[giulia] siatki przeciwsłoneczne na tylne szyby boczne

murder

Nowy
Auto
Alfa Romeo ;)
W końcu znalazłem wolną chwilę i wybrałem się do Nysy do firmy która produkuje zasłony przeciwsłoneczne na szyby aby pobrali sobie wymiar z Giulii.
Do 159 zamawiałem z UK i kosztowało to chyba ponad 6 stówek.
Teraz na szczęście jest firma u nas na miejscu i robi za chyba połowę tej ceny (albo i mniej) i jakościowo nie ma różnicy (siateczka jest z większymi otworami ale to jest na plus) - w przyszłym tygodniu pojawi się u nich na stronie oferta na Giulię jak opiszą instrukcję montażu dla klienta. Z tego co mówili to wysyłają też za granicę.

Tak to mniej więcej wygląda. To jest odpad powstały w trakcie mierzenia jeszcze nie do końca dopasowany - ostateczne zasłonki dostanę w przyszłym tygodniu. Te odpady też w sumie trzymają się dobrze :cool:
Jest to ramka z drutu obszyty siateczką, montowany bezinwazyjnie tzn. wciskane blaszki przytrzymujące pod uszczelki plus akurat w Giuli jest jedno mocowanie klejone na taśmę dwustronną (nie trzeba go wklejać jak ktoś nie chce - trzyma się także bez tego mocowania)

IMG_20180426_160627-2.jpg

Jeśli ktoś chciałby do Stelvio to procedura jest następująca - trzeba się do nich udać autem (wcześniej umówić termin) i poczekać aż zrobią sobie wymiary - dla takiej osoby wysyłają potem za darmo komplecik. Aha, w przypadku Stelvio dochodzi tylna klapa i mimo iż konkurencja na tylne szyby robi siatki dzielone na pół to oni robią też na tył siatkę w jednym kawałku - bez poprzeczki na środku.

guglać autozasłonki :D:D:D całkiem sympatyczna ekipa przy poznaniu na żywo :cool:

a to sie jakos zwija czy montuje jak stala moskitiere ?
ma to sens jak sie ma przyciemnione fabrycznie tylne szyby ?

w

a to sie jakos zwija czy montuje jak stala moskitiere ?
ma to sens jak sie ma przyciemnione fabrycznie tylne szyby ?

w

Nie, to jest stałe. Nie rozwija się. Ale można przy tym otwierać szybę, nie koliduje bo montowane jest na uszczelkach i nie opera się na szybie.

Ma to sens, gdy ktoś nie ma fabrycznych przyciemnień.

looknąłem na stronę, jakie auto bym nie kliknął (alfa,bmw,merc,mazda) to małe zdjęcia, brak ujęć z boku przy zamkniętej szybie, zdjęcia w deszczu albo przy pochmurnej pogodzie, nie wiem czy to fajnie wygląda czy nie. jak dostaniesz swoje to zrób proszę więcej zdjęć z różnych stron auta, również z wnętrza, i wrzuć tu.
w sumie to chyba niegłupie o ile to jakoś wygląda - mógłbym zakładać tylko na wyjazdy jakieś wakacyjne/weekendowe w lecie.

zakładanie/zdejmowanie to rozumiem parę sekund i mozna to robić wielokrotnie?

Ostatnia edycja:
Możesz sobie zobaczyć u mnie na żywo, wygląda fajnie, na pewno lepiej niż rolety z motywami dziecięcymi :)

ok, jak odbiore swoja giulie to sie umowimy na spotkanie.

looknąłem na stronę, jakie auto bym nie kliknął (alfa,bmw,merc,mazda) to małe zdjęcia, brak ujęć z boku przy zamkniętej szybie, zdjęcia w deszczu albo przy pochmurnej pogodzie, nie wiem czy to fajnie wygląda czy nie. jak dostaniesz swoje to zrób proszę więcej zdjęć z różnych stron auta, również z wnętrza, i wrzuć tu.
w sumie to chyba niegłupie o ile to jakoś wygląda - mógłbym zakładać tylko na wyjazdy jakieś wakacyjne/weekendowe w lecie.

zakładanie/zdejmowanie to rozumiem parę sekund i mozna to robić wielokrotnie?

