[Giulia] Wydech Ragazzon dla Veloce

• Autor wątku Autor wątku ozi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Przy głośniku:) podbicie... :)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Wiecie co? Po 10tys km fabryczny nie jest taki zły :D

Azar. Jest :) no. Może powinien być lepszy. Abarth ABARTH nie może po prostu brzmieć lepiej :)

Ok. We wtorek odbieram swoje auto (mam nadzieję). Jak mam nagrać, żeby cos wynikało? Pytam poważnie, jakieś podpowiedzi? Gdzie jak? Wystarczy tel, czy coś więcej? Powiedzcie, jak chcecie to tak nagram i będziemy mogli ocenić. Ok?

Najlepiej trochę bardziej z boku (z narożnika) niech ktoś nagrywa jak Ty robisz 0-100, jak filmik kolegi Garraty czy tym podobne. Po prykać na postoju to i fabryczny pryka, nie o to chodzi.

Wiecie co? Po 10tys km fabryczny nie jest taki zły :D
Po przejściu ze 159 TBi ze stockowym wydechem, ten w Giulii Veloce brzmi dla mnie całkiem dobrze. A i system podbicia dźwięku który od niedawna montują w Giulii (przynajmniej zamontowali w mojej Veloce) też mi nie przeszkadza (choć on tylko działa w D, a w nim jeżdżę może 10% jazd).

Po przejściu ze 159 TBi ze stockowym wydechem, ten w Giulii Veloce brzmi dla mnie całkiem dobrze. A i system podbicia dźwięku który od niedawna montują w Giulii (przynajmniej zamontowali w mojej Veloce) też mi nie przeszkadza (choć on tylko działa w D, a w nim jeżdżę może 10% jazd).

Wut? Giulie już też tak gwałcą? :(

Tak, była o tym dyskusja gdzieś na przełomie lutego/marca po tym jak przy składaniu zamówienia wyskoczyła mi nieusuwalna opcja. W Veloce z końca 2017 sprawdzałem w salonie w systemie, I nie było, czyli pewnie wprowadzili z ~2018r. Nie płaczę, jest ciut głośniej I tyle, nawet dobrze bo przy włączonym radiu coś słychać. Kolega [MENTION=181]salatin[/MENTION] który sam ma w swojej TBi tłumiki Autodelty+brak środkowego tłumika a w 166 3.0 Busso tłumik Ragazzona, jak się przejechał autem w trybach N I D powiedział że całkiem fajnie brzmi, co jest jakimś pozytywnym feedbackiem.
Inna sprawa że możliwe że będę zmieniał wydech na Ultera albo MGM, wtedy moze to ustrojstwo nie będzie miało sensu i pomyślę jak je wyłączyć.

Właśnie może to i lepiej bo mam właśnie problem z jazdą na słuch. Co prawda po 30 słuch stopniowo zaczyna się pogarszać ale jeszcze tak źle ze mną nie jest :D. Natomiast ciężko się jeździ w manualu przy większych prędkościach bo nie słychać ani silnika ani wydechu. Ciężko ocenić odpowiednie obroty tym bardziej mając 8 biegów :D

To tylko w Veloce czy w Super też to dają?

Z wyłączeniem w Stelvio są problemy niestety.

nie wiem czy tylko Veloce.
jakie problemy z wylaczeniem w stelvio? ktos nie ma podstaw elektryki/elektroniki sie w glowe podrapal i powiedzial nie wie jak do tego sie zabrac? nie moze to byc trudne, podpowiadalem kilka sposobow mozliwych, oczywiscie jakbym mial odpowiednik elearna to bym potwierdzil ze szczegółami. moze w aso jak bede w tym tygodniu na podejscie nr 4 do wariujacych lusterek, zapytam goscia czy da mi dostep na 15min do elearna to sprobuje to znalezc.

Slyszalem Remusa na zywo (axle-back 2.0 Stelvio) i jest taki sam jak fabryczny wydech. Zamowil go klient w Austrii...zalozyli mu. u dileara...byl gleaboko rozczarowany i kazal zdjac i oddac Remusowi. Ja mialem okazje uslyszec przed demontazem.

dodam 3 słowa od siebie: wydech nie może być głośny jeśli jest z homologacją, nie będzie więc mega różnicy. Jest jednak alternatywa. Zakładamy końcowy z papierami a środkowy w przelocie czyli Ngrupowy, różnica będzie już zdecydowania większa zarówno porównując do 100% serii jak i samego końcowego. Taki secik fajnie brzmi, daje kilka kucy i Nm a przy tym dalej jest komfortowo w mieście czy na trasie.
Mamy zatem:
50.0745.80 +
50.0718.00 / 50.0719.60 / 50.0719.73

A na Giulii to brzmi tak:
https://www.youtube.com/watch?v=-otCSAmbcfQ

dodam 3 słowa od siebie: wydech nie może być głośny jeśli jest z homologacją, nie będzie więc mega różnicy.

Srsly? A fabrycznego Abartha słyszałeś? 500 lub spidera? Chyba oba mają homologację :P W głośności i brzmieniu rozkładają Veloce że o Super nie wspomnę :D Oba mają zaledwie 1.4 pod maską tylko nad wydechem ktoś popracował.

Srsly? A fabrycznego Abartha słyszałeś? 500 lub spidera? Chyba oba mają homologację :P W głośności i brzmieniu rozkładają Veloce że o Super nie wspomnę :D Oba mają zaledwie 1.4 pod maską tylko nad wydechem ktoś popracował.

A 4C? Brzmi genialnie jak na 4 cyl, o wiele lepiej niż Abarth.

4C to nie powinna dostać homologacji ale w środku :D
ale fakt wydech robi dobrą robotę.
https://www.youtube.com/watch?v=R1zZ9Fe4Ii8
Coś pięknego. Nie widziałem żadnego filmiku z Giuią Veloce z jakąkolwiek modyfikacją która by choć trochę zbliżyła do 4C.

Imho pewnie były różne próby wydobycia odpowiedniej nuty tego MultiAir 2.0 ale pewnie się okazało, że niestety on tak brzmi i tyle. To już lepiej go wyciszyć i postawić na komfort i dodać sztuczne podbicie wewnątrz kabiny.

A kiedy Abarth 500 czy 4c dostały homologację, a kiedy homologację dostała Giulia? Normy hałasu zmieniają się, tak samo jak normy emisji zanieczyszczeń czy CO2.
Jedyne co sensownego mogli zrobić to system z klapkami jak w Q, ale pewnie nie mieli na to czasu, zważywszy jak bardzo przyspieszony był cały rozwój Giulii (wraz z całą nową platformą, nie zapominajmy o tym).

A kiedy Abarth 500 czy 4c dostały homologację, a kiedy homologację dostała Giulia? Normy hałasu zmieniają się, tak samo jak normy emisji zanieczyszczeń czy CO2.
Jedyne co sensownego mogli zrobić to system z klapkami jak w Q, ale pewnie nie mieli na to czasu, zważywszy jak bardzo przyspieszony był cały rozwój Giulii (wraz z całą nową platformą, nie zapominajmy o tym).

Fiat 124 Abarth Spider był prawdopodobnie homologowany dokładnie w tym samym czasie co Giulia. Z tego co wiem nie ma klapek.
Jak brzmi 1.4? :)

https://youtu.be/AwuePAFQCTo?t=81

Sory ale nie da się obronić Giulii w kwestii dźwięku Nawet jakimiś hardkorowymi modyfikacjami.

btw w 2:40 widzicie tę piękną kontrolkę na górze? Da się? :D

Ostatnia edycja:
Fiat 124 Abarth Spider był prawdopodobnie homologowany dokładnie w tym samym czasie co Giulia. Z tego co wiem nie ma klapek.
Jak brzmi 1.4? :)

https://youtu.be/AwuePAFQCTo?t=81

Sory ale nie da się obronić Giulii w kwestii dźwięku Nawet jakimiś hardkorowymi modyfikacjami.

btw w 2:40 widzicie tę piękną kontrolkę na górze? Da się? :D

Giulia 2.0 ze zmienionym wydechem brzmi o wiele wiele lepiej, także po modyfikacjach broni się bardzo dobrze.

Po pierwsze to trzeba włożyć pewnie z 10k gdzie przy takim budżecie Spider będzie brzmiał jak V10 :D Po drugie masz jakieś nagranie bo nie sądzę żeby dało się osiągnąć coś więcej niż terkotanie.

Sam nad tym ubolewam ale niestety tak jest.

Amortyzatory
Powrót