobiłem z julką dokupując za parę złotych (ok 400 pln )rok gwary na układ napędowy - opłaciło się bo do wymiany zakwalifikowano wewnętrzne kompletne przeguby.

spoko. ja myślałem o pełnej gwarancji (obecnie koszt to ok 2300netto za rozszerzenie o 1 rok i ok 5300 o 2 lata o ile dobrze pamiętam), a gość w salonie powiedział mi że faktycznie mogę też zdecydować później, tyle że wychodzi to drożej (nie mam pojęcia ile na dzień dzisiejszy, a za 2 lata jak to będzie wyglądać to mi też nikt nie powie dzisiaj). Mógłbym po prostu wrzucić to sobie w leasing, stąd się zastanawiam.

A co do wykluczeń, czy to rozszerzenie działa tak jak gwarancja czy są jakieś tricki i wykluczenia w rozszerzonym czasie?

Weź Pan, Panie, "abonament" na 3 lata, to będziesz Pan miał serwis w cenie w trzecim roku też, świnty spokój.

jakby był faktycznie promocyjny, podobny do tego co oferują dla Super jako Alfa Abonament, to byłaby to świetna sprawa i bym w to poszedł, ale przy cenach standardowych wynajmów, myślę że bardziej pasuje mi leasing i wykup auta po (prywatnie), tym bardziej że auto będzie miało po 3 latach jakieś 35-40tyś przejechane tylko i na pewno będzie zadbane - grzech takie auto oddawać - poza tym alfisti kocha swoją alfę, jakoś ciągle nie moge się przekonać do wynajmowania i oddania samochodu :)

przeglądy przez 3 lata będę musiał zrobić 2, a w ASO w BB mi powiedzieli ok 500-600zł (wiem, gdzie indziej 1200 liczą - nie wiem może dealerzy skubią wg cennika bo mogą, a tu tylko wymienią olej/filtry i podbiją co trzeba w książce?), więc nieznaczący pryszcz. ubezpieczenie z pakietu dealerskiego 4690/rok a GAP na 3 lata jest łącznie coś ok 4tyś przy mojej konfiguracji.

Wynajem wychodził mi ok 4,7 tys brutto, ja będę płacił ok 4.7brutto z GAP + powiedzmy 400zł ubezpieczenie+przegląd jeśli rozbiję na miesiąc, no niby więcej (tym bardziej że będzie wpłata inicjalna 20%) ale zostanie mi niezjerzdżone auto warte sporo kasy, i nie będę tez przejmował się tym czy przy zdawaniu nie przyczepią się że tu rysa tu jakieś uszkodzenie na tapicerce czy plastikowym progu itp. Może musze dojrzeć jeszcze do brania auta w wynajmie i/lub oferty muszą się poprawić (coś bardziej jak w Audi)

Ostatnia edycja:
3,8 brutto ale przy 0% wpłaty a 4,7 brutto z wpłatą, ot kolejny tysiąc miesięcznie różnicy. A ubezpieczenie od dealera jest w tej cenie cały czas, a nie przypadkiem na pierwszy rok tylko?

ale robimy off topic, napiszę na PW

moze lepiej po prostu zamow juz to auto... bo od 2 tygodni co drugi watek to Twoje przemyślenia :)
no offence.

w

Ostatnia edycja:
moze lepiej po prostu zamow juz to auto... bo od 2 tygodni co drugi watek to Twoje przemyślenia :)
no offence.

w
jak zamówię to mi i Wam na pewno ulży :) ciężki temat dla mnie, za dużo dylematów, pierwszy raz kupuję auto do konfiguracji, pierwszy raz finansowania biorę.

