Kwestia sprowadzania z USA moim zdaniem jest opłacalna o ile jest niegroźna szkoda, oferta nie od handlarza bo w stanach niezłe wałki kręcą i puszczają to w świat. Sytuacja w wystrzeloną pirotechniką może być taka że nawet niegroźna kolizja może spowodować wybuch tam gdzie siedzi np. pasażer , to zależy od czujników.
witam jestem wlasnie w posiadaniu giulii ze stanow czytalem caly wątek ale mimo to mam kilka pytań, jesli moze mi ktos przyblizyc sprawe wymiany lamp z przodu i z tylu to dlaczego jest ona obowiązkowa i czy jesli przód i tyl jest caly i nienaruszony, (nie bylo żadnego dzwona) to:
1. musowa jest zmiana na europejskie?
2. co to jest system ePER? jaki ma wplyw na samochodu ze stanow?
3. jaki jest orientacyjny koszt wgrania jezyka polskiego i aktualizacja mapy?
4. o co chodzi o oddzieleniu sygnału kierunkowskazu od świateł stop czy jest ona konieczna?
5. jakie rzeczy musze zrobic obowiązkowo by samochod przeszedl przegląd i był gotowy do rejestracji ?
1. Przody w USA świecą w jednej linii, a w EU są zakrzywione na chodnik, więc zgodnie z przepisami, jest musowa lub (jeśli się da w Giulii) trzeba coś tam w lampach przestawić, żeby dobrze świeciły. No i jeśli chcesz, żeby wyglądała jak z EU, to musisz nie mieć wstawek pomarańczowych.
W praktyce ja w poprzednim aucie z USA przez 6 lat jeździłem na amerykańskich lampach i nie odczułem gorszego świecenia, no ale...zawsze narażasz się na policję, przeglądy itp.
Jeśli zaś chodzi o tył, to jak nie zmienisz będziesz miał czerwone kierunki, a to już mocno podpadające. Możesz albo wymienić lampy, albo zmienić diody.
2. ePer to taki elektroniczny program grupy FCA z rozrysowanymi wszystkimi częściami do każdego samochodu zarówno ogólnie jak i po VIN. Generalnie bardzo duża wiedzy, bo masz tam info co jest w Twoim aucie za część, nr katalogowe, zdjęcia, ceny itp. Serwisy też na tym bazują.
3. 100-1000 zł
4. Tak konieczna, chodzi o tył. Jak nie rozdzielisz, to kierunek mruga razem z czerwonym stopem.
5. Lampy. Zakładam, że technicznie sprawne.
Kolpak i marekkoczta dzieki wielkie za wszelkie informacje te na forum i telefonicznie![]()
Kolega [MENTION=23147]kakamistrz1990[/MENTION] odkrył ciekawostkę w trakcie przestawiania menu z USA na PL.. albo po prostu gdzieś wyczytał - nieistotne.
Podobno w US wersja Q ma 410Nm, a w EU 400... czy faktycznie tak jest, a jeśli tak, to czy przełączanie z EU na US i odwrotnie wpływa na Nm?
Pamiętam, że w KM też była gdzieś rozbieżność podawana..
Szukam informacji/pomocy odnośnie przekodowania tylnych lamp w Giulii z USA. Czy trzeba przerabiać/dokładać wiązkę czy wystarczy tylko kodowanie, jeśli tak to czym to wykonać.