• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Benzyna 95 czy 98

• Autor wątku Autor wątku azar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

azar

Nowy
Auto
Giulia Veloce, Giulietta 1.4
W sąsiednim wątku zostało mi wypomniane (słusznie :) ), że nie przeczytałem całej instrukcji obsługi więc nadrabiam teraz zaległości i znalazłem zapis odnośnie do paliwa.

Przechwytywanie.JPG
instrukcja str 191
http://aftersales.fiat.com/eLumData/PL/83/620_GIULIA/83_620_GIULIA_603.93.142_PL_01_10.17_L_LG/83_620_GIULIA_603.93.142_PL_01_10.17_L_LG.pdf

W innym miejscu jest:
Przechwytywanie2.JPG

Z własnych doświadczeń po użyciu 98 zapalała się kontrolka check engine (Giulia Super).

Załączniki

• Przechwytywanie.JPG
    Przechwytywanie.JPG
    13.1 KB · Wyświetleń: 350
Ja ostatnio zalałem 98 premium (Wipołer czy jak to tam się to ich 98 nazywa) na Shellu i nie było checka, pomimo że bak był prawie pusty (E na czerwono mrugało, czyli rezerwa rezerwy). Różnicy w jeździe raczej też nie było. Jakbym zrobił program na 350 kuni to bym lał 98 tylko, a tak to nie ma sensu dopłacać. Jeszcze może spróbuję Shellowy Racing czy coś tam takiego mają (dawniej V-Power 99 czy 100) dla eksperymentu ale spodziewam się dokładnie niczego, może poza checkiem :P
Ostatnio smakuje mi paliwo z Lotosu (i ropa i bena) więc też przelatam sobie jeden bak na ich 98 Dynamic i zobaczymy...

Ja ostatnio zalałem 98 premium (Wipołer czy jak to tam się to ich 98 nazywa) na Shellu i nie było checka, pomimo że bak był prawie pusty (E na czerwono mrugało, czyli rezerwa rezerwy). Różnicy w jeździe raczej też nie było. Jakbym zrobił program na 350 kuni to bym lał 98 tylko, a tak to nie ma sensu dopłacać. Jeszcze może spróbuję Shellowy Racing czy coś tam takiego mają (dawniej V-Power 99 czy 100) dla eksperymentu ale spodziewam się dokładnie niczego, może poza checkiem :P
Ostatnio smakuje mi paliwo z Lotosu (i ropa i bena) więc też przelatam sobie jeden bak na ich 98 Dynamic i zobaczymy...

Wow, to jeszcze E potrafi mrugać?

Swoją droga, jaka jest sekwencja zdarzeń? Żółta lampka (i 2 kreski), czerwona lampka (i jedna kreska), czerwona lampka (i zero kresek!) i jest jeszcze niższy stan?

Ja tam uważam, że normalne 95, ze zwykłej sieciowej stacji w mieście, jest ok.

Ja leje tylko 98, żadnego check-a nie było. Przebieg prawie 14 tys.

Wow, to jeszcze E potrafi mrugać?

Swoją droga, jaka jest sekwencja zdarzeń? Żółta lampka (i 2 kreski), czerwona lampka (i jedna kreska), czerwona lampka (i zero kresek!) i jest jeszcze niższy stan?

Ja tam uważam, że normalne 95, ze zwykłej sieciowej stacji w mieście, jest ok.

Najpierw zaświeca się dystrybutor na żółto i komunikat że trzeba zatankować wkrótce. To jest ta pierwsza "rezerwa". Potem przestaje pokazywać zasięg auta i znowu jest komunikat "zatankuj" ale E i potencjalna kreska paliwa są białe. A dalej to jest komunikat "zatankuj natychmiast" i E zmienia się na czerwone (nie pamiętam, czy świeci czy mruga). To już są opary :P Nie pamiętam dokładnych komunikatów tekstowych ale wydaje mi się, że się różniły. W 159 też tak było, że najpierw paliła się pomarańczowa rezerwa, potem przestawał pokazywać zasięg, a potem wyświetlał już tylko "Limited cruising range" i wskazówka na 0.

Grunt, że nie ma tak jak bywało w Giulii Q, że masz ze dwie kreski paliwa a bak pusty i auto staje :P

To mi się udało tylko doprowadzić do stanu czerwony dystrybutor i zero (wcześniej czerwonych) kresek. No i najgorsze, że to osiągnąłem w dosłownie 30 km jazdy autostradowej przy ok. 120 km/h od pierwszej rezerwy (pomarańczowej, 2 kreski). Ogólnie oceniam ten wskaźnik jako dużo gorszy niż w Giulieccie. :(

W przypadku MultiAira w Giulietcie instrukcja mówi, że można używać 95 albo 98. Za to w MiTo (155 KM) jest wzmianka, że maksymalne osiągi tylko przy benzynie 98.

Amortyzatory
Powrót