[Stelvio] STELVIO FE 280KM i przyczepa 2000KG

Mandus

Nowy
Auto
STELVIO First Edition
Witam,
podzielę się uwagami co do wrażeń z jazdy Stelvio ponad 1000km z dość ciężką przyczepą wraz z łodzią - DMC dokładnie 2000KG. W końcu to SUV i niektórzy kupują takie auta z myślą o holowaniu przyczepy.
Ponieważ już trochę w życiu naciągałem się różnych przyczep rożnymi autami, mam trochę doświadczenia i porównania, więc postaram się krótko streścić, jak Stelvio radzi sobie.
Generalnie wrażenia pozytywne

Plusy:
- wiadomo - silnik - moc wystarczająca
- skrzynia OK
- łopatki przy skrzyni - bardzo pomagają w jeździe, pomimo, że skrzynia nie gubi się, ale czasem obroty wydają się zbyt niskie pod górkę. Po prostu można łatwo zrzucić bieg w górę lub w dół.
- nawet przy silnie nachylonym slipie łatwo wyciągnąć przyczepę z łodzią (znowu zaleta silnika)

Minusy:
- auto jest dość lekkie, więc po dziurawych drogach, pomimo przyczepy dwuosiowej, mocno czuć, jak przyczepa szarpie samochodem. W cięższym samochodzie komfort jest większy.
- spalanie - liczyłem na niższe - jadąc z prędkościami na autostradzie 100km - wyszło 14,8l/100km, ale już 115-120km/h - przy tankowaniu wychodziło około 17l/100km, więc sporo. Za mały bak...

Witam,
podzielę się uwagami co do wrażeń z jazdy Stelvio ponad 1000km z dość ciężką przyczepą wraz z łodzią - DMC dokładnie 2000KG. W końcu to SUV i niektórzy kupują takie auta z myślą o holowaniu przyczepy.
Ponieważ już trochę w życiu naciągałem się różnych przyczep rożnymi autami, mam trochę doświadczenia i porównania, więc postaram się krótko streścić, jak Stelvio radzi sobie.
Generalnie wrażenia pozytywne

Plusy:
- wiadomo - silnik - moc wystarczająca
- skrzynia OK
- łopatki przy skrzyni - bardzo pomagają w jeździe, pomimo, że skrzynia nie gubi się, ale czasem obroty wydają się zbyt niskie pod górkę. Po prostu można łatwo zrzucić bieg w górę lub w dół.
- nawet przy silnie nachylonym slipie łatwo wyciągnąć przyczepę z łodzią (znowu zaleta silnika)

Minusy:
- auto jest dość lekkie, więc po dziurawych drogach, pomimo przyczepy dwuosiowej, mocno czuć, jak przyczepa szarpie samochodem. W cięższym samochodzie komfort jest większy.
- spalanie - liczyłem na niższe - jadąc z prędkościami na autostradzie 100km - wyszło 14,8l/100km, ale już 115-120km/h - przy tankowaniu wychodziło około 17l/100km, więc sporo. Za mały bak...

No to fajnie. Napisz, że testowałeś na niemieckiej albo włoskiej autostradzie. Na polskiej nie można robić takich testów.
Dla Stelvio w Polsce dmc przyczepy to ok 1250 kg i V max na autostradzie 80 km.

W skrócie:

"Tow capacity for the EU Stelvio is 2300 kg or 5000 lbs while the US Stelvio just allow max 3000 lbs (or 1362kg) with exactly the same engine etc specs"

Stelvio chyba wazy więcej niż 1500 kg, jak z przyczepą przekraczasz 3500kg i masz tylko kat. B, to możesz się kiedyś naciąć :P

Stelvio chyba wazy więcej niż 1500 kg, jak z przyczepą przekraczasz 3500kg i masz tylko kat. B, to możesz się kiedyś naciąć :P
Czemu ma się naciąć? Przecież na pewno ma prawko B+E, bo "naciągałem się różnych przyczep rożnymi autami" i wykupił Viatolla dla Stelvio :)

Dokładnie tak - mam Viatolla na Stelvio a kategorie na prawko - wszystkie.
W dowodzie Stelvio ma wbite 2300KG i tego się trzymam.

Witam . Jakie dmc mają pierwsze stelvio diesle ? Mam przyczepę 1250kg i zastanawiam się czy się wyrobie w 3500kg .
Nie moge nigdzie znaleźc tych danych .

Witam . Jakie dmc mają pierwsze stelvio diesle ? Mam przyczepę 1250kg i zastanawiam się czy się wyrobie w 3500kg .
Nie moge nigdzie znaleźc tych danych .

w dowodzie rejestracyjnym?

F.1 – maksymalna masa całkowita pojazdu, nie dotyczy motocykli i motorowerów [w kg],
F.2 – dopuszczalna masa całkowita pojazdu [w kg],
F.3 – dopuszczalna masa całkowita zespołu pojazdów [w kg],
G – masa własna pojazdu (jeśli dokument dotyczy pojazdu ciągnącego, innego niż kategoria M1, masa własna pojazdu obejmuje urządzenie sprzęgające) [w kg],

Amortyzatory
Powrót