Kamera cofania

SLukaS

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulia 2.0t narazie 200km
W giulii bez kamery cofania jest caly system który po podlączeniu modułu kamery(orginalnego) tego w klapie pozwoli na normalne dzialanie? Jak się cofa to czujniki wyswietla na częsci monitaora zostawiajac jakby miejsce na obraz z kamery ;p. Moduły już na portalach sie pojawiają.

Tez jestem zainteresowany montażem kamery. Czy faktycznie wystarczy zainstalować tylko w klapie kamerę . Co z wiązką ?

Tez jestem zainteresowany montażem kamery. Czy faktycznie wystarczy zainstalować tylko w klapie kamerę . Co z wiązką ?

Hej. Było już obszernie wyjaśnione, ale nie wszystko. Jeśli mówimy o rozwiązaniu OE, to musisz kupić kamerę, ja w maju w ASO kupiłem kompletną klamkę bagażnika z kamerą za 650 zl (sama kamera kosztowałaby ok. 900, co jest dziwne). Musisz także kupić gdzieś wtyk do kamery z kawałkiem przewodu, ja kupiłem ori Mopar od włocha na ebay za ok. 200 zł z przesyłką. Następna rzecz, to trzeba z bagażnika pociągnąć przewód do okolic słupka "A" po stronie pasażera, przewód 6x0,75 w ekranie, np. LICY6x075. Kolejna rzecz wygląda tak, że do MY 18 miałeś wyprowadzone złącze do kamery w okolicy lewego słupka "A", lub we wcześniejszych rocznikach w nogach pasażera, a u mnie MY 19 już tego złącza nie było i musiałem dorobić wiązkę, czyli sygnał video doprowadzić do radia, can i zasilanie wyciągnąć z bodycomputera ( trzeba wyposażyć się w odpowiednie piny, tak żeby pasowały do tych wszystkich kostek i złącz), później tylko aktywacja kamery w proxi i to wszystko. Jednak zacząłbym od aktywowania kamery w proxi i sprawdzeniu czy radio przyjmuje kamer, bo były takie, które nie ogarniały kamery.

Mowa o Stelvio.
Panowie czy żeby wyciągnąć z klapy ten moduł z przyciskiem i kamerą to tylko te dwie śruby i powinien wyjść razem z przewodami po podważeniu zatrzasków? Czy też trzeba wpierw rozebrać obudowę klapy od wewnątrz i uwolnić te przewody od środka? Pytam bo za cholerę nie mogę go wyciągnąć i nie wiem czy jestem za delikatny czy coś właśnie na przewodach trzyma od środka na sztywno.

I jeszcze mam pytanie może ktoś wie co generuje linie parkingowe. Kamera pod dyktando LIN-busa wrzuca je na sygnał video, czy też są generowane przez monitor (tylko nie wiem wtedy po co ten linbus tam w ogóle)?

Mowa o Stelvio.
Panowie czy żeby wyciągnąć z klapy ten moduł z przyciskiem i kamerą to tylko te dwie śruby i powinien wyjść razem z przewodami po podważeniu zatrzasków? Czy też trzeba wpierw rozebrać obudowę klapy od wewnątrz i uwolnić te przewody od środka? Pytam bo za cholerę nie mogę go wyciągnąć i nie wiem czy jestem za delikatny czy coś właśnie na przewodach trzyma od środka na sztywno.

I jeszcze mam pytanie może ktoś wie co generuje linie parkingowe. Kamera pod dyktando LIN-busa wrzuca je na sygnał video, czy też są generowane przez monitor (tylko nie wiem wtedy po co ten linbus tam w ogóle)?

Nie wiem jak jest w Stelvio ale w Giulii wystarczyło odkręcić te 2 śruby i podważyć i cały ten element wychodzi. Jeśli masz w proxi włączoną obsługę kamery cofania, to w menu radia pojawia ci się możliwość włączenia lub wyłączenia lini, a z cana (linbusa) pobiera informacje o kącie skrętu kierownicy.

Nie o to chodziło mi odnośnie linii. To co mówisz to wiem i kamerę ori z liniami to ja mam. Chodzi mi o to co je fizycznie generuje - kamera dodaje je w oparciu o linbus który do niej dochodzi, czy monitor w oparciu o jakąś inną komunikację (pewnie z BCM)?
Na skróty, pytanie jest czy jak zamiast sygnału video z ori kamery wrzucimy inny sygnał (nie zawierający linii) to linie znikną z monitora czy nie? - nie znikną jeśli monitor je produkuje.
Głównie po to chcę ta kamerę wyciągnąć żeby to sprawdzić i też wpuścić inne sygnały o lepszej jakości i zobaczyć co ten monitor zaakceptuje wogole.

