Pokaż wyniki od 991 do 1,000 z 1099
Temat: Sprowadzenie z USA
-
24-05-2023, 20:30 #991
Niezmiennie dziwi mnie, że ludzie sami sobie tworzą problemy i potem narzekają. Moją dewizą życiową jest to, żeby żyć tak, aby nie mieć problemów i do tej pory mi się to udaję, nawet jeśli muszę udać się do salonu i zapłacić więcej zamiast iść na złomowisko.
› Więcej...: Sprowadzenie z USA
-
-
25-05-2023, 11:18 #992
- Mieszka w
- BIALYSTOK
- Auto
- alfa romeo
Jak przydarzy ci się stłuczka to rozumiem ze auto swoje na złom i idziesz kupić nówkę w salonie. Jeden chociaż zarabia tyle ze z kasa nie wie co robić.
-
25-05-2023, 12:33 #993
Powiem tak, chciałem mieć bezproblemowo, zamówiłem do produkcji swój konfig, 3 pierdoły firmwarowe i 15 wizyt w ASO i szarpanie się przez ponad pół roku gdzie narozkręcali niepotrzebnie paneli, coś urwali, coś dziubnęli, tu bezpiecznik w złe miejsce wsadzili, tam jusz wszedł klej bo złamali zaczep a i panel wokół drążka porysowali. A to były tylko ciulate firmwary w radiu, problem z wariującymi lusterkami (potem była kampania) i parę innych tego typu pierdół.
Oczywiście kupowanie w USA to dużo ryzyk i dodatkowych kłopotów z których czasem trudniej wyjść (np kampanie/updaty w ASO EU nie zrobisz).
Ale, dla niektórych to jedyna możliwość kupić to auto.
No i jest jeszcze jeden aspekt - zero waste - to jest ważne żeby naprawiać a nie wyrzucać. Musimy odchodzić od gospodarki linearnej a zbliżać się jak najbardziej do obiegu zamkniętego i zero waste. Ja napraiwam wszystko w domu póki jakoś się da - czasem na części kupię używkę z olx np blendera za parę dych zamiast wydawać 400 na nowy. tak, kosztuje mnie to 1-2h i w tym czasie zarobiłbym na nowy (minus dojazdy czy zakup w necie/wybór nowego), ale wygenerowałbym nowy odpad.
Może zboczenie, 3 lata działałem przeciwko kilkukrotnie za dużej spalarni odpadów 1km ode mnie, i stąd już jestem przesiąkniety ideami i lepszym kierunkiem?
W autach USA grunt żeby dobrze naprawić, z tym różnie, na ok 100 aut USA jakie swego czasu u siebie gościłem, uczciwie i solidnie zrobionych było może 20% (typu lampy, dobre malowanie, powymieniane połamane plastiki, bez regenerowanych desek czy poduszek itp)
-
25-05-2023, 15:18 #994
- Mieszka w
- RZ
- Auto
- Stelvio 2018 Sport TI
-
25-05-2023, 21:14 #995
- Mieszka w
- Jaworzno
- Auto
- Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4
Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)
-
26-05-2023, 06:15 #996
-
26-05-2023, 07:11 #997
- Mieszka w
- RZ
- Auto
- Stelvio 2018 Sport TI
cóż- wielu ludzi potrafi liczyć.
a Kupujących - (nie wynajmujących) - z salonów też jest jak na lekarstwo.
popatrz- mam już 4 lata stelvio z usa przejechane 100 tkm regularnie serwisowane w ASO więc w czym problem?
widzisz Twoja teoria leży i kwiczy - szukaliśmy dla kumpla jak to określiłeś salonówki a nie "szrotu" - i co -po obejrzeniu 7 "salonówek" wszystkie okazały sie klepanymi szrotami z niewiadomą historią i w większości brakiem dokumentacji serwisowej - bo po co - przecie ASO to zło. Tu też można poczytać o dziwnych akcjach z serwisowaniem jak za PRL-u pod blokiem - taki mamy folklor
- sprowadzając z USA przynajmniej widzisz co kupujesz i jesteś w stanie sprawdzić
- - - Updated - - -
bo trzeba serwisować auta jak w cywilizowanym kraju niezależnie skąd pochodzą i eliminować ruchu auta które po wypadkach są odbudowywane na jakiś regenerowanych czy pochodzących z niewiadomego źródła częściach a nie po stodołach u Mietka czy pod bokiem i będzie ok.
Jak czytam tu czasem co Janusze wyprawiają by zaoszczędzić przysłowiowe 50 pln to ręce opadają.
- - - Updated - - -
tak jak pisał @epsonix - po prostu system weryfikacji odbudowanych aut po wypadkach i dopuszczenia do ruchu jest patologiczny. Auta z brakiem udokumentowanej naprawy powinny mieć zakaz dopuszczenia do ruchu - części typu poduszki pasy etc powinny być nowe z ASO i nie regenerowane w jakiejś stodole pod Koziegłowami.
jakby to sito uszczelnić myślę ze o 80% spadłby ruch w interesie. a tak nawet ASO zabrały się za skupowanie i odbudowę powypadkowych aut.
-
26-05-2023, 12:37 #998
- Mieszka w
- RZ
- Auto
- Stelvio 2018 Sport TI
-
26-05-2023, 12:48 #999
- Auto
- Stelvio USA
Zastanawiam się po co się dyskutuje z amatorami tylko salonu, każdy ma swoje racje i się nie wygra, ani jedni ani drudzy. Osobiście sprowadziłem kilkadziesiąt aut zza wody, w tym swoje Stelvio po całkowitej i... właśnie mam na nią rezerwację z wpłatą, gdzie nawet za bardzo nie chciałem sprzedawać, jeszcze nie teraz, ale przyszła znajoma, zobaczyła i innego auta nie chce, do tego w cenie wyższej niż wiele oferowanych tutaj salonówek, bo dałem cenę na odczepkę... a ja zaczynam szukać polftowej, za wielką wodą.
Stelvio I gen. USA
-
26-05-2023, 13:34 #1000
- Auto
- Stelvio MY2019 2.0
Nie sądziłem że mój wpis wywoła kolejną dyskusję która chyba przewija się w większości wątków na tym forum z etykietą USA... Jak napisał @epsonix aktualnie auto za oceanu to dla mnie jedyna opcja. Jestem na etapie swojego życia, że albo spróbuję spełnić swoje marzenie o Alfie teraz albo za 20+lat bo zaraz pojawią się dzieci itp. itd.
Auto kupiłem 100% dla siebie, remontuje zgodnie ze sztuką wszystko wymienione na nowe/używane ale w dobrym stanie (ślizgi itp. itd.). Nazywanie szrotem wszystkiego co jest z USA "po wypadku" to dla mnie przerost formy nad treścią bo każdy przypadek jest indywidualny.
Poprosiłem o pomoc na tym forum bo po prostu na tym się nie znam, przeczytałem tonę wątków na forum ale dalej interfejs ELM327 czy bypass przy SGW to dla mnie pojęcia obce, a nawet jeśli bym to wszystko ogarnął to i tak nie wiem czy miałbym odwagę "grzebać" w sofcie samochodu.Ostatnio edytowane przez aaken ; 26-05-2023 o 13:36