[Stelvio] Rozważam zakup Bussines line (200KM) - warto?

Zibi33
Ja jechałem po kolor Imola wersja Executive ale był gorzej wyposażony niż ten b-tech a były dwa czerwony i niebieski.
Zdecydowałem się na czerwony po czym jak wróciliśmy do salonu okazało się ze sprzedany i został rodzynek niebieski ale nie żałuje na zywo ten kolor jest swietny.
Felgi są rzeczą dyskusyjna ale mnie akurat nie wadza tutaj.
Spalanie średnie 9.8l powrót ekspresówka do 140km/h (ok 200km) i później boczne ok 100 km/h (ok 100km) Spalanie pozytywnie mnie zaskakuje.

Zdecydowanie niebieski, bez dwóch zdań, ja wiem że czerwony to taki topowy kolor AR, ale ten niebieski, to jest, że ach......ja w salonie gdzie testowałem te auta (bo szczerze mówiąc wiedziałem że taka marka istnieje, ale zielonego pojęcia nie mialem co to za samochody są....) było wlasnie takie niebieskie.....ale niestety w wyzszej wersji o jakies 30K PLN wiecej, stad zostalem przy wersji SUPER , w domu szukalem w ramach NocyCudów jeszcze gdzies w Polsce takiego koloru, ale był w wersajch droższych....no cóż...miałem mieć Tiguana bedzie Stelvio :)) co do spalania, to Tiguan 2.0 190KM w beznysnie też żłopie, chyba jedynie male silniki 1,4 czy 1,5 TSI są mnie żarte, ale oprocz jazdy codziennej - fajnie poczuc że sie jedziemy, czyms, co sie wyrywa i musimy studzić te zamiary niż trzymac pedal w podlodze i liczyc że za 10 sek. auto nabierze predkosci :))

co do felg to jak najbardziej moje subiektywne zdanie, i nie chcialem w zaden spsob ciebie urazic, ja bardziej preferuje klasykę, ale ten kolot niebieski....to ci zazdroszcze, bardzo.....

No to ja się pochwale że w sobotę odebrałem swoje Stelvio 2019 B-tech 280 :)
Po powrocie do marki po 7 latach (obcowania z Volvo), Alfa od razu się przywitała błędem układu wydechowego :rolleyes: następnie, check engin :o i to po 8 km od wyjechania z salonu ;p
Telefon do salonu i i rozwiązanie że GPF dostał temperatury i się wypala czy coś odpiąć klemę aku. w bagażniku i zresetować :cool:
Po ponownym odpaleniu choinka ale bez check engin wiec przejchalem ze 20 km i stanąłem na kawie myśląc ze jak po 25 kilometrach mam więcej choinek niż w Volvo przez 7 lat to będzie to burzliwy powrót.
Ponowne odpalenie i czysto i pięknie dojechałem do domu 340km i banan na twarzy. Oj brakowało mi tego uczucia.W Volvo było zwyczajnie, poprawnie a w Stelvio... no sami wiecie jak... wyjątkowo :P
Musze założyć temat :cool:
Pokaż załącznik 270876

Rzecz gustu ale pierwsze co pomyślałem otwierając Twoją fotkę - świetnie się prezentuje z tymi felgami! :D to tak w odniesieniu do komentarza kolegi sprzed kilku postów.

Od siebie dodam tylko że nigdy nie sądziłem że zakocham się w Alfie i to do tego stopnie że szukając obecnie samochodu dla swojej lepszej połowy , przetestowaliśmy praktycznie całą konkurencję , nie , nie będę krytykował innych marek , powiem tylko że oboje zadecydowaliśmy że czekamy na Tonale i mamy nadzieję że się wreszcie doczekamy i że będzie warto jak w przypadku Stelvio.

powiem tylko że oboje zadecydowaliśmy że czekamy na Tonale

W zupełności Cię rozumiem, to naprawdę fajne i inne samochody, tylko właśnie gama modelowa mam nadzieję, że się powiększy no i Wam, sobie, a przede wszystkim Alfie życzę, żeby nie trzeba było bardzo długo czekać na to Tonale...

Od siebie dodam tylko że nigdy nie sądziłem że zakocham się w Alfie i to do tego stopnie że szukając obecnie samochodu dla swojej lepszej połowy , przetestowaliśmy praktycznie całą konkurencję , nie , nie będę krytykował innych marek , powiem tylko że oboje zadecydowaliśmy że czekamy na Tonale i mamy nadzieję że się wreszcie doczekamy i że będzie warto jak w przypadku Stelvio.
Wg. ostatnich doniesień prssowych, Tonale nie pojawi się wcześniej niż I połowa 2022...

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Muszę przyznać Luke77 że mnie zmartwiłeś . Mam nadzieję że jednak w Alfie wcześniej się ogarną , jęśli nie to pozostanie na placu boju Jeep.

Mam nadzieję że jednak w Alfie wcześniej się ogarną

AR jeżeli coś planuje, to z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością, zrobi to później niż wcześniej - więc na wcześniejszą premierę Tonale bym nie liczył, a raczej nastawiał się na bardziej odległe terminy.

Też oczekiwałbym ze strony AR jakiegoś miejskiego pojazdu, pasującego jako drugi w w garażu, ale puki co... "pomarzyć, ludzka rzecz" ;)

podobnie jak odwołano zaprzestanie produkcji Giulietty. Tonale miała być produkowana ne tej linii ale jak widać może za 2-3 lata.

Ostatnia edycja:
podobnie jak odwołano zaprzestanie produkcji Giulietty. Tonale miała być produkowana ne tej linii ale jak widać może za 2-3 lata.

To zupelna nieprawda, że Giulietta miała być produkowana na tej samej linii. Obecnie wszystkie alfy w tym Giulietta produkowane są w Cassino, a Tonale będzie produkowane pod Neapolem w Pomigliano.
Poniższy artykuł potwierdza, że już na początku roku zaczęła się budowa nowych linii produkcyjnych pod Tonale.
https://napoli.repubblica.it/cronac..._tonale_in_produzione_a_pomigliano-249536569/

Z doniesień prasowych wynika, że FCA planuje zbudować ostatnią partię produkcyjną Giulietty, aby pozbyć się z magazynów wszystkich dostępnych komponentów, przed oficjalnym ogłoszeniem zakończenia produkcji i demontażem linii produkcyjnej działającej w Cassino.

Zamiast Giulietty, na nowej linii produkcyjnej w Cassino ma być montowane Maserati D-SUV (model, który będzie korzystał z platform Giorgio jak Giulia i Stelvio).

nooo i po to w całej EU opracowano nowe cenniki Giulietty 2020

Niestety mogę pozwolić sobie tylko na bussines line - czyli 200 koników, automat, Q4, no i wyposażenie takie sobie... ale z tego co patrzałem to ma wszystko co jest mi niezbędne.
a przecież ludzie mówią "Ford gówno wort" - nie prawda. Liczę że Alfy też już nie są tak awaryjne?
Dobrze patrzałeś, Stelvio w business (nie line, takiego nie ma) jest przyzwoicie wyposażone
Ford nie jest gówno wort.
A bez gwiazdy też są jazdy.
:) :)

Jeżdżąc całe życie (czyli 15 lat posiadania prawo jazdy) niemiecką motoryzacją - segment C i D świętej trójcy (Audi, Mercedes, BMW) - przekonałem się do Stelvio 200 Super 2019, bo wygląda świetnie, rata w najmie była bardzo atrakcyjna a środek nie odbiega od Mercedesa i BMW. Zawieszeniowo jest świetna i GLC, X3 to pół ligi niżej, osiągami też lepiej, w aucie nic się nie dzieje (jedna wizyta w serwisie na drgania układu kierowniczego), spalanie bardzo uczciwe 10-11 litrów krajówka łamana na miasto, więcej miejsca niż GLC i X3, fotele przednie mniej wygodne od konkurencji, wyciszenie średnie, ale nie jest złe w porównaniu do konkurencji. Chyba najlepszą rekomendacją dla mnie samego jest to, że mija rok z autem i nadal chce nim jeździć - generalnie auta zmieniam co 4-6 miesięcy. Jak tylko oferta będzie fajna to wezmę kolejną Alfę, ale czekam na Tonale, którego jestem bardzo ciekawy (o ile to nie będzie żabojad rozlazły w prowadzeniu).

Bardzo rzeczowe i moim zdaniem obiektywne podsumowanie, tym bardziej że poparte tym że masz praktykę i doświadczenie z innymi autami, podpisuję się obiema ręcyma. Dużo ludzi szufladkuje Alfę i dyskwalifikuje Alfę w oparciu o panujące stereotypy nawet nie wykonując jazdy próbnej, sam mam już dość pytań w stylu "a jak tam bardzo się psuje?" No właśnie się nie psuje, a dodatkowo to o czym mówisz dalej daje przyjemność z jazdy na poziomie nie znanym mi z innych marek, które użytkowałem

Wiecie co -w sobotę zrobiłem mały test - będąc w Polańczyku (taka miejscowość turystyczna w Bieszczadach) zaparkowałem Stelvio na parkingu wzdłuż głównej ulicy i na przeciwko poszliśmy do smażalni na pstrąga. siedząc na zewnątrz tak obserwowaliśmy- przez 35 minut przeszło obok 67 osób, 56 zwróciło uwagę na auto, oglądało, z tej grupy 10 zrobiło foty a 6 zaglądało nawet do śridka- wniosek jest jeden - żadna reklama w prasie, porozstawiać po autku w kurortach miejscach uczęszczanych- AR naprawdę zwraca uwagę i se podoba!! :-)
aaa.jpg

Wiecie co -w sobotę zrobiłem mały test - będąc w Polańczyku (taka miejscowość turystyczna w Bieszczadach) zaparkowałem Stelvio na parkingu wzdłuż głównej ulicy i na przeciwko poszliśmy do smażalni na pstrąga. siedząc na zewnątrz tak obserwowaliśmy- przez 35 minut przeszło obok 67 osób, 56 zwróciło uwagę na auto, oglądało, z tej grupy 10 zrobiło foty a 6 zaglądało nawet do śridka- wniosek jest jeden - żadna reklama w prasie, porozstawiać po autku w kurortach miejscach uczęszczanych- AR naprawdę zwraca uwagę i se podoba!! :-)
Pokaż załącznik 271025
Widzę, że jeździsz na pstrąga w to samo miejsce co ja :) Też patrzyłem czy ludzie zwracają uwagę na mój samochód i co chwilę ktoś zatrzymywał się żeby popatrzeć. Marketing w wykonaniu Alfy Romeo to żeby coś zrobić ale się nie narobić ;)

To chyba jest ciągle efekt "nowości", czyli nieopatrzenia.
Tych aut naprawdę mało widać na ulicach.
W ostatni weekend jechałem krajówką w kierunku Mrągowa.
Na dystansie 50 kilometrów spotkałem 2 Tesle i 1 Stelvio.
Za moją Giulią też widzę jak się ludzie oglądają i wcale mnie to nie dziwi, bo najchętniej też bym się ciągle na nią gapił (no i jeździł oczywiście).
Co ciekawe w Olsztynie nie jestem już sam. Ostatnio często widuję białą Giulię Veloce.

Wypowiem się jako użytkownik takiego auta ;)

Po pierwsze 200 KM w tym samochodzie nie sprawia, że jest on powolny. Przy normalnym użytkowaniu nie poczujesz różnicy w stosunku do wersji 280 KM. No chyba że lubisz ostro cisnąć, ale to oczywiste. Auto jeździ z bardzo dużą lekkością jak na te gabaryty.

Moje auto jest doposażone w większy ekran multimedialny, kamerę cofania, czujniki, asystenta kierowcy, ksenony 35W i CarPlay i jakieś tam jeszcze pierdoły, i w zasadzie ma wszystko, czego potrzebuję.

Jeśli chodzi o minusy tych wersji:
Koła 17 cali w moim wyglądają dziwnie, przez wysokość opon czuć przy bocznym wietrze że przez to auto pływa na boki. Oczywiście śpiący policjanci, krawężniki nie istnieją ;) Jazda po mazurskich szutrach to czysta przyjemność, ale ciężko było o tym nie wspomnieć. Na 18 nie będzie zbyt dużej różnicy.

Układ kierowniczy chodzi bardzo lekko, idzie się do tego przyzwyczaić bardzo szybko, jednak brakuje mi tego co ma Giulietta. W trybie dynamicznym kierownica chodzi ciężej, przy parkowaniu "zagęszcza" obroty kierownicą itd. Dziwię się, że tu tego nie zastosowali.

Fotele zwykłe szmaciane nie posiadają kieszeni z tyłu. Czepiam się, ale to absurdalne przy samochodach o wartości rynkowej około 200 tys. Daszki przeciwsłoneczne to śmiech na sali (ale wszystkie Stelvio mają takie same)

Audio jest takie sobie, żeby nie powiedzieć marne.

Księgowi też uznali, że w aucie SUV nie są potrzebne relingi dachowe ;) Oczywiście można dokupić...

Generalnie auto jest świetne!

Ostatnia edycja:
W trybie dynamicznym kierownica chodzi ciężej, przy parkowaniu "zagęszcza" obroty kierownicą itd

Sorki, ale nie wydaje mi się, że w Giuliettcie był układ kierowniczy o zmiennym przełożeniu, na pewno "zagęszczała" czy miałeś na myśli zmienną siłę wspomagania?

Amortyzatory
Powrót