• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Sprowadzenie z USA

Pytałem tego wcześniej MDW ;)

trzeba było oznaczyć tego do kogo piszesz albo zacytować bo wyszło tak sobie, a adresat Twojego pytania nawet nie wiedział że to do niego :) posty też można edytować

Witam,

Czy jest mi ktos w stanie podac jaki numer numer katalogowy zderzaka oraz dyfuzora potrzebuje w wersji EU jako zamiennik dla 156142326 oraz 156142615?

Z góry dziękuje

Ostatnia edycja:
Witam,
w moim Stelvio nie mogę połączyć się Mesem do radaru martwego pola. Potrzebuję schemat instalacji elektrycznej - ma może ktoś lub skąd można pobrać.

Ale co radary nie działają, czy błąd zgłasza system? Rozumiem że radary fabrycznie były/są i są podłączone? Mało info dajesz - nie wiemy czy to masz jakieś sprowadzone auto i naprawiasz czy jak.

Ale co radary nie działają, czy błąd zgłasza system? Rozumiem że radary fabrycznie były/są i są podłączone? Mało info dajesz - nie wiemy czy to masz jakieś sprowadzone auto i naprawiasz czy jak.

I tu mnie zastrzeliłeś. Samochód sprowadzony z USA. Przeglądałem poszczególne systemy mesem i nie mogłem podłączyć się do radarów martwego pola. Może być, że nie mam tych radarów . Wyszedłem z założenia, że jak samochód posiadał przedni radar to i tylne też powinny być. Jak sprawdzić czy mój samochód jest wyposażony w tylne radary. A tak przy okazji łącząc się z niektórymi modułami wyskakuje mi błąd niezgodny kod iso. Czym może być to spowodowane?

I tu mnie zastrzeliłeś. Samochód sprowadzony z USA. Przeglądałem poszczególne systemy mesem i nie mogłem podłączyć się do radarów martwego pola. Może być, że nie mam tych radarów . Wyszedłem z założenia, że jak samochód posiadał przedni radar to i tylne też powinny być. Jak sprawdzić czy mój samochód jest wyposażony w tylne radary. A tak przy okazji łącząc się z niektórymi modułami wyskakuje mi błąd niezgodny kod iso. Czym może być to spowodowane?

A masz trojkaciki na lusterkach? Jak nie to nie szukaj czujnikow martwego pola bo ich nie masz

jw + niezgodny ISO ignorujesz, standard w każdym aucie

Lusterka radary wiazki i zapewne pomieszac w proxi.odpusc sobie chyba ze ogarniasz

Lusterka radary wiazki i zapewne pomieszac w proxi.odpusc sobie chyba ze ogarniasz

Myślę, żebym ogarnął ale jak trzeba byłoby kopać z wiązkami to nie za bardzo mi się chce - przeciąganie kabli, demontaż plastików itp. Szkoda samochodu. Zgodnia z radą ten temat odpuszczam sobie.
A tak przy okazji wymieniłem przód tzn reflektory i zderzak. w zderzaku mam czujniki parkowania oraz spryskiwacze. Wymieniłem zbiornik spryskiwaczy na dwupompkowy. Samochód oryginalnie nie był w te elementy wyposażony. Instalacja była przygotowana pod te elementy. Wszystko mam podłączone, ale nie mogę ich uruchomić. Co muszę jeszcze zrobić aby mi te funkcje zaczęły działać.

no właśnie miałem na myśli głównie zabawę w wiązki/montaż/szukanie części jako tylko robotę dla hobbysty który lubi,potrafi,ma gdzie grzebać i ma czas.

Co do dołożenia PDC przód musisz wymienić sterownik PDC na taki tył/przód, w zależności od wersji firmwarów auta (np ABSu lub jeśli polift) z odpowiednią wersją firmwaru bo może się gryźć. Do tego w proxi dłubnąć.

Spryski, też proxi dłubną jeśli wszystko masz (wiązki/przekaźniki itp)

no właśnie miałem na myśli głównie zabawę w wiązki/montaż/szukanie części jako tylko robotę dla hobbysty który lubi,potrafi,ma gdzie grzebać i ma czas.

Co do dołożenia PDC przód musisz wymienić sterownik PDC na taki tył/przód, w zależności od wersji firmwarów auta (np ABSu lub jeśli polift) z odpowiednią wersją firmwaru bo może się gryźć. Do tego w proxi dłubnąć.

Spryski, też proxi dłubną jeśli wszystko masz (wiązki/przekaźniki itp)

Samochód jest z grudnia 2020. To jaki byłby najlepszy PDC.
Wiązka była kompletna do dwupompy. Jaki przekaźnik powinien być aby to zadziałało. Jest jakaś szansa pobranie skądś schematu instalacji samochodu?

Do stelvio takiego pdc musi byc z wersja nowa firmwaru 5.6, prod od ok polowy 2018r. Daty i firmwary wypisanecsa na naklejce.allegro i szukasz. Jak miales wiazki to i pewmie skrzynka w podszybiu kompletna.Jade ba weekend nie pomoge narazie wiecej, schematy wątpię czy potrzebujeszvale jakby co napisz. I tak musiszcwiedziec co w proxi zmienic-masz jakus soft?

Do stelvio takiego pdc musi byc z wersja nowa firmwaru 5.6, prod od ok polowy 2018r. Daty i firmwary wypisanecsa na naklejce.allegro i szukasz. Jak miales wiazki to i pewmie skrzynka w podszybiu kompletna.Jade ba weekend nie pomoge narazie wiecej, schematy wątpię czy potrzebujeszvale jakby co napisz. I tak musiszcwiedziec co w proxi zmienic-masz jakus soft?

Ten będzie dobry?
https://allegro.pl/oferta/giulia-stelvo-modul-czujnikow-parkowania-pdc-20r-14179642851

Gdzie znajduje się w samochodzie PDC.

Niekoniecznie, chyba ze był aktualizowany w ASO lub fabryce a tylko naklejka jest stara (tak tez bywalo). Po pierwsze to do giulii (choc z doswiadczenia nie ma wiekszych roznic i dziala w 2 auta wkladalem bo nie bylo dostepnosci tych ze stelvio, moze jakas kalibracja dla innego rozmieszczenia czujnikow) jednak w giulii softwary sa inaczej numerowane i szukasz wersji 9.08. moze 8.0 zadziala w polifcie ale nie gwarantuje.

W strlvio pdc jest za siedziskiem tylnej kanapy na srodku.rozmobtowujesz graty podłogi bagaznika

Jestemna wyjezdzie wiecej w weekend nie odpisze

Ostatnia edycja:
To ja bym prosił o info jakiej centralki z przodem szukać do Stelvio produkcji 03/21.

Amortyzatory
Powrót