[Stelvio] czujnik cisnienia opon

niegowic

Nowy
Auto
Alfa Romeo Stelvio
Czy ktos mi moze powiedziec jak mam usunac blad zbyt niskiego cisnienia w oponie? Dopapowalem wyglada ze powinno byc ok. Przegladalem instrukcje i wsumie jedyne co moge wywnioskowac to ze powinienem jechac do serwisu..
50.jpg

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Sam sobie odpowiedzialem dopompowalem do 2.2 przod i 2.4 tyl i jest juz ok:) opcji resetowania nie ma to musi wskoczyć.

Nie wiem jak u was, ale u mnie jak bym dał ciśnienie 2.1-2,2 to wygląda to na totalny flak (przy 20 calach), dlatego mam ok 2.4 na zimno i dochodzi po rozgrzaniu do ok 2,6-2,7.

Nie wiem jak u was, ale u mnie jak bym dał ciśnienie 2.1-2,2 to wygląda to na totalny flak (przy 20 calach), dlatego mam ok 2.4 na zimno i dochodzi po rozgrzaniu do ok 2,6-2,7.
Przod i tyl po 2.4?

Nawet jak odbierałem auto z salonu, to mi nabili 2,6 (a po jeździe pokazywało i 2,8).
Ja mam nabite (na zimno) 2,3-2,4 przód i 2,5 tył, czyli mniej wiećej tyle, ile radzą by było pod obciążeniem.
Przy ciśnieniach z książeczki a więc te 2,1-2,3, wygląda to na totalny flak.
Ba, nawet to zmierzyłem. Przy 2,1 wysokośc opony zimowej do felgi była wtedy ok 8 cm.
W moim innym aucie wyższa już była opona, która miała profil 215/50, która teoretycznie powinna być niższa o 0,5 cm.
Przy ciśnieniu 2,6, wysokośc opony wzrasta do prawie 9 cm i jest juz ok.
Te 255/45 powinna mieć teoretycznie 11,5 cm wysokości, ale tyle to ma w położeniu górnym, czyli bez udźwigu.
Być może to wina mojej opony zimowej, bo na letnich auto stało wyżej już nawet przy 2,1 i nie było wrażenia flaku.

Nawet jak odbierałem auto z salonu, to mi nabili 2,6 (a po jeździe pokazywało i 2,8).
Ja mam nabite (na zimno) 2,3-2,4 przód i 2,5 tył, czyli mniej wiećej tyle, ile radzą by było pod obciążeniem.
Przy ciśnieniach z książeczki a więc te 2,1-2,3, wygląda to na totalny flak.
Ba, nawet to zmierzyłem. Przy 2,1 wysokośc opony zimowej do felgi była wtedy ok 8 cm.
W moim innym aucie wyższa już była opona, która miała profil 215/50, która teoretycznie powinna być niższa o 0,5 cm.
Przy ciśnieniu 2,6, wysokośc opony wzrasta do prawie 9 cm i jest juz ok.
Te 255/45 powinna mieć teoretycznie 11,5 cm wysokości, ale tyle to ma w położeniu górnym, czyli bez udźwigu.
Być może to wina mojej opony zimowej, bo na letnich auto stało wyżej już nawet przy 2,1 i nie było wrażenia flaku.
A jakie masz zimowki? Ja mam yokohama w drive i jakos nie wygladalo na flaku ale subiektywne odczucie. A no i fakt ogladalem po jezdzie wiec cisnienie pewnie bylo wyzsze.

Takie flakowaty wydawały mi się wszystkie zimowe, bo w innym aucie na zimowych mam niby wyższy profil (205/55) a w pomiarze było mniej gumy, niż na letnich 215/50.
I dokładnie tak samo miałem w Stelvio, na zalecanym ciśnieniu miałem 1 cm mniej gumny niż na letnich, więc dopompowałem do ok 2,4-2,6. I wg mnie nie jest to za dużo, bo widzę, że środek wcale sie nie wybrzusza, cała ładnie siedzi na asfalcie.
Zimą na Stelvio mam Nokiany WR SUV. Tutaj masz pomiary liczone do początku felgi, w tym 2 pomocnicze na innym aucie.
Wg mnie wychodzi na to, że przy profilach dających teoretycznie ok 11,5 cm (np: 255/45 czy 205/55) powinno być ok 8,5 cm gumy realnie.
Więc jak zobaczyłem, ze Stelvio siedzi na 7,5 cm (na 2,1 bara) to aż biło po oczach, że coś nie tak, tym bardziej że góra opony z 50% grubsza :D
No i też było to czuć, było tak niepewnie i miękko, ale niekoniecznie miękko w sensie komfortu (choć to też), tylko tego, że na jakiejś dziurze dobije ci felgę.
https://i.imgur.com/FHAsT2V.jpg
77.jpg

Ostatnia edycja:
Witam
Czy po wymianie opon bez zmiany felg potrzebna jest kalibracja czujników?
A jak sytuacja wygląda po wymianie kompletnych kół?
Proszę o opinie.

Nie wymienialem całych kół ale ogólnie tam jest przypisany czujnik do danego kola wiec ważne przy przekladaniu opon aby nie zmienić miejsca kola inaczej trzeba przeprogramowywac czujniki albo znowu kola przekladac. Zakladam ze po wymianie kół trzeba nowe czujniki ustawic w komputerze i po zmianie spowrotem tak samo
Witam
Czy po wymianie opon bez zmiany felg potrzebna jest kalibracja czujników?
A jak sytuacja wygląda po wymianie kompletnych kół?
Proszę o opinie.

No więc ja mam 2 komplety kół (letnie i zimowe), dokupiłem 4 czujniki (oryginalne), po założeniu kół z nowymi czujnikami wszystko samo się skalibrowało. Wnioskuję, że nie ma potrzeby niczego programować.

No więc ja mam 2 komplety kół (letnie i zimowe), dokupiłem 4 czujniki (oryginalne), po założeniu kół z nowymi czujnikami wszystko samo się skalibrowało. Wnioskuję, że nie ma potrzeby niczego programować.
O no to ja chyba mialem pecha ;) mi gość przełożył przod do tyłu i na wyświetlaczu mi pokazywało odwrotnie;) pewnie gdybym miał takie samo cisnienie to bym nie zauważył ale wyświetliło zebym dobił z przodu A w rzeczywistości brakowało z tylu.

Aby czujniki dobrze pokazywały należy po uzupełnieniu przejechać chociażby 500m.

Dokładnie, ja na oryginale felgi 20 z FE przekładałem zimowe hankooki i po przejechaniu ok. 500-800 m było ok.

Dokładnie, ja na oryginale felgi 20 z FE przekładałem zimowe hankooki i po przejechaniu ok. 500-800 m było ok.
Tak ale u mnie dali felgi z tylu do przodu i pokazywało okna odwrót specjalnie nabilem wiecej roznicy zeby bylo jasne że są odwrotnie i nie przedstawiło sie A napewno wiecej niz 5km zrobilem po przełożeniu jak powinno byc juz bylo ok.. No chyba że akurat miałem jakis problem z odświeżenie czujnikow.. W sumie zapytam w serwisie przy okazji jak to jest

czujniki zaczytują sie automatycznie, czasem po kilku metrach czasem po 20km - spróbuj przepompować lub upuścic powietrza.

czujniki zaczytują sie automatycznie, czasem po kilku metrach czasem po 20km - spróbuj przepompować lub upuścic powietrza.
Teraz jest ok to był problem po wymianie na letnie;) zobaczymy jak będzie teraz z zimowkami

zastanawiam się czy do zimowych kół kupować czujniki w ASO (zostały mi felgi 18" ze 159), czy kupić jakieś inne czujniki (pewnie za połowę ceny)? Trzeba coś programować czy po prostu po paru km każdy się automatycznie wprogramuje (czy tu jest różnica ori nie ori)? Pytam, bo w AR od 2018 jest Security Gateway na OBD i przez złącze nic nie zrobię (tylko zczytywanie), a żeby coś zmieniać, musiałbym znaleźć gdzie jest tem moduł SGW i wpiąć się za niego do OBD, co jest już jakimś dyskomfortem/dodatkową robotą/ryzykiem (nie znam pinoutu itp).
Jakieś czujniki/sklepy polecacie czy odradzacie?

czujniki nieoryginalne - cirka 180-200zł- zrobią ci klona i masz spokój.
Albo podjedź to Opola to ci to zrobie 10 minut :)
Zaleta zamienników( nie wszystkich) jest taka ze mozna je przeprogramować pod inne auto gdyby zaszła potrzeba.
W Delcie oryginalne czujniki padły po 5 latach - zamienniki mają koło 7 wytrzymać :) na razie 5 rok i jeszcze ok.

jakies konkretne marki czujnikow bys polecal lub odradzal?

dzieki za propozycje podjazdu do Opola, ale ciut daleko, tym bardziej ze 18" zimowe w lecie jezdza w Giulietcie zony - planowalem najpierw podjechac Giulietta do warsztatu, tam zrzucic 18 i zdjac z nich opony letnie, zalozyc TPMS i opony zimowe Giulii, na Giuliette zalozyc zimowe kola 17, wrocic, podjechac Giulia, zalozyc przygotowane 18", zabraz 19" i do domu. chce to zrobic lokalnie.

jeszcze 2 sprawy. jak to jest z rotacja kol, czy po prostu trzymac sie tego ze dana felga jezdzi juz zawsze na danym miejscu a rotowac oponami? z zimowkami nie ma problemu bo i tak zrzucam opony, tylko musialbym sobie trwale oznaczyc kazda felge i pilnowac wulkanizatora za kazdym razem.
zastanawiam sie jak to bedzie z moimi letnimi 19", bo chce zamieniac stronami kola (mam szersze na tyle dlatego stronami beded tylko zmienial)bez zrzucania opon, zostawiania felg w tym samym miejscu? musialbym cos przeprogramowywac czy to sie samo wprogramuje?

a jesli chcialbym dorzucic TPMS do Giulietty, jakis nie ori system, moze kupic taki zestaw, dolozyt do auta, potem te kola tylko zamieniac pomiedzy Giulia a Giulietta - bedzie to dzialac? Znowu, jakies programowanie za kazdym razem czy spox jesli bede trzymal sie ze dana felga jezdz i w Giulietcie i Giulii w tym samym miejscu?

no i wspomniales ze niektore zamienniki mozna przeprogramowac - jak to sie robi? z auta przez OBD (u mnie jest juz Security Gateway na OBD to chyba niewiele zrobie) czy masz jakies specjalne urzadzenie i bezposrednio programujesz?

Amortyzatory
Powrót