• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Sprzedaż Alfa Romeo w 2018 roku

Wyniki Stelvio za ostatnie 2 miesiące też tyłka nie urywają (poziom zeszłego roku), choc jest znacznie lepiej niż w przypadku Giulii.

A na FB Alfaholikach, jak dochodzi o dyskusji o Stelvio, to młodzież (choćby mentalna) zawsze te swoje "nie rozumiem, jak ktoś może kupić Stelvio zamiast Giuli" :D
Nie przetłumaczysz takim, że każdy ma inne potrzeby, nie mówiac o tym, że jak brak kombi, to w Alfie nie ma właściwie wyboru, bo jak wiemy, Alfa ma teraz tylko 17 modeli do wyboru :rolleyes:

Niestety Alfa Romeo nie osiągnęła 100000 sprzedaży w 2018 roku ani w Europie, ani w sumie na całym świecie.
W USA sprzedaż około 2x większa, prawie 24000 szt.
Na głównych rynkach Europy (Włochy, Niemcy, Wielka Brytania i Francja) spadek sprzedaży.

3-6.01 we Włoszech
9 Stelvio
8 Giulia

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

Porażka na całej lini... w Europie nie zrobili nawet 80 tys. ? Lancia z jednym starym modelem i na wymarciu , w samych Włoszech zrobiła prawie 50 tys.... Ciekawy jestem czy nowy Prezes FCA będzie dalej tak ochoczo dokładał do Alfy jak wcześniej Sergio.
Ogólnie to wszystko nie wróży dobrze marce.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Niestety Alfa Romeo nie osiągnęła 100000 sprzedaży w 2018 roku ani w Europie, ani w sumie na całym świecie.
Na głównych rynkach Europy (Włochy, Niemcy, Wielka Brytania i Francja) spadek sprzedaży.

Proszę wklej oficjalne dane sprzedaży Jakoś nie mogę ich nigdzie znalezc... Szybko jednak policzylem i sama Europa plus USA to 106 803 auta sprzedane - brakuje APAC, Kanady, Chin, Ameryki Pld. Powinno być ponad 110k czyli rekord od 2011.

- - - Updated - - -

Porażka na całej lini... w Europie nie zrobili nawet 80 tys. ? Lancia z jednym starym modelem i na wymarciu , w samych Włoszech zrobiła prawie 50 tys.... Ciekawy jestem czy nowy Prezes FCA będzie dalej tak ochoczo dokładał do Alfy jak wcześniej Sergio.
Ogólnie to wszystko nie wróży dobrze marce.

Zrobili.

Niestety sprzedaz jest niewielka, ale to normalne przy tak długiej nieobecności w segmencie, okrojonej ofercie i złej opinii o marce. AR powinna teraz dołożyć na wiosnę nową Giuliettę na bazie Giulii, a następnie dodać dwa SUVy, mniejszy i większy od Stelvio.

Mam nadzieję, że nowy prezes FCA nie zrobi czegoś głupiego i nie odda AR koncernowi VAG. Moim zdaniem ciekawy był temat kupna FCA przez Hyundai/Kia. Gdyby zamiast pakować pieniądze w Genesisa, ten koreański koncern porządnie napompował finansowo AR i Maserati mogliby z nich powstać naprawdę mocni gracze na rynku.

Marka nie zniknie ale może być problem z nowymi modelami ale jak już tyle się zainwestowało to trzeba dalej iść do przodu ..,
Będzie dobrze!
PS
Nie ma co porównywać do BMW to inna liga z ogromna liczba modeli.

A na FB Alfaholikach, jak dochodzi o dyskusji o Stelvio, to młodzież (choćby mentalna) zawsze te swoje "nie rozumiem, jak ktoś może kupić Stelvio zamiast Giuli" :D
Nie przetłumaczysz takim, że każdy ma inne potrzeby, nie mówiac o tym, że jak brak kombi, to w Alfie nie ma właściwie wyboru, bo jak wiemy, Alfa ma teraz tylko 17 modeli do wyboru :rolleyes:

O to może o mnie... ;)

Mam potrzeby, dwójkę dzieci. Czekałem Na Giulie SW ale trzeba było wybrać Stelvio/Giulia.
Długo mnie to męczyło, miałem możliwość sprawdzenia Stelvio i Giulii w prawie wszystkich wersjach nie tylko podczas 30-minutowej jazdy dilerskiej.

Stelvio to bardzo dobre auto.

Ale za każdym razem jak się przesiadałem do Giulii to dochodziłem do wniosku, że Giulia jest zajebista. Po prostu.

Więc ma wakacje zakładam box na dach :)

prnewswire.com/news-releases/fca-us-reports-2018-december-and-full-year-sales-300772429.html
Amerykańska sprzedaż FCA za 2018, alfa poniżej 24 tys sztuk, fiat 15 tys za cały rok. Przy sprzedaży grupy powyżej 2.2 miliona pojazdów w USA alfa i fiat to naprawdę marginalna pozycja
w linku trzeba dodać www kropka

O to może o mnie... ;)

Mam potrzeby, dwójkę dzieci. Czekałem Na Giulie SW ale trzeba było wybrać Stelvio/Giulia.
Długo mnie to męczyło, miałem możliwość sprawdzenia Stelvio i Giulii w prawie wszystkich wersjach nie tylko podczas 30-minutowej jazdy dilerskiej.

Stelvio to bardzo dobre auto.

Ale za każdym razem jak się przesiadałem do Giulii to dochodziłem do wniosku, że Giulia jest zajebista. Po prostu.

Więc ma wakacje zakładam box na dach :)

PRaktycznie moja historia - przez przeszło rok nie mogłem się zdecydować, jednak Giulia w ten sam sposób wygrała, a na wakacje auto ma boxa i 2 bagażniki rowerowe. raz w roku przeżyję

Tu podane są inne dane:
https://www.clubalfa.it/52729-alfa-...10-mila-unita-forte-calo-per-giulia-e-stelvio

Jeśli chodzi o fabrykę Cassino, to:
28 546 sztuk Alfa Romeo Giulia (-41,1% w porównaniu do 2017 r.)
39.782 sztuk Alfa Romeo Stelvio (- 28,3 %)
30 826 sztuk Alfa Romeo Giulietta, (co według danych FIM CISL jest zgodne z danymi z zeszłego roku).
Ponadto w zakładzie Mirafiori:
9.857 sztuk Alfa Romeo MiTo
oraz w Modenie:
520 Alfa Romeo 4C Spider.

Ostatnia edycja:
O w mordę, 41% mniej to już jest sporo. Nawet SUV zaliczył w tym roku spadek. Jak widać auta były nowościami w 2017 i trochę zdążyły się opatrzyć i negatywne opinie prasy na temat usterkowości pierwszych sztuk dały się we znaki sprzedaży.

Jeśli firma nie rozbuduje oferty Giulii o dodatkowe opcje i wersje silnikowe to nie sądzę, aby z fabryki wyjechało więcej, niż 20-25 tysięcy Giulii. Gdzie „flotowa” wersja z nowymi silnikami FireFly? Gdzie wersja hybrydowa? Miejmy nadzieję, że Alfa dalej będzie rozwijać nowe modele, bo w Europie segment C i C SUV napedza sprzedaz.

Ostatnia edycja:
trzeba pamietac o przestoju fabryki bo wprowadzali gpf i wltp i przez ok 2 miesiace nie produkowali nic (i nie dalo sie zamowic auta do produkcji przez ten czas). wszyscy producenci mieli z podobnych przyczyn pewne spadki z tego co wiem. oczywiscie efekt nowosci juz minal i tez sie przyczynil a co bardziej to nie do zgadniecia

Dużo aut jest wyprodukowanych i czeka. Fabryki mają aktualnie przerwę 4-tygodniową z powodu braku zamówień.

Ubolewam bardzo nad tymi statystykami... niezrozumiale dla mnie to jest, auta wygladaja jezdza jak milion dolarow, a i tak Janusz pojdzie kupic bebemke, czy tysieczne passerati. Ja czekalem na swoje auto prawie 6 miesiecy.., jak sprawdzic czy mam juz to ustrojstwo jakim jest filtr gpf? Auto wyprodukowane w 2018 r...

Ostatnia edycja:
W Europie muszą mieć jeden mniejszy, tańszy model o czym świadczy niezła sprzedaż starej Giulietty. Problem w tym, że w Stanach nie będzie to schodziło, tam by się przydał duży SUV , który w Europie nie sprzedawał by się. I co tu robić ? Na wszelki wypadek nie wprowadzać nic i chyba tym tropem poszła Alfa bo nic nie słychać o mułach testowych a już mamy 2019. Jeśli w tym roku nic nie wprowadzą - a wiele na to wskazuje - to sprzedaż w 2019 będzie na żałosnym poziomie.

Ostatnia edycja:

Tu podane są inne dane:
https://www.clubalfa.it/52729-alfa-...10-mila-unita-forte-calo-per-giulia-e-stelvio

Jeśli chodzi o fabrykę Cassino, to:
28 546 sztuk Alfa Romeo Giulia (-41,1% w porównaniu do 2017 r.)
39.782 sztuk Alfa Romeo Stelvio (- 28,3 %)
30 826 sztuk Alfa Romeo Giulietta, (co według danych FIM CISL jest zgodne z danymi z zeszłego roku).
Ponadto w zakładzie Mirafiori:
9.857 sztuk Alfa Romeo MiTo
oraz w Modenie:
520 Alfa Romeo 4C Spider.

Porównujecie dane ze sprzedaży w 2018 z danymi z produkcji w 2018, a to są dwa zupełnie różne wolumeny. W 2018 roku wyprodukowano (po zsumowaniu) 109 531 wszystkich modeli AR, ale w tym samym czasie sprzedano niespełna 100 tys. z czego pewnie połowa była wyprodukowana jeszcze w 2017 roku. Wystarczy popatrzeć po naszym forum ile nowych Giulii i Stelvio przybyło w ostatnim roku i są wliczane do wolumenu sprzedaży w 2018 roku, ale co druga jest z rocznika 2017, więc nie ma jej w wolumenie produkcji z 2018 roku. Wprowadzenie nowej normy ekologicznej niejako wymusiło na producentach pozbywania się aut wyprodukowanych wcześniej, które tej normy jeszcze nie spełniały i nie mogłyby być zarejestrowane od września 2018. Dzięki temu kilka osób z tego forum (w tym ja) kupiło nowe auto z upustem, o którym można tylko pomarzyć przy aucie zamawianym do produkcji :)

45% sprzedaży to Włochy. Dziwię się, że odpuścili segment B i C. Nowej Giulietta narazie nie będzie, może facelifting. Pierwszy nowy model to prawdopodobnie C-suv z napędem na przód i 4x4.

Amortyzatory
Powrót