- - - Updated - - -

dzięki za linka, jakoś przegapiłem ten temat (żeby nie było szukałem)

w porównaniu do innych marek- bmw, audi- przedłużenie gwarancji i pakiet serwisowy wydaje się być mało opłacalne. gdy ja kupowałem, dealer powiedział mi, ze na przedłużenie gwarancji w tej 'niższej cenie' mam pół roku, później będzie drożej, aż do końca drugiego roku. zdecydowałem, że jak coś się będzie psuło, to dokupię później, nawet w wyższej cenie, ale jak na razie wszystko chodzi jak w zegarku:D
jeśli chodzi o wykluczenia, to przekonywali mnie, ze nie jest to ubezpieczenie, tylko pakiet moparu, więc w praktyce wykluczenia jak w zwykłej gwarancji..
a jeśli chodzi o kolejne tematy, to pisz, pisz... ktoś zawsze odpowie, ja poczytam i będę już w połowie doedukowany za 2-3 miesiące, gdy będę się do stelvio przymierzał :aetsch:

Ostatnia edycja:
dziś zamówiłem Veloce, więc teraz trochę zeszło już ze mnie ciśnienie i nie będę tak spamował milionem pytań i dylematów po forum:)
podpytywałem dealera, i powiedział mniej więcej to samo co Ty, że to nie jest pseudogwarancja/ubezpieczenie. Wspomniał też, że promocyjną cenę mam przez pół roku od kupna, a potem jest drożej, ale szczegółów on na salonie nie znał, a już nie chciało mi się gonić i wypytywać gdzie indziej. w każdym razie jest czas jeszcze się decydować czy gwarancję zamówić przy kupnie i wrzucić w leasing, czy do pół roku po zakupie za tą samą kasę ale jednorazowo, czy ewentualnie jak Ty, zobaczyć czy wszstko jest tip-tp, czy na forum jakieś problemy nie zaczynają wypływać i podjąć decyzję pod koniec okresu podstawowej gwarancji. coś na pewno wezmę, ale nie wiem na jak długo i czy pełną gwarancje czy układ napędowy tylko.

to gratulacje!!! :) choć mój misterny plan obserwowania Twoich postów spełzł na niczym;)

dziś zamówiłem Veloce, więc teraz trochę zeszło już ze mnie ciśnienie i nie będę tak spamował milionem pytań i dylematów po forum:)
podpytywałem dealera, i powiedział mniej więcej to samo co Ty, że to nie jest pseudogwarancja/ubezpieczenie. Wspomniał też, że promocyjną cenę mam przez pół roku od kupna, a potem jest drożej, ale szczegółów on na salonie nie znał, a już nie chciało mi się gonić i wypytywać gdzie indziej. w każdym razie jest czas jeszcze się decydować czy gwarancję zamówić przy kupnie i wrzucić w leasing, czy do pół roku po zakupie za tą samą kasę ale jednorazowo, czy ewentualnie jak Ty, zobaczyć czy wszstko jest tip-tp, czy na forum jakieś problemy nie zaczynają wypływać i podjąć decyzję pod koniec okresu podstawowej gwarancji. coś na pewno wezmę, ale nie wiem na jak długo i czy pełną gwarancje czy układ napędowy tylko.

Ja zamówiłem z gwarancją na 4 lata (120 tys. km), co jest teraz dodawane jako plus od producenta. Co prawda zjada to trochę rabat, ale wychodzi taniej jak się chce dłuższą gwarancję (a chciałem).
To gwarancja fabryczna, a nie ubezpieczenie - tyle się dowiedziałem.
Choć w Julce mam ubezpieczenie (Lloyds) i też mi dobrze zadziałało - wymienili ma tym MA i lusterko boczne.

to gratulacje!!! :) choć mój misterny plan obserwowania Twoich postów spełzł na niczym;)
na pewno całkiem nie ucichne :)

- - - Updated - - -

teraz będziesz pisał , ale o innej tematyce ;) , dali mi gorsze auto zastępcze , nie wiedzą co nie działa , itp ;)
pewnie tak:)

- - - Updated - - -

Ja zamówiłem z gwarancją na 4 lata (120 tys. km), co jest teraz dodawane jako plus od producenta. Co prawda zjada to trochę rabat, ale wychodzi taniej jak się chce dłuższą gwarancję (a chciałem).
To gwarancja fabryczna, a nie ubezpieczenie - tyle się dowiedziałem.
Choć w Julce mam ubezpieczenie (Lloyds) i też mi dobrze zadziałało - wymienili ma tym MA i lusterko boczne.
dzięki za info

Amortyzatory
Powrót