[Giulia] Montaż przedniej rejestracji na taśmie dwustronnej bez ramki

epsonix

Super Moderator
Członek ekipy
Auto
Ghibli'20 GS, Giulia'18 Q4, Tonale'23 MHEV, Spider'99 V6
zamontowalem sobie w ASO przednia rejestracje bez ramki, na dwustronnej tasmie klejacej TESA (wczesniej rejestracje zapakowana w gruba folie zeby nie porysowac lakieru mniej wiecej uksztaltowalem). wyglada to tak:
20180525_114249_HDR.jpg20180525_114254.jpg20180525_114306_HDR.jpg
jesli zacznie odchodzic gdzies, to przykrece ja na 4 malych nierdzewnych wkretach najwyzej, ramki nie chce z przodu.

Fajnie to wyszlo i.....piekny kolor auta!

Ja bym sie na taki ruch chyba nie odwazyl. Myslisz ze przy 200+ ta tasma utrzyma ta rejestracje? Najgorzej bedzie jak to Ci pofrunie i kogoś z przeciwka potraktuje :)

Ja bym sie na taki ruch chyba nie odwazyl. Myslisz ze przy 200+ ta tasma utrzyma ta rejestracje? Najgorzej bedzie jak to Ci pofrunie i kogoś z przeciwka potraktuje :)
ta tasma niby jest przeznaczona do klejenia listew na zewnatrz samochodu i luster, teoretycznie powinna dac rade tym bardziej ze jest podklejona na dalej powierzchnii rejestracji a wszystko odtluscilem i mocno podociskalem. bede obserwowal jednak czy sie nie zaczyna odklejac i jesli cos bedzie mnie niepokoilo to dodam 4 nierdzewne wkrety a lebki zamaluje na bialo zeby sie nie wyroznialy

Przy 200+ to się dopiero doklei na 100% ;)

ta tasma niby jest przeznaczona do klejenia listew na zewnatrz samochodu i luster, teoretycznie powinna dac rade tym bardziej ze jest podklejona na dalej powierzchnii rejestracji a wszystko odtluscilem i mocno podociskalem. bede obserwowal jednak czy sie nie zaczyna odklejac i jesli cos bedzie mnie niepokoilo to dodam 4 nierdzewne wkrety a lebki zamaluje na bialo zeby sie nie wyroznialy

Ja pewnie swojej nie odbiore wczesnieij niz za kilka tygodni. Ramki fabryczne to dla mnie dramat jest i mi sie to podoba, ale jak mam potem lazic do urzedow po tablice bo mi gdzies pofrunie moja to juz wole chyba tą brzydotę :) Daj znac jak mozesz po pierwszych 2 tygodniach jak to wygląda, mam nadzieje ze polecisz gdzies ją przegonić trochę szybciej niz przepisowe 50 po miescie :)

Ja bym je dodał już teraz.
Nie wierzę ,że taśma utrzyma przy dużych prędkościach i bocznym wietrze.

Wiatru nie ma się co bać chłopaki, bo takie taśmy z róznymi rzeczami sprawdzałem.
Problelem może być co najwyżej zima, podciekanie i zamarzanie, ew duża róznica temperatur no i czas.

przy 200 to tą blache dopiero bedzie dociskać , gorzej że tą blachę łatwiej ukraść , ja bym nawiercił w rejestracji 4 otwory i dał na wkręty

Nie znam tej tesmy ale 3M VHB uzywalem wiele razy, znajomi w USA rownie i dziala swietnie:

http://horus.net.pl/blog163__wideo_czy_klejenie_moze_zastapic_spawanie_.html
https://www.youtube.com/watch?v=U2vbR34jBzk
https://www.youtube.com/watch?v=SeJj52_qGjw

Duzo osob przykleja tym tylne spoilery i maja je wiele lat, przy duzej roznicy temp, duzych predkosciach, itd. Znajomy ma od kilku lat przyklejone solary do campera i nic sie z nimi nie dzieje, siedza pancernie. Dlatego bym nie przesadzal z tym, ze zaraz odpadnie.