Nie o to chodziło mi odnośnie linii. To co mówisz to wiem i kamerę ori z liniami to ja mam. Chodzi mi o to co je fizycznie generuje - kamera dodaje je w oparciu o linbus który do niej dochodzi, czy monitor w oparciu o jakąś inną komunikację (pewnie z BCM)?
Na skróty, pytanie jest czy jak zamiast sygnału video z ori kamery wrzucimy inny sygnał (nie zawierający linii) to linie znikną z monitora czy nie? - nie znikną jeśli monitor je produkuje.
Głównie po to chcę ta kamerę wyciągnąć żeby to sprawdzić i też wpuścić inne sygnały o lepszej jakości i zobaczyć co ten monitor zaakceptuje wogole.

Szybciej bez pisania cv inna kamerę podłączysz.

Wystarczy że nie podepniesz się pod can i linie się nie pojawią. Z tego co wiem to linie są generowane przez przez jednostkę główną czyli "radio".

E tam, szukałem naprawdę dużo i Twoje posty też widziałem jak pisałes że podłączałes Chińczyka i dyskusje z przełącznikiem żeby przód-tyl. I epsonixa sugestię ze może zostawić ori dopiete do linbusa żeby sie bcm nie pluł a video podmienić. Ale nigdzie nie widziałem jakie konkretnie rozdzielczości czy formaty video (tylko cvbs czy również ahd i jakie) te multimedia przyjmują bez cięcia nadmiarów ani odnośnie linii jak to konkretnie jest.
Jak pamiętasz konkrety to napisz.
Chcę zmienić video i zachować oryginalne linie. Może to niemożliwe, sprawdzę.

E tam, szukałem naprawdę dużo i Twoje posty też widziałem jak pisałes że podłączałes Chińczyka i dyskusje z przełącznikiem żeby przód-tyl. I epsonixa sugestię ze może zostawić ori dopiete do linbusa żeby sie bcm nie pluł a video podmienić. Ale nigdzie nie widziałem jakie konkretnie rozdzielczości czy formaty video (tylko cvbs czy również ahd i jakie) te multimedia przyjmują bez cięcia nadmiarów ani odnośnie linii jak to konkretnie jest.
Jak pamiętasz konkrety to napisz.
Chcę zmienić video i zachować oryginalne linie. Może to niemożliwe, sprawdzę.

Nie pamiętam jaki format itp.

to ile wiem am jest bodajże najzwyklejszy NTSC tak jak w zwykłych tanich kamerach do radii aftermarketowych np chińczyków do starszych modeli itp. widać z resztą po jakości obrazu...

Ori kamera - tak. CVBS NTSC, pewnie 480 pixeli w pionie.
Pytanie jaki będzie efekt wsadzenia CVBS albo AHD 720p, chcę to sprawdzić bo podobno dobry. Niby wyświetlacz ma 1280x480 ale nie wiadomo co dokładnie radio robi z tym sygnałem i co przyjmuje.
Czy Ty [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] wyciągałeś kiedyś kamerę ze Stelvio? Szarpię się z tym cholerstwem i za nic nie mogę od zewnątrz wyrwać... To wykonalne (tak jak podobno w Giuli)?

PS. Wyjąłem to dziadostwo.

Ostatnia edycja:
Wpuściłem zamiast oryginalnej kamery sygnały:
AHD-1080p - nie działa (ani PAL ani NTSC),
AHD-720p - nie działa (ani PAL ani NTSC),
CVBS-960h PAL - nie działa
CVBS-960h NTSC - jedyny który radio przepuszcza. Czyli tylko kamery konkretnie 960x480 NTSC 30Hz. Lub, jest sporo na Ali kamer opisanych jako CVBS-720p 30Hz (CVBS zawężony do normy D1 720x480)

Kamera jest zasilana non-stop. Więc połowa chińskich kamer odpada bo wyjątkowo uczciwie większość piszę "nie nadaje się do pracy ciągłej". Te co nie piszą to w sumie nie wiadomo czy się nadają...

Linie generowane są niestety przez kamerę. Łudziłem się, że może jednak przez monitor bo są dwie metody stosowane. Czyli zmiana kamery i linie dynamiczne idą się je***. Te żyroskopowe wbudowane w chińskie kamery to raczej szajs.

Jednym słowem - jaka piękna porażka...
Można jeszcze walczyć próbując podmienić obiektyw na jaśniejszy i szerszy. Co też nie jest łatwe bo oryginał jest na stałe wklejony w obudowę.

Ostatnia edycja:
Dla mnie przydatny w niczym, może dla kogoś kto nie ma żadnej kamery.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót