Julia280
Użytkownik
Prorównanie zupełnie nietrafione. Polecam zapoznać się z podstawami logiki. I proponuję trochę mniej zgryźliwości, zwłaszcza w kontaktach z innymi ludźmi (chyba, że to był żart, specyficzny żart Osadnika).
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Ty tak serio? Nie zapomnij o foliowej czapce jak będziesz szedł z olejem do laboratorium. [emoji23][emoji23][emoji23]Julia280 Ale czy byłaś przy rozlewaniu Ravenolu do butelek? Bo mechanika upilnujesz co wleje ale czy do butelki oryginalnej na pewno jest wlany Ravenol o tej specyfikacji? Ja bym przed wlaniem prześwietlił sprzedawce oleju, a zakupiony olej dałbym do analizy laboratoryjnej są na Youtube jak w Polsce kontrolują oleje. Ja pomijam to i kupuję u autoryzowanego przedstawiciela firmy na Polskę.
Nie bądźmy naiwni możliwe że połowa z was wlewa co innego niż jest na opakowaniu oleju w Polsce. Dlatego Ja kupuje samochody z zachodu gdzie się nie kombinuje.
Dokladnie, też uważam, że albo u zaufanego mechanika albo samemu najlepiej wymieniać wtedy pewność, a czynność banalna.
Co do oleju to wg mnie Shell czy Havoline 0W30 to bardzo porzadne oleje ktore nie kosztuja majatku. Zdecydowanie lepiej wlac taki olej i wymienic co 8-10 tys. niż jakiś teoretycznie "markowy" i zmienić rzadziej, tym bardziej, że często "markowe" w testach wypadają blado np. Motul.
Chciałem zauważyć, że bardziej markowy to jest np. Shell, Castrol, Mobil, Elf niż Ravenol czy Millers.
Miałem tego Ravenola FES 0w30 w silniku. Normalny olej.
Mam teraz Shell'a ECT 0w30 i różnica jest taka, że silnik jest stabilniejszy temperaturowo. Na Ravenolu łatwo łapał 5 kreskę, na Shellu zdarza się to rzadziej.
Poza tym hałas, wibracje, ogólnie praca silnika - identyczne. Spalanie bez zmian.
Zobaczę jeszcze ile oparów na tym Shell'u wyłapie filtr. Spodziewam się, że może być mniej niż na Ravenol'u.
Szczerze: mając do wyboru Ravenol FES za 270 zł. wybrałem dla eksperymentu Shell ECT za 150 zł. Za dodatkowe 50 zł. można dodać Archoil 9100 i teoretycznie jest bardzo dobra mikstura, nadal tańsza od Ravenol'a.
Co z tego, że Ravenol to baza PAO, jak Shell na bazie GTL (więc chyba nawet lepszej, czyściejszej) nie ustępuję w niczym a ma nawet lepsze wskaźniki lepkości, praktycznie jak w klasie 5w30.
Idąc tym tokiem to nawet tani Mannol Legend 0w30 na bazie HC (jak większość Motuli, zwłaszcza serii 8100) z dodatkiem Archoil może być bardzi dobrym olejem
Poza tym robienie jakiegoś mega zagadnienia z olejów, do bardzo standardowych silników Giulii/Stelvio, to chyba jednak przerost formy nad treścią.
Co takiego niezwykłego ma diesel 2.2 poza tym, że jest aluminiowy?
Podobnie co niezwykłego, poza delikatnym Multiair'em ma 2.0 benzyniak?
Zauważcie, że nawet do skomplikowanego 2.9 Q, zalecany jest Shell 5w40, podobnie jak do innych silników Ferrari.
Lać przyzwoitą oliwę z pewnego źródła i wymieniać co max. 10 tys. jak w mieście i 15-20 jak trasa, i będzie dobrze.
A linków do testów jest multum, wystarczy wpisać w gógla.
Julia280 Ale czy byłaś przy rozlewaniu Ravenolu do butelek? Bo mechanika upilnujesz co wleje ale czy do butelki oryginalnej na pewno jest wlany Ravenol o tej specyfikacji? Ja bym przed wlaniem prześwietlił sprzedawce oleju, a zakupiony olej dałbym do analizy laboratoryjnej są na Youtube jak w Polsce kontrolują oleje. Ja pomijam to i kupuję u autoryzowanego przedstawiciela firmy na Polskę.
Nie bądźmy naiwni możliwe że połowa z was wlewa co innego niż jest na opakowaniu oleju w Polsce. Dlatego Ja kupuje samochody z zachodu gdzie się nie kombinuje.
Może kogoś zaintersuje, pytałem Shell o dostępność oleju Shell Helix Ultra Professional AP-L 0W30 i czy AV-L jest może jego zamiennikiem. Ich odpowiedź.
Treść zapytania: RE: Olej Shell Helix Ultra Proffesional 0W-30 AP-L
Odpowiedź:
Dzień dobry
Helix Ultra Professional AV-L 0W-30 jest olejem w klasie ACEA C3. Do podanej aplikacji odpowiedni typ oleju to ACEA C2.
Tego typu olej to między innymi Helix Ultra ECT C2/C3 0W-30 lub Helix Ultra Professional AT-L 0W-30.
A linków do testów jest multum, wystarczy wpisać w gógla.
Bardzo cenna rada z uzywaniem przegladarki, pieknie dziekuje!
Zrobilem to i wow, pokazal sie jeden test 5W-30, bardzo pozytwyny.
Zapewe jako nowicjusz moge sobie slabo radzic z googlem, totez gdyby kolega mial gdzies kiedys pod reka te slabe wyniki - z gory dziekuje.
Tutaj masz analizy laboratoryjne olejów https://www.oilclub.pl/index.php#analizy.103
trochę wiedzy: https://www.oilclub.pl/index.php#kacik-naukowy.133
kanał R2D na YT (laboratoryjne testy olejów) https://www.youtube.com/@R2D-laboratoriumdlakierowcow
Na YT jest jeszcze parę kanałów, ale te dwa źródła głównie śledzę i mogę polecić.
Ja robię MESem, adaptacje MultiAir musisz skasować. Jak masz po 2018r to potrzebujesz bypass sgw