No może i tak ale zanim ta z USA przyplynie i ja naprawisz to za tyle co ona wyjdzie na gotowo kupisz uzywke z małym przebiegiem nie bita.
Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
No może i tak ale zanim ta z USA przyplynie i ja naprawisz to za tyle co ona wyjdzie na gotowo kupisz uzywke z małym przebiegiem nie bita.
Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
Nie wiem. Od tego co jej jest, są rzeczoznawcy.
Nie demonizujcie tak, bo deskę rozdzielczą można zregenerować tak samo jak wszystkie poduszki. Jedyny problem z takim autem, to jak ktoś szuka kosztów do firmy, to leasingodawcy nie chcą takich aut finansować.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Sa firmy importujace i maja kalkulatory oplat. Mozesz sam policzyc.
Aukcja. Na copart ona jest i pare innych jeszcze.
ostatnio w Bielsku bylo kilkanascie sztuk GIulii I Super z 2016r nowych, w wiekszosci benzyn I chyba tylko czarne lub biale- konfiguracje za 180-190tys cennikowo, sprzedawali za ~130tys. W poniedzialek to przy mnie telefonicznie klient zarezerwowal ostatnia biala.
z USA to oplacalo sie wozic auta jak spadl dollar na 2zl ok 2008r. tam tez za grosze aut w miare nie skasowanych nie oddaja, a trzeba doliczyc koszt transport do prortu, potem morskiego, potem na to wszystko (rowniez liczone z kwota transportu/ubezpieczenia) dochodzi clo akcyza i VAT, potem z portu trzeba to przywlec na lawecie, potem naprawic. do tego przerobki lamp, naprawy (czesci uzywek malo, przedni zderzak przez zintegrowany radar pewnie drogi, lampy xenonowe wiadomo), koszty sie mnoza, a potem takie auto I tak jest warte znacznie mniej bo wiadomo ze bylo przywiezione bite.
licznik w milach zostaje pewnie itp itd, nie kazdy to lubi.
jesli juz rozbitka to szukalbym czegos w europie, ale moze lepiej jednak wysilic sie finansowo I wziasc sobie nowke z wyprzedazy gwarancja bez przygod, bez kilku miesiecy sprowadzania/naprawiania auta?
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Moim zdaniem sens sprowadzania z Ameryki jest samochodów... amerykańskich. I do tego w wieku dojrzałym. Albo jeśli komuś mega zależy na wersji 280 KM z napędem na ośkę. No chyba, że ktoś ma szwagra blacharza, który mu zrobi za darmo. Na szybko patrząc po ogłoszeniach Giulie niebite są w okolicy 30k$, czyli dobrych 100kzł. Plus transport + opłaty.
Według internetów transport w USA i oceanem to ok. 2000 $, czyli praktycznie 7000 zł.
Podatki, kolejność ich nakładania jest taka:
cło - 10% całkowitej wartości z transportem, czyli 107000 zł + 10% = 117700 zł
akcyza od tego - 3.1% wartości celnej, czyli 107000 * 3% = 3210 zl
To razem = 121000 zł (bez 90 złotych). Od tego liczymy VAT, 23%, daje nam to kwotę 149000 zł.
Reasumując, koszt "na gotowo" niezepsutego samochodu z USA w Polsce, z 30k$ to 149000 zł. Pomijam tu kwestię przeróbki świateł itp. I oczywiście napraw, jeśli sprowadzamy rozbitka.
Za 149000 zł można kupić nowe, z gwarancją, Super "na wypasie" bez żadnych zdolności negocjacyjnych. Jak dla mnie bez sensu w przypadku GiuliiDo tego trudniej o leasing, a nie ukrywajmy, większość Żulii leci w leasing, wtedy też dorzucenie 30-35 tysięcy za Veloce jest jakby mniej bolesne. A na Żulię z USA raczej trzeba wyłożyć 150k gotówki.
PS: Dodam, że moje oszacowanie jest bardzo "ostrożne, tutaj https://www.motofakty.pl/artykul/sam...-poradnik.html
dla wartości 30k$=100kzł oszacowali całkowite koszty dodatkowe na 63kzł przez Niemcy i 70kzł przez Gdynię. Przy założeniu dostosowania samochodu do Polskich dróg za 1000 zł. Zaledwie.
Ostatnio edytowane przez MiLykie ; 13-04-2018 o 13:13
Zapomniales dodac koszt transportu z portu do miejsca docelowego a takze jego ovatowanie.