No ale ja używając mocnej taśmy tesa miałem problem na nartach z kamera na kasku - bo taśma zamarzła i kamera spadła.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja pewnie swojej nie odbiore wczesnieij niz za kilka tygodni. Ramki fabryczne to dla mnie dramat jest i mi sie to podoba, ale jak mam potem lazic do urzedow po tablice bo mi gdzies pofrunie moja to juz wole chyba tą brzydotę :) Daj znac jak mozesz po pierwszych 2 tygodniach jak to wygląda, mam nadzieje ze polecisz gdzies ją przegonić trochę szybciej niz przepisowe 50 po miescie :)
autem zrobiłem ponad 200km, podgoniłem ją na ekspresówce do ok 160km/h (oczywiście delikatnie obchodząc się z gazem bo póki co ją traktuję ulgowo zanim się 100% "dotrze"), i trzyma rejestracja jak diabli póki co. wrzucę update za jakiś czas.

Proponuję sceptykom i teoretykom przykleić rejestrację dobrą taśmą z użyciem wiedzy i prostych sposobów a potem niech ją odkleją...

Jeśli powierzchnia jest dobrze odtłuszczona oraz przyklejamy rejestrację po uprzednim lekkim wygięciu (dopasowując do płaszczyzny zderzaka o ile jest potrzeba) i na ciepło to trzeba się nieźle natrudzić, żeby oderwać rejestrację przyklejoną np na taśme 3M.
W dwóch 159 miałem tak przymocowaną rejestrację i po sprzedaży miałem telefony, jak to oderwać bo blacha się gnie a taśma trzyma...
Najlepiej robić to z użyciem nici poliestrowej (przeciągając między rejestracją a zderzakiem). Resztki taśmy można usunąć benzyną lub zmywaczem.

no wlasnie ta tasma 3M (VHB chyba?) to podobno rewelka. Ja niestety przespalem czas oczekiwania I na ostatnia chwile szukalem jakiejs po lokalnych sklepach - udalo mi sie tylko dostac Tesa do luster (ale tez jest informacja na niej ze nadaje sie do listew bocznych do samochodu) - nie wiem czy ona jest porownywalna czy jednak gorsza - czas pokaze - dam znac.

no wlasnie ta tasma 3M (VHB chyba?) to podobno rewelka. Ja niestety przespalem czas oczekiwania I na ostatnia chwile szukalem jakiejs po lokalnych sklepach - udalo mi sie tylko dostac Tesa do luster (ale tez jest informacja na niej ze nadaje sie do listew bocznych do samochodu) - nie wiem czy ona jest porownywalna czy jednak gorsza - czas pokaze - dam znac.

Ta Tesa się raczej nie sprawdzi. Lepiej zrób to na 3M i daj ją w możliwie największej ilości miejsc.

Popatrzyłem na swoją ramkę, wystaje może z 3 mm poza tablice i zadałem sobie pytanie, właściwie to po co :D ;)
Co innego, gdyby to były po prostu mniejsze tablice :)

Popatrzyłem na swoją ramkę, wystaje może z 3 mm poza tablice i zadałem sobie pytanie, właściwie to po co :D ;)
Co innego, gdyby to były po prostu mniejsze tablice :)
jakto 3mm a z dolu a pod ramka tez masz ori dystans plastikowy- sama ramka to kolejne 3mm. ja tam wole bezposredni montaz do zderzaka

No właśnie potem może być problem a odklejeniem. Sama taśma może być mocna ale to i tak zależy do czego przyklejasz. Tablica może mieć jakąś dziwną powłokę i już 100% trzymać nie będzie. To loteria Albo się przyklei i niczym tego nie ruszysz albo odpadnie. Na myjniach też chemia może z tym reagować Ja bym nie ryzykował. 4 wkręty i spokój :D

Fajnie wyszło. Oby się trzymało :) Ja odpuściłem temat i mam taką oto podkładkę:Capture.jpg

u mnie taka podkładka lezy na półce w garażu bo nie pozwoliłem montować w ASO czemu zrobili ją nie na wymiar?

- - - Updated - - -

No właśnie potem może być problem a odklejeniem. Sama taśma może być mocna ale to i tak zależy do czego przyklejasz. Tablica może mieć jakąś dziwną powłokę i już 100% trzymać nie będzie. To loteria Albo się przyklei i niczym tego nie ruszysz albo odpadnie. Na myjniach też chemia może z tym reagować Ja bym nie ryzykował. 4 wkręty i spokój :D
jak narazie dzielnie znosi deszcze, upały, mycie na myjni bezdotykowej i 200km/h które na chwilkę musiałem spróbować. przejechane póki co ponad 500km.

Amortyzatory
Powrót