[Giulia] Sprowadzenie z USA

obserwując mniej więcej od 6-7 miesięcy ceny Giulii/Stelvio w USA są one absurdalne i nijak ich wysokość ma się do uszkodzeń. Kompletna loteria. Jak pisałem kiedyś granica opłacalności giulii to jakieś 11 tyś stelvio 12 tys dolców- reszta to abstrakcja przy opłatach i kosztach sprowadzenia.

ktoś wie jak sytuacja z przeprogramowaniem radia licznika i lamp w giulii i stelvio?

Nie rozumiem pytania , jesteś pierwszy dzień na forum ? Przecież wiadomo że np. epsonix ogarnia wszystko.

mało precyzyjne pytanie to fakt przepraszam, bardziej chodziło mi czy jest potrzeba wymiany jak w innych markach czy wystarczy samo programowanie?:)

chodziło mi czy jest potrzeba wymiany jak w innych markach czy wystarczy samo programowanie?:)
Tył standard albo wymieniasz na żółte albo przerabiasz i programujesz, przód albo masz xenon 25W i nic nie robisz albo 35W to dokładasz spryskiwacze poziomowanie i programujesz .

nie wprowadzajmy w błąd - w Stelvio nigdy nie było 25W tylko albo zwykły...halogen albo skrętny xenon 35W

nie wprowadzajmy w błąd - w Stelvio nigdy nie było 25W tylko albo zwykły...halogen albo skrętny xenon 35W

Szanowny [MENTION=34131]Dareek[/MENTION] wiem że chcesz dobrze, masz wiedzę i doświadczenie, ale czasami "wychodzi jak zawsze"

Pytanie brzmiało

ktoś wie jak sytuacja z przeprogramowaniem radia licznika i lamp w giulii i stelvio?

to napisz szczegółowo co ma Giulian a co Stelvio ponieważ wrzucasz wszystko do jednego worka i potem czytamy głupoty.

mało precyzyjne pytanie to fakt przepraszam, bardziej chodziło mi czy jest potrzeba wymiany jak w innych markach czy wystarczy samo programowanie?:)
To może napisz jak, według Ciebie, wygląda to w innych markach :D Generalnie wszystko już było grane na forum, ale po przeprogramowaniu:
a) radio ma częstotliwości parzyste i nieparzyste
b) interfejs w języku polskim
c) europejskie mapy
d) stop jest rozłączony od kierunkowskazów, ale nadal trzeba zadbać o zmianę koloru (przez wymianę LED albo całej lampy)
e) obrysówki wyłączone
f) przednie reflektory nadal musisz wymienić albo fizycznie przerobić na asymetryczne
g) w wiązce Giulii trzeba przerobić jeden kabel

dzięki za odpowiedzi;) ale widzę że ceny tych aut jednak dalej są zaporowe...

Dobry fachman

Czy macie może kontakt do kogoś w Warszawie kto w systemie przekodowałby mi tylne lampy? (Fizycznie już są przerobione)
Dodatkowo fale radiowe i wykasowanie błędów ;)

887 788 780 Naprawdę Go polecam . Zrobił mi to o co pytasz...

Spotkałem się wcześniej ze stwierdzeniem, że ludzie kupują w USA ale nie mają pojęcia co kupują. Dlatego załączam katalog Stelvio z 2019 z USA, dzięki któremu szybko można odróżnić poszczególne wersje wyposażenia i dowiedzieć się, jakie wyposażenie standardowe posiada konkretny model.
Może komuś się przyda :)

Załączniki

Spotkałem się wcześniej ze stwierdzeniem, że ludzie kupują w USA ale nie mają pojęcia co kupują. Dlatego załączam katalog Stelvio z 2019 z USA, dzięki któremu szybko można odróżnić poszczególne wersje wyposażenia i dowiedzieć się, jakie wyposażenie standardowe posiada konkretny model.
Może komuś się przyda :)

I wciąż nie wiem czemu USA 505KM, a EU 510KM..

Po pierwsze w zależności od kraju, używa się innej miary, jedna pochodząca od konia parowego (Wlk. Brytania) albo mechanicznego (np my) i tu takie Q ma odpowiednio 503 lub 510, w obu przypadkach najczęściej oznacza się HP co myli. Do tego auta z USA choćby ze względu na inne wymagania co do spalin ciut innych paliw, mają inne firmwary, więc i moce moga się różnić odrobinę, do tego moga mieć różne metodologie odnośnie pomiaru i podawania mocy dla samochodu.
Myślę że aż tak nie ma co wnikać, i tak moc zależy od temperatury, osiągi od przypadkowego wiatru, opon, stanu nawierzchni i wielu innych, takie parokonne niuansiki przy tych mocach raczej nie mają znaczenia, a na końcu egzemplarze nawet z jednej serii będą się różnić o jakieś tam małe procenciki

Obie wersje mają taką samą moc. Wartości podawane w kilowatach powinny być takie same dla wersji EU i wersji USA.
Ta różnica wynika ze stosowania dwóch różnych metod wyliczania mocy: pochodzącej z Niemiec (PS) i pochodzącej z Wielkiej Brytani (HP).
1PS to 0,74kW
1HP to 0,75kW

Jak łatwo obliczyć 1PS to 0.99HP.

Przy standardowych mocach silników ta różnica nie ma znaczenia (1 koń na 100) i można odnieść wrażenie, że podawana moc 100 koni na jednym rynku i 99 na drugim to efekt zaokrąglenia ;)

Ale już przy mocach rzędu 500 koni robi się różnica pięciu koni i nie ma to nic wspólnego z zaokrągleniami, to wynika z dwóch metod wyliczania koni ;P

Ostatnia edycja:
esponix czy trzeba się u Ciebie rezerwować termin na przeprowadzenie zmian w aucie??

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót