[Giulia] Klapa bagażnika opada szczególnie jak auto stoi pod górkę

epsonix

Super Moderator
Członek ekipy
Auto
Ghibli'20 GS, Giulia'18 Q4, Tonale'23 MHEV, Spider'99 V6
Stwierdziłem że założe temat, ciekaw jestem czy w Waszych Giuliach jest ten sam problem
Mechanizm klapy jest jakos dziwnie zaprojektowany, że w ostatniej ~1/3 zakresu prawie nie sprężynuje a nawet wraca z pozycji max do powiedzmy 80% zakresu. Problem pojawia się przez to jak auto stoi na stromym podjeździe (problem od nowości, auto wyprodukowane jakieś 8 tygodni temu), klapa pod wpływem swojej masy opada znacznie niżej, powiedzmy do 60% zakresu. W takim przypadku jest już trochę za nisko (dla kogoś wysokiego jak ja - 187) żeby np mieć widoczność bagażnika i wygonie wkładać/wyjmować wózek dziecięcy.
Tu nagrałem filmik, ale na niezbyt stromym podjeździe (ze 2%, a problem dokuczliwy jest powiedzmy przy 10%):

https://photos.app.goo.gl/R1SxFcNZ6Fe83XCu6

zgłosiłem to przy okazji innych usterek nowego auta (rozkładanie się lusterek/przywracanie ustawienia luster i fotela kierowcy, uszkodzenia grilla z transportu auta i złego spasowania zderzaka przy lewym reflektorze). auto było w serwisie, wymienili mi na nowe sprężyny bagażnika i tłumik, nic to nie dało.
Kazałem zgłosić na to ticket do TESEO, tylko pewnie mnie oleją skoro to pojedynczy zgłoszony w ten sposób przypadek.

Ale wiem że nie jestem sam. Po pierwsze w dzisiaj otrzymanej zastępcznej Giulii z 2016r też wygląda to podobnie. Na alfaowner.com komuś też to dokuczało i spiął sobie trytytką 3 zwoje sprężyny i jest zadowolony. u mnie jeszcze zanim wymieniali sprężyny też na chwilę po mojej sugestii taki trick zastosowali i było znacznie lepiej, no ale teraz po wymianie sprężyn powiedzieli że nie będą "poprawiać fabryki" (tak jakby fabryka nie robiła bubli).

Co o tym myślicie? Jest też tak w Waszych Giuliach, czy moze tylko niektóre tak mają? Może ktoś by to jeszcze zgłosił i zamiast nieskutecznej naprawy żądał zgłoszenia sprawy przez ticket do TESEO? Pewnie tylko ilość skarg jest w stanie wpłynąć na FCA żeby problem załatwiła (pewnie nie szybko, ale może jednak) tak jak należy.

U mnie bagażnik nie zawiódł ani razu, zawsze ładnie się otwiera, nie cofa się do 80% jak piszesz.

U mnie na stromym podjeździe bagażnik otwiera się na 80%, ale jak się lekko popchnie to otwiera się na 100 i tak zostaje.

daję update. sprawa była przkazana do Włoch przez TESEO. Dzisiaj mnie poinformowano że jest jakieś rozwiązanie serwisowe tej niedogodności. Nie znam szczegółów jeszcze, ale zrozumiałem że jakiś dodatkowy element jest dokładany (chya plastikowy), możlwe że też sprężyna wymianiana na inną. Wiem że części zostały zamówione i jak będę już po wymianie to napiszę więcej szczegółów i wrażenia po.

daję update. sprawa była przkazana do Włoch przez TESEO. Dzisiaj mnie poinformowano że jest jakieś rozwiązanie serwisowe tej niedogodności. Nie znam szczegółów jeszcze, ale zrozumiałem że jakiś dodatkowy element jest dokładany (chya plastikowy), możlwe że też sprężyna wymianiana na inną. Wiem że części zostały zamówione i jak będę już po wymianie to napiszę więcej szczegółów i wrażenia po.

Daj znać, mi się to przytrafiło ze dwa razy i jak byłem w górach więc pewnie auto nie stało prosto.

Mam to samo. Jak bylem na przegladzie u Zasady to mi powiedzieli, ze TTTM i zebym nie marudzil :).
Specjalnie nie cisnalem bo rzadko woze cos w bagazniku.

Ale chetnie sie dowiem jakie to rozwiazanie.

tak tttm, ale dużo ludzi którzy korzystaja z bagaznika (np wkladanie wózka dziecięcego) a mają podjazd pod domem marudzilo (w uk wiele było skarg) bo klapę trzeba podtrzymywac wyżej głową skoro 2 ręce używane sa do wsadzenia bagażu. jest oczywiscie proste własne rozwiazanie - trytytka spiac kilka zwojów sprężyny - wielu w uk tak wlasnie sobie z tym poradziło.

ja tam postanowilem trochę miec wplyw na dopracowanie giulii i męczę ASO (a właściwie Włochów przez TESEO) o oficjalne rozwiazanie (które pewnie trafi na produkcję docelowo)

U mnie to samo , mam mały podjazd pod domem i wkurza mnie to trochę .

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

nad akumulatorem jest sprezyna. trzeba zlapac kilka zwojow trytytka i zacisnac zeby one nie pracowaly przez co masz mocniejsza sprezyne

Ok. Bo już łeb 3x bym rozwalił o nią [emoji16]

Wysłane z mojego Galaxy s8+ przy użyciu Tapatalka

Masz jakieś nowe info na ten temat? Bo mi w Zasadzie dziś powiedzieli, że TESEO twierdzi że TTTM i nic z tym nie będą robić.

nie mam nic. jutro zadzwonie i zapytam, dzis juz nie ma szefa serwisu

To ja też czekam na rozwój sytuacji bo parkuję na podjeździe i zawsze walczę z klapą bagażnika która nie chce się do końca "rozłożyć", a w końcu Giulia to kobieta - if you know what I mean :P

rozmawiałem krótko z szefem serwisu w BB dzisiaj. powiedział że sprawdzi później jaki jest status, ale wydaje mu się że przyszły sprężyny, ale nie wie czy inne elementy doszły. powiedział jeszcze że rozwiązanie dostał z TESEO, ale że nie ma na to żadnego TSB/kampani. jak zakończą temat u mnie w aucie i będzie to działać, to spróbuję wyciągnąć od nich informację jakie dokładnie numery części trzeba wymienić i/lub spróbować wyciągnąć numer ticketa TESEO, to może inni dealerzy będą mogi Wam też problem rozwiązać w oparciu o te dane.

w weekend byłem na biegówkach, zaparkowałem pod górkę - nart nie mogłem wyciągnąć/włożyć wygodnie - klapę podpierałem na barku w dziwnej pozycji...

dowiedziałem się że dodatkowe elementy poza sprężynami są ciągle niedostępne - tzn że są na magazynie ale nie przyślą nowego numeru bo jest jeszcze na stanie stary i najpierw on musi zejść ze stocku... świetnie, rozwiązanie dane przez TESEO jakieś 2-3 m-ce temu nie może być wdrożone.

zdecydowałem się że na razie wymienimy tylko sprężyny i zobaczymy czy to coś pomoże - wizyta umówiona na środę. spróbuję się dowiedzieć jaki numer mają te sprężyny i zdam relację czy pomogło.

jestem po wizycie w ASO. wymienili mi na takie sprężyny klapy bagażnika:
20190206_071256.jpg

działają teraz jak diabli, aż się zastanawiam czy nie ciut za mocne. moze dali mi te sprężyny co idą do zestawów przy dokładaniu spoilera? jeśli tak to dobrze, bo kto wie, może kiedyś dołożę jakiegoś sprawdzonego chińczyka

tu filmik - klapa idzie do końca i oporuje całkiem solidnie przy próbie jej ruszenia:
https://photos.app.goo.gl/1RsDTJNuZc933HFHA

Witam, tez zgłosiłem problem w aso BB -sprężyny wymienione plus dołożone jakieś plastiki
Klapa nie opada ale sprężyny według mnie za mocne bo teraz na końcu dobija ??????
Jakiś dramat- pan powiedział ze narazie mam tak zostawić sprężyny się rozciągną i będzie dobrze heheh

Musze tez to sprawdzić jak jest u mnie, bo ogólnie klapa mnie trochę wkur, szczególnie zamykanie trzeba porządnie złapać I machnąć w dół za uchwyt, nie wiem czy to lżej nie powinno się zamykać, ktoś też miał taki "problem" może tak ma działać nie wiem..

Musze tez to sprawdzić jak jest u mnie, bo ogólnie klapa mnie trochę wkur, szczególnie zamykanie trzeba porządnie złapać I machnąć w dół za uchwyt, nie wiem czy to lżej nie powinno się zamykać, ktoś też miał taki "problem" może tak ma działać nie wiem..

Szczególnie tak jak w moim przypadku gdzie w poprzednim aucie miałem elektryczna

Według mnie to powinnienem być już standard

Amortyzatory
Powrót