[Stelvio] Launch Control

allred

Nowy
Auto
Stelvio First Edition
Natrafiłem na recenzję https://www.youtube.com/watch?v=H4IMgi9lmE0, w której ok. 10:45 prowadzący pokazuje start Stelvio z launch control... Nigdzie w instrukcji nie spotkałem się z tym, żeby launch control było dostępne w tym modelu. Moglibyście zerknąć na na ten filmik i doradzić?

Imho to nie żaden tryb launch control bo on nic nie ustawia tylko przełącza w D. To katowanie skrzyni. W Veloce tez tak mogę zrobić. Zrobiłem raz czy dwa dla testu ale nie polecam. Nigdzie oficjalnie to nie jest launch control.

btw Czy to ktoś z alfaholików? :D
https://www.youtube.com/watch?v=kNCQLtSyZJk

Ostatnia edycja:
Żadne tam katowanie, najlepszy i najbezpieczniejszy dla skrzyni klasycznej hydrokinetycznej sposób ruszania spośród sposobów ostrego ruszania. A start tej białej jakiś trochę anemiczny, może w trybie N :P

Żadne tam katowanie, najlepszy i najbezpieczniejszy dla skrzyni klasycznej hydrokinetycznej sposób ruszania spośród sposobów ostrego ruszania

To ja myślałem, że tym sposobem jest po prostu stanięcie na pedale gazu :D
Filmik jednak utwierdził mnie w przekonaniu, że opcja z hamulcem to nie najlepszy pomysł :)

No nie, jak puścisz hamulec i dopiero wciśniesz gaz, to rezygnujesz z dobrodziejstw zwielokrotnienia momentu w konwerterze. A filmik chyba słabo zrozumiałeś, skoro takie wnioski wyciągnąłeś.

A filmik chyba słabo zrozumiałeś, skoro takie wnioski wyciągnąłeś.

Napisałem, że to nie najlepszy pomysł bo nie służy skrzyni biegów ponieważ nadmiernie ją obciąża generując ogromne ilości ciepła. Czy coś przegapiłem?

Wiadomo, że skrzynia się nie rozleci jak to zrobisz raz czy dwa spod świateł ale istnieje ryzyko przegrzania. Więc to nie najlepszy pomysł bo nie panuje nad tym żaden oficjalny tryb komputera.

btw w Giulii i Stelvio NIE MA systemu launch control.

Ostatnia edycja:
A czy launch control nie obciaza nadmiernie skrzyni biegow? Nie jest launch control w praktyce automatycznym sposobem na wykonanie powyzej opisanej procedury startu?

A czy launch control nie obciaza nadmiernie skrzyni biegow? Nie jest launch control w praktyce automatycznym sposobem na wykonanie powyzej opisanej procedury startu?

Jeśli taki system jest w samochodzie to znaczy, że producent przewidział taką procedurę i przygotował skrzynię na takie obciążenia np. odpowiednimi czujnikami czy limitem obrotów itp. Tu nie mamy żadnej pewności więc uważam, że to nie jest dobry pomysł.

Niektórzy producenci wprowadzają limity na Launch Control.

Launch Control mają wersje Q, więc generalnie model ma :)
LC z komputera jest o tyle fajne, że optymalizuje ten start by był na maxa efektywny. My możemy się tylko domyślac (lub zrobić z 5-7 prób), czy najlepiej startować z 2800, 3300 czy 4000.
No i bada temp itp. nie pozawlając, by robić to raz za razem, tzn. niektóre modele tak mają, nie wiem jak np: w Stelvio Q.
Mnie bardziej ciekawi, czy jest zwłoka w wersjach Q, bo wersja 280 KM jak już ruszy to ruszy (co widac po moich pomiarach), nawet z niksich, ale mam wrażenie, że przez pierwsze ok 0,3 sek niewiele się tam dzieje :)
I właśnie te z 0,3 sek nie jest wliczane do czasu, bo GPS łapał jak Stelvio zrobił ze 2 m.

Załączniki

• 0100max.jpg
    0100max.jpg
    55.8 KB · Wyświetleń: 97
Mnie bardziej ciekawi, czy jest zwłoka w wersjach Q, bo wersja 280 KM

Z tego co pamiętam to nie ma zwłoki.
Podobnie jak w wersji 200KM. Wystarczy dotknąć gazu i zwija asfalt. W 280KM niestety jest spora turbodziura.

Q ma Launch Control ale też ma "wzmocnioną skrzynię".

Wzmocnioną na potrzeby swojego silnika - 8HP75. Giulia Veloce też ma skrzynię na wyrost - 8HP50. Skrzynia pomyślana ze znacznie większym zapasem niż Q-Tronic w 159. Dodatkowo skrzynia ma osobne chłodzenie. Poza tym te skrzynia jeżdżą w ogromnej liczbie aut i jakoś się nie słyszy, żeby padały jak muchy. I nie mówimy o autach typu Panda, tylko o całej gamie BMW, Audi, Bentleya, Jaguara, Jeepa, Chryslera i innych. To nie Civic Type R, że skrzynia się rozpada od samego używania. Gdyby był ze skrzynią taki problem, to już dawno byśmy o tym słyszeli.
Ryzyka przegrzania również nie ma, jeśli robi się to od czasu do czasu a nie 10 razy z rzędu na każdych światłach. Poza tym zanim przegrzejesz skrzynię to dostaniesz limp mode. Trzeba być naprawdę ciężkim burakiem, żeby w ten sposób uszkodzić skrzynię - dlatego mówię, że ze wszystkich sposobów ten jest najbezpieczniejszy. Są takie, przy których faktycznie można skrzynię uszkodzić - ten nie jest jednym z nich, chyba że naprawdę ktoś ma siano w głowie.

Jest już u nas magik co potrafi programować i swapować 8HP, chłopaki testują to teraz na beemkach z tego co słyszałem, w sensie do starszej trójki z 6HP wkładają 8HP. Więc swap z 8HP50 na 8HP75 w Giulii to pewnie pikuś :)

no ale w bmw jest ta sama skrzynia, a bmw ma procedure startu ( tak samo jak Q) , to jak to sie tam odbywa ? nie jest tak ze po dodaniu gazu wrzuca D ?
probowalem z hamulcem i gazem, ale od razu dupa rzuca i auto jakby skakalo...

Q nie ma LC. Odbywa się pewnie tak w bmw, że trzyma hamulec za Ciebie i puszcza go po osiągnięciu określonych obrotów - tylko tyle i aż tyle. Wrzucanie D dopiero po dodaniu gazu to dobry sposób na zabicie skrzyni. Jak już chcesz się bawić to hamulec, trochę gazu i puszczasz hamulec. Nie ma sensu wkręcać na nie wiadomo jakie obroty, wystarczy 2000 z wąsem - moment obrotowy już tam jest, a różnica obrotów daje zwielokrotnienie momentu na konwerterze. Jak Ci auto skacze to mocniej hamulec wciśnij. Wiadomo, że jak na hamulcu dajesz gazu to dupa siada i auto chce się wyrwać - ot fizyka.

no tak, skoro auto samo "umie" hamować, to może przy procedurze komp trzyma hamulec. z N na D wiem, że można zabić skrzynie, tego nawet nie próbuje ;)

Z N na D przy gazie nawet nie da wrzucić z tego co pamiętam, jak testowałem właśnie różne pomysły na szybki start, a przynajmniej nie ze sporych obrotów, tylko na sporo spadnie wchodzi.

Amortyzatory
Powrót