Tak montaż/ demontaż to kilka sekund.()
To się przydaje w mocne słońce albo gdy wyjeżdżasz na wakacje do ciepłych krajów (np. Włochy).

W odróżnieniu od wklejanych do szyby zasłonek z supermarketów zasłania całą szybę i dzieci mogą spokojnie podróżować w ciągu dnia.

Zrobię więcej fotek w wolnej chwili i wrzucę.

Takie moskitiery to świetna sprawa - w Focusie mam fabryczne, i sobie chwalę. Przewaga nad przyciemnianymi szybami jest taka, że siatki przydają się również podczas jazdy z uchyloną szybą oraz w czasie "wietrzenia" samochodu pod domem - np. w te upały...

zamówiłem te zasłonki z http://epc.net.pl/cortinillas/alfa-romeo-/304-zaslonki-roletki-oslony-przeciwsloneczne-dedykowane-do-alfa-romeo-giulia-2016-.html do siebie. Jutro mają przyjść, zrobię jakieś fotki a po wyjeździe wakacyjnym napiszę jak się to sprawdziło.

Zmodyfikowałem trochę mocowanie. W okolicy słupka jest taka blaszka w dolnej części szyby, ona niestety przesuwa się sama.

Wywaliłem ją.

Element z klejem zamiast w środkowej części na dole szyby zamocowałem w dolnej części przedniego słupka drzwi.
Teraz trzyma wszystko jak cholera, nic się nie przesuwa.

Ja ogólnie jestem z tego zadowolony. Pod koniec wakacji uderzam do Włoch i podejrzewam, że siatki spełnią swoją rolę.

Nie jestem zadowolony z tych zasłonek. Na razie nie udało mi się ich zamontować w taki sposób aby dokładnie wypełniały otwór okienny. Nie mogę docisnąć ich górnej krawędzi tak aby wyeliminować szczelinę przez, którą wpadają promienie słoneczne wprost na twarz pasażera. Za 200 pln oczekiwałem świetnego spasowania. Rolety "dziecięce" mimo tego, że gorzej się prezentują chronią przed słońcem lepiej niż te zasłonki. Efekt przyciemnianych szyb dla mnie mocno dyskusyjny.

parę słów o tych zasłonkach ode mnie. dopasowanie nie jest super, ale raczej jest wystarczające - przerwy typu 2mm nie mają znaczenia. zrobiły robotę na wyjeździe wakacyjnym, jeszcze zostawię je na chwilę bo jadę w weekend paręset km z rodziną, potem lądują w piwnicy i czekają na następny sezon wyjazdowy.

jedyną jak dla mnie wadą tych zasłonek, jest to, że z pozycji kierwocy, gdy np zmieniam pas na lewy, to niewiele widzę patrząc przez ramię (zawsze oprócz patrzenia w lusterka obracam na chwilę głowę), a jak jeszcze słońce świeci z któregokolwiek kąta z lewej strony auta, to już nic nie widać - trochę uczucie jak w dostawczaku z blaszanką. trochę przywykłem, ale jednak przeszkadza. alternatywa to przyciemniać, ale tak auto bardziej mi się podoba.

Ja polecam takie pandy z przyssawkę. Srsly pasują, dobrze się trzymają i dzieciakowi nie świeci słońce. Do przyciemniania preferuję przyciemniane szyby.

(zawsze oprócz patrzenia w lusterka obracam na chwilę głowę)

wow Szacun :D

część kierowców tego nie robi, część robi, pewnie dlatego to dopisałem. Sla Ciebie od razu powód do śmieszków. Tylko po co każdą pierdołę komentować? szukasz kolejnych forumowiczów z którym się będzisz ścierał na forum - już kilku "fanów" z tego co widzę się dorobiłeś w ostatnich miesiącach, może lepiej czasem nie komentować na siłę?

Ja też zawsze się tak oglądam, nie mam czujników martwego pola - zresztą nie wiem, czy miałbym do nich pełne zaufanie.
Także mam te zasłonki, można się przyzwyczaić, coś tam widać przez nie :)

część kierowców tego nie robi, część robi, pewnie dlatego to dopisałem. Sla Ciebie od razu powód do śmieszków. Tylko po co każdą pierdołę komentować? szukasz kolejnych forumowiczów z którym się będzisz ścierał na forum - już kilku "fanów" z tego co widzę się dorobiłeś w ostatnich miesiącach, może lepiej czasem nie komentować na siłę?

O co ci chodzi?
Dla mnie to po prostu niebezpieczne bo odwracając głowę można przegapić to co się dzieje przed maską. Patrząc tylko w lusterka zawsze kątem oka się widzi przód. W dodatku teraz są czujniki martwego pola zakrzywione lusterka, które dla mnie eliminują do zera potrzebę odwracania.

Jadąc 100km/h i odwracając się na 1sek przejeżdżasz prawie 30m patrząc w tył. Dla mnie to trochę niekomfortowa sytuacja.

Rób jak uważasz. Ja tego nie robię. Moja matka robi i się z niej nie śmieję. Robi to przeważnie starsza część kierowców ale to przyzwyczajenie ze starej motoryzacji małych lusterek itp.

Ostatnia edycja:
O co ci chodzi?
Robi to przeważnie starsza część kierowców ale to przyzwyczajenie ze starej motoryzacji małych lusterek itp.

Może i jesteśmy starzy, a może mamy po prostu większy staż za kierownicą? :P
Na drodze ekspresowej, czy na autostradzie zmieniając pas na lewy w celu wyprzedzenia auta z przodu w sekundę raczej nic się nie wydarzy :)

Może i jesteśmy starzy, a może mamy po prostu większy staż za kierownicą?
Na drodze ekspresowej, czy na autostradzie zmieniając pas na lewy w celu wyprzedzenia auta z przodu w sekundę raczej nic się nie wydarzy

Ok też młody nie jestem ale dla mnie to niekomfortowa sytuacja i "błąd" w sztuce. Tak samo jak nie mogę u siebie wymusić trzymania obu rąk na kierownicy. Tak mam zakorzenione z jazdy po mieście w manualu że ręka była cały czas na zmianie biegów że teraz jak mam automat to nadal łapię się, ze trzymam lewarek zamiast kierownicy. Walczę z tym :D

Ok też młody nie jestem ale dla mnie to niekomfortowa sytuacja i "błąd" w sztuce. Tak samo jak nie mogę u siebie wymusić trzymania obu rąk na kierownicy. Tak mam zakorzenione z jazdy po mieście w manualu że ręka była cały czas na zmianie biegów że teraz jak mam automat to nadal łapię się, ze trzymam lewarek zamiast kierownicy. Walczę z tym :D

Mam bardzo podobne przyzwyczajenie :)

Przeglądając allegro właśnie trafiłem na te dedykowane zasłonki. Chce kupić do 159 bo młodemu świeci po oczach. Trochę drogie, ale chyba nic lepiej wyglądającego nie ma.
Nie za bardzo chce mi się przyciemniać szyby.
Trafiłem jeszcze na tą firmę CAR SHADES, oni zaś mają w zestawie też na tylną szybę. Ale 100 funtów z wysyłką. A to chyba podchodzi już pod koszt przyciemniania szyb.
Jest jeszcze firma z Warszawy RayStop https://raystop.pl/, która robi dedykowane na magnesy. Do tego mają na tylną szybę.
Ale się zastanawiam czy potrzebne mi jest na tylną szybę i jak z widocznością do tyłu.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót