[Giulia] Czego Giulia nie ma a powinna

• Autor wątku Autor wątku azar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

azar

Nowy
Auto
Giulia Veloce, Giulietta 1.4
Piszcie proszę czego wam brakuje a widzieliście np u konkurencji.

Może jak będą robić lift to im to wyślemy :D

Najpierw wrzucę swoje 3 grosze i zacznę on najprostszych rzeczy :)

- MOŻLIWOŚĆ WYŁĄCZENIA KONTROLI TRAKCJI
- automatycznie opuszczanie lusterek przy wstecznym
- zapamiętywanie ustawień start stop
- ustawienia automatycznego składanie lusterek
- czas podróży trybu B
- sterowanie systemem start stop z pedału hamulca (mazda)
- haczyki na siatki w bagażniku
- chłodzony schowek pod podłokietnikiem centralnym (po co jest chłodzony przed pasażerem to nie wiem)
- dedykowany przycisk do wyłączenia systemu wykrywania kolizji (albo dopracowanie tego systemu bo obecnie jest zbyt czuły)
- więcej kamer i podgląd 3d
- miejsce na okulary słoneczne
- rozpoznawanie znaków
- ekran dotykowy
- zdalne uruchamianie z kluczyka (jest w USA a dlaczego w europie nie ma nie wiem)
- wentylowane fotele
- elektrycznie podnoszony/opuszczany bagażnik
- przetwornica 230V
- otwieranie bagażnika przez machnięcie nogą pod zderzakiem
- masaż w fotelach
- launch control

Ostatnia edycja:
z tego, co wymieniłeś to wentylacja foteli i otwieranie bagażnika nogą/elektryka, ewentualnie kamera z przodu do parkowania na grubość lakieru. i oczywiście zapamiętywanie ustawień startstop, ale na to bym nie liczył...
od siebie dodałbym HUD- ten wynalazek jest genialny, zwłaszcza w połączeniu z nawigacją(ale taki na szybie, nie na płytce)
fajny jest też hamulec w mercedesach- zatrzymanie na światłach- mocniejsze wciśnięcie hamulca- stoi na hamulcu, możesz puścić- puści hamulec, gdy dotkniesz gazu. nie wiem, czy to ich patent, ale w innych markach tego nie widziałem.

Może zróbmy wątek co ma, a nie powinna mieć.
- Elektrycznego ręcznego
- Start & stop
- Brzęczyka niezapiętych pasów
- Parujących się szyb na klimie ustawionej na auto gorzej niż Giulietta
- Świerszczącej dmuchawy/wentylatora kabiny
- Nierównej metalowej górnej krawędzi bagażnika, z linkami składania foteli praktycznie na wierzchu (tylko, że od spodu).
- Paskudnej naklejki na daszku przeciwsłonecznym pasażera informującej o poduszce
- Korka wlewu płynu płynu do spryskiwacza w tak niewygodnym miejscu (tylko bliżej frontu samochodu)
- (Chyba najważniejsze) Gównianego elektronicznego wskaźnika poziomu paliwa, który przy jeździe na tempomacie przy 90 km/h potrafi przejść z 1/4 baku do "konieczne uzupełnienie paliwa natychmiast" w 30 km. Kiedyś się śmiałem z hejtu na ten wskaźnik autorstwa Warsawdrive, ale przyznaję - rozumiem problem - jest masakrycznie źle. Oszacowanie km w "Trip A" jest słabe, ale sam wskaźnik poziomu jest poniżej krytyki.

Nie potrafiłem tego zawrzeć w powyższej liście negatywnej, trudno...
- Powinna mieć opcję manualnej skrzyni biegów w 2.0 benzynach. Nie każdego stać na QV tylko po to, aby mieć manual.
- Powinna mieć bagnet do mierzenia poziomu oleju w 2.0 benzynach.

Tyle tak na szybko mi przyszło do głowy ;)

Ostatnia edycja:
- Start & stop
- Brzęczyka niezapiętych pasów

Te rzeczy są chyba akurat konieczne, S&S do ekologii (by zmieścić się w normach), a brzęczek dot. niezapiętych pasów ma każde nowe auto. Pasy zapina się dla bezpieczeństwa, nakazują tego także przepisy, więc taki "przypominacz" jest jak najbardziej na miejscu.

- Powinna mieć opcję manualnej skrzyni biegów w 2.0 benzynach. Nie każdego stać na QV tylko po to, aby mieć manual.

Co do wersji Q, z tego co słyszałem, nie ma obecnie możliwości zamówienia tego auta bez automatycznej skrzyni biegów.

a tak na powaznie to potrzebny ci samochód czy gadżety?:) moze lepiej bylo sobie kupic bujany fotel na wypasie :)

calkiem powaznie to na mojej liscie jest na razie tylko jedna pozycja
- matrycowe swiatla led

- - - Updated - - -

fajny jest też hamulec w mercedesach- zatrzymanie na światłach- mocniejsze wciśnięcie hamulca- stoi na hamulcu, możesz puścić- puści hamulec, gdy dotkniesz gazu. nie wiem, czy to ich patent, ale w innych markach tego nie widziałem.

hill holder, opcja dostepna na pewno w brzerze/159

Tak potrzebne mi gadżety w samochodzie za ćwiartkę :D Karbonowy wał nie wystarczy :)

Rozumiem że kolega [MENTION=25836]Suzumushi[/MENTION] ma wszystkie samochody w wersji bazowej :)

Mi nie brakuje matrycowych świateł led bo obecne świecą lepiej niż wymagam. Potrzebna ci latarnia morska czy samochód? :D

- - - Updated - - -

hill holder, opcja dostepna na pewno w brzerze/159

To nie to samo
Hill holder się włącza na pochyłym terenie np jak wyjeżdżasz z podziemnego garażu. To o czym pisał [MENTION=72650]loonyjoe[/MENTION] się tyczy klasycznych automatów gdzie jak puścisz hamulec to od razu jedziesz i w korku musisz cały czas trzymać nogę na hamulcu.

[MENTION=72650]loonyjoe[/MENTION] w Giulii też jest tak możliwość. Polecam instrukcję.

Tak potrzebne mi gadżety w samochodzie za ćwiartkę :D Karbonowy wał nie wystarczy :)

Rozumiem że kolega [MENTION=25836]Suzumushi[/MENTION] ma wszystkie samochody w wersji bazowej :)

Mi nie brakuje matrycowych świateł led bo obecne świecą lepiej niż wymagam. Potrzebna ci latarnia morska czy samochód? :D

- - - Updated - - -

no tak sie wlasnie sklada ze w zupelnosci mi jak na razie wystarczaja, bo dla mnie jako alfaholika wazna jest radosc i przyjamnosc prowadzenia, a nie to gdzie mam schowac kubek czy okulary, nie wspominajac o siatach na zakupy a konczac na nieumiejetnosci parkowania bez czujnikow i kamer.
jak widac każdy ma swoje priorytety ;)

W

A w czym przeszkadzają te gadżety żeby się cieszyć z jazdy? Dodatkowe 10KG? :D

Rozumiem, że kolega nie robi zakupów, tylko wsiada i jedzie prosto na tor. Do pracy metrem. Albo nie widział co ma konkurencja :)

Co do czujników to akurat w Giulii reagują z takim opóźnieniem, że jakbym miał na nich polegać to bym już dawno się przyjaźnił z blacharzem :D Nie da się ich oczywiście na stałe wyłączyć bo Fiat wie lepiej. Kamera w taką pogodę jak ostatnio jest bezużyteczna bo po chili ma tyle syfu na sobie że nic nie widać. Powinna być chowana jak już konkurencja dawno wymyśliła.
Nie oszukujmy się to samochód do "życia" a nie na tor. Jakby moim priorytetem była wyłącznie przyjemność z samego prowadzenia to bym kupił 4C :P Podobna cena. Ale nie I z tego powodu mam w mieszkaniu ciepłą wodę i ogrzewanie ale da się bez tego dla samej przyjemności mieszkania prawda? :D
[MENTION=2540]Marek156/159sw[/MENTION] prosze podaj stroną gdzie jest napisane, że można stać na światłach w D bez trzymania hamulca.

fotele skora + alcantara jako opcja do veloce - moglyby byc to fotele standardowe z quadrifoglio. czerwone szwy na kierownicy w veloce. wersja nadwozia liftback lub sw. pamiec ustawienia start-stop.
wylaczniczek pasywnego kluczyka na kluczyku gdyby ktos sporadycznie chcial byc bezpieczniejszy (np na zakupach w markecie). mozliwosc uruchomienia auta z kluczyka. opcja doplaty za duzy wyswietlacz gdy konfiguruje sie auto bez nawigacji(jak w stelvio).mozliwosc wrzucenia wstecznego z lopatek.kamerka z obrazem lepszej jakosci, ta co jest to ttoche wstyd. podgrzewanie foteli ktore dziala szybko.
dla tych co nie chca na pakiety do super wydac 50+ tys przydaloby sie zeby byla opcja samej podgrzewanej kierownicy bez reszty czyli elektryki foteli i podgrzewanych siedzen i spryskiwaczy.
dla veloce brakuje pakietu flota plus i za sama navi trzeba wysjoczyc z 5 zamiast 3 tys.deska obszyta skora bez wymuszania audio harman kardon i pakietu convinience.
po cholere ograniczenia ze czerwonych tapicerek nie mozna brac z niektorymi kolorami nadwozia - ja bym bral do misano a tak trzeba bylo wziasc braz.
[MENTION=73165]azar[/MENTION], schowek na okulary to masz z lewej strony kierownicy w desce jak wezmiesz pakiet convinience. haczyki w bagazniku jakies sa jak wezmiesz opcje lub pakiet organizer.

[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] dziękuję za info nie wiedziałem o pakiecie organizer

Z resztą się zgadzam :)

[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] dziękuję za info nie wiedziałem o pakiecie organizer

Z resztą się zgadzam :)

Dokupiłem w akcesoriach alfy organizer za około 400 zł. Jest to elegancka,tekstylna, podzielona na schowki skrzynka z rzepem od dołu, składana do formatu laptopa. Z pięknym napisem Alfa Romeo:) rozwiązuje całkowicie wszystkie problemy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

[MENTION=76554]Michalwawa[/MENTION]

O super. Masz gdzieś jakąś fotę tego? Ogólnie taki materiałowy organizer już mam ale nie jestem z niego zadowolony i może czas zmienić.

Ogólnie to bardziej szukam haka na siatkę bo często po drodze robię zakupy i wkładanie siatki do organizera jest niewygodne bo rzepy trzeba rozpinać i upychać z hakiem to pyk i jest. Nic się nie rozwala przy dynamicznej jeździe. Wiem, że można kupić w skodzie takie coś i może się skuszę.

Nawet już ktoś z forum montował
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_to_sam/134849-_166_instalacja_wieszaka_na_reklamowki_zakupy_bagazniku_.html

[MENTION=73165]azar[/MENTION] - ponieważ instrukcji jest wiele i aby nie wprowadzać niepotrzebnie w błąd, znajdź hasło "DRIVE AWAY RELEASE".
Zatrzymując się na skrzyżowaniu (z nogą na hamulcu) włączyć hamulec ręczny następnie można zdjąć nogę z hamulca, dotknięcie pedału przyspieszenia automatycznie odblokuje hamulec. Warunek konieczny - zapięte pasy.
Tak na marginesie przyspieszenie "startowe" dużo lepsze.
instrukcje: 03.09.16 str.150
03.12.16 str.115
01.06.17 str.156
02.07.17 str.115

Ostatnia edycja:
Faktycznie [MENTION=2540]Marek156/159sw[/MENTION] masz rację.

Dziękuję za info i idę czytać całą instrukcję :)
Niezwłocznie przetestuję

Ale klikać ręczny za każdym razem nie jest wygodne. :P kiedyś miałem okazję się przejechać Lexusem z funkcją hold, czyli że nie trzeba było trzymać hamulca podczas zatrzymania i to naprawdę mega wygodne rozwiązanie. Generalnie ten system jest montowany od lat w audi, więc teraz juz pewno w całej grupie vaga ale tez widziałem Kie i Hyundaie ostatnio z tym. :P

- kierownica z Q dla Veloce, piekna bestia :)
- fotele skora+alcantara jak wyzej
- deska obszyta skora bez innych dodatkow
- Android auto w mojej wersji

azar, mi tam czujniki dzialaja niezwykle szybko czasem nawet zbyt szybko.

Systemy są różne, jedne lepsze inne gorsze lub wygodniejsze. Tak jak przyzwyczaiłem się do dezaktywacji start&stop tak i przyzwyczaiłem się do klikania ręcznego kwestia gustu. Ten model tak ma (i fajnie jest).

Amortyzatory
Powrót