Światła - technologia AFS w Alfa Romeo Giulia i Stelvio

W tym przypadku (13 sek), faktycznie lepszy byłby chyba system pasywny (prymitywny), gdzie światła główne dają non stop prosto, a doświetlane są tylko boki przed dodatkowy układ. Bo nawet jak jeden zakręt spóźni, to w najgorszym przypadku będziesz widział jak w normalnym aucie. Natomiast jak całośc skręća, to moze być dupa przy dynamicznej jeździe i serii zakrętów. Tyle tylko, że te doświetlanie paswyne daje na bardzo mały zasięg, a światła główne chyba dają na ok 100 m.

Dziwne, faktycznie średnio na tym filmie to działa. Tzn. skręca, ale wolno.

Mam doświadczenie na tej samej (górskiej) drodze z jazdy Giuliettą z AFS i Żulią z AFS. Obie skręcają wiązkę. Giulietta dużo mniej, raczej subtelnie. Oczywiście skręca i to widać, ale trzeba się przypatrzeć. Żulietta z pewnością duuużo szybciej przywraca wiązkę do położenia centralnego. Błyskawicznie.

Żulia skręca wiązkę wyraźnie, ale jakby jednak szybciej niż na tym filmiku (subiektywnie). Nie miałem problemu, że świeciły w bok po wyprostowaniu kierownicy, chociaż wiadomo, jak jest większy zakres ruchu to i dłużej może to trwać...

Nie twierdzę, że nie dałoby się tego szybciej robić, ale zauważcie, że skręt świateł następuje po skręcie kół - my podświadomie już chcielibyśmy widzieć zakręt np. w prawo, bo światła nam nie doświetlają jeszcze zakrętu, który jest przed nami, ale samochód zwyczajnie nie widzi zakrętu - dopiero, jak zaczyna w niego wjeżdżać - stąd złudzenie, że nie do końca działa, jak trzeba...

A znowu jak bardzo dynamicznie upalamy i szybko zmieniamy zakręt po zakręcie - to chyba żaden samochód z takim systemem nie nadąży za zakrętami... dlatego zaczęli rozwijać światła laserowe...

A znowu jak bardzo dynamicznie upalamy i szybko zmieniamy zakręt po zakręcie - to chyba żaden samochód z takim systemem nie nadąży za zakrętami... dlatego zaczęli rozwijać światła laserowe...

A jednak....mimo ze moje Volvo XC60 z 225hp nie jest zbyt dynamiczne ale swiatla AFS pracuja naprawde swietnie! Tak jakby wlasnie zgadywaly gdzie za ulamek secundy skrece. Dlatego watpilem czy Stelvio FE je ma... zlezy wiec od marki.

Mimo to, swiatla w FE sa lepsze, maja szersze pole oswietlania, Volvo ma waski pas (ktory skreca) ale pomijajac techniczne roznice jadac po Alpejskich malych drogach z FE wiecej widze!

Ostatnia edycja:
No bez jaj, w prawdziwych samochodach światła NIE skręcały :D
To właśnie zaczęło się od skręcania świateł, a teraz sa po 2 tablety po 10-12 cali. Za 3 lata będa 3 tablety po 15 cali, a człowiek będzie siedział tam tylko jak kołek w dupie ;)

Ostatnia edycja:
Porównywałem dzisiaj kilka Giulii i Stelvio, i tak:
- Giulia Zenon 25W ma pasywne doświetlanie (2x LED dedykowany w każdej lampie)
- Giulia Zenon 35W AFS jak wyżej (ale czy się właczają?)
- Stelvio nie ma dodatkowych LEDów wcale

Tych LEDów nie da się ręcznie włączyć (nie działają jako przeciwmgielne). Nie wiem też, czy pasywne doświetlanie działa w wersji 35W? Czy może występuje wersja 35W z AFS (wtedy nie ma ledów) i bez AFS? Dwie oglądane dziś Żulie miały lampy 35W ze spryskiwaczami i obie miały te LEDy.
Na nagraniu w powyższym poście nie widać włączania tych LEDów. U siebie też nie zauważyłem, aby przy prędkości 40km/h+ one się zapalały, może to tylko doświetlanie przy manewrowaniu i tak samo działa w 35W AFS żeby się soczewki nie ukręciły na parkingu :P

Widać róznicę w kloszach przy 25 i 35W?

Właśnie nie widać, spodziewałem się, że będzie jakaś, chociażby własnie że 35W AFS nie będzie mieć tych dodatkowych LEDów, ale klosze są identyczne. Jedynie spryskiwacze zwiastują różnice. Może gdyby zrobić zdjęcie jednego i drugiego i porównać to coś się wychwyci, albo mieć takie i takie auto obok siebie. Ale w salonie obie stojące tam Giulie miały 35W a zdjęć nie zrobiłem bo słońce waliło przez wielkie okna i wszystko się odbijało w lampie a samej lampy nie było widać na zdjęciu dobrze.

Witam

Czy u was da się wyłączyć światła mijania?
U mnie jest tylko auto lub ręcznie mijania.
Nie mam pozycji "zero" A widziałem, że w katalogu jest taka pozycja.

Witam

Czy u was da się wyłączyć światła mijania?
U mnie jest tylko auto lub ręcznie mijania.
Nie mam pozycji "zero" A widziałem, że w katalogu jest taka pozycja.

podbijam,
sam się zdziwiłem (chciałem posiedzieć wieczorem w samochodzie przy włączonej stacyjce i nie dało się lamp wyłączyć)

podbijam,
sam się zdziwiłem (chciałem posiedzieć wieczorem w samochodzie przy włączonej stacyjce i nie dało się lamp wyłączyć)
Może fallow me home funkcja trzeba otworzyc I zamknac derzwi i on po czasie wylancza? Tak glosno mysle zerkne jak nede w samochodzie ;)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Tutaj są różne wersje włączników:
d0a1619543c0a1fb953abdb4b175.jpg
Jedne u góry mają położenie zero a inne automat.

W Stelvio nie da rady wyłączyć :(

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Z dwoma przyciskami od przeciwmgielnych to jest od najniższej wersji na H7 gdzie są dodatkowe halogeny z przodu.
Z dwoma pionowymi pokrętłami a jednym guzikiem od przeciwmgielnych, to jest od wersji zenon 25W.
Z jednym pionowym pokrętłem to jest od zenonów 35W AFS.

Ja Giulii mam na dużym pokrętle: 0 - Auto - ///D i jeszcze pozycja niestabilna od 0 w lewo do włączania postojowych.
W pozycji 0 świecą się LEDy od dziennych a zenony nie. Mam zenony 25W + automatyka świateł.

Swoją drogą ciekawe jakim cudem dostali homologację na zenony 25W bez automatycznego poziomowania...

Amortyzatory
Powrót