• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Odjeżdżanie fotela po wyłączeniu stacyjki

Takie głupie pierwsze pytanie. Masz elektrykę w fotelu?

No jasne, wersje Executive, fotele sportowe. Produkcja listopad 17.
Może to jest proste, ale przyznaje się, że instrukcji za bardzo nie czytałem, bo wcześniej jeździłem dużo Giulią. Także w weekend nadrobię zaległości, ale pozwoliłem sobie napisać bo rzucił mi się temat w oczy.

Ja mam z automatu włączone odsuwanie fotela. A chcę to wyłączyć. Jak tankuję to po wyjściu z auta fotel odjeżdża i "tnie" pasażerom z tyłu nogi.

Jestem przekonany ze masz fotel ustawiony do tylu i jest poza limitem odsuwania i dlatego nie odsuwa sie. Prosze zrob jak mowilem....najlepiej popros najmniejsza kolezanke z pracy aby sobie wsiadla, ustawila fotel do jazdy......i zobaczysz ze odjedzie do tylu... hehehe

No jak jest elektryka to powinno działać automatycznie. Fakt dziwna sprawa. Może faktycznie masz do końca odsunięte ale przy 185cm to raczej pozycja nie do jazdy tylko leżenia :D Ja mam 180cm i fotel dłuuugo przyjeżdża :)

czytałem o tym gdzieś kiedyś, że właśnie jak jest ustawiony gdzieś dalej, to już nie odjeżdża. ja mam 187cm i u mnie odjeżdża zgaduję ze 3-4cm, ale każdy może inaczej ustawia, ma inne proporcje ciała, inaczej lubi a jeszcze różnica Giulia/Stelvio może mieć znaczenie jak to wszystko wypada razem.

No jasne, wersje Executive, fotele sportowe. Produkcja listopad 17.
Może to jest proste, ale przyznaje się, że instrukcji za bardzo nie czytałem, bo wcześniej jeździłem dużo Giulią. Także w weekend nadrobię zaległości, ale pozwoliłem sobie napisać bo rzucił mi się temat w oczy.

Ustawienia > Asystent kierowcy > Ułatwione wejście

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mi przy moim ustawieniu fotela on prawie nie odjeżdża. Przy czym ja mam fotel mocno do tyłu i na maksa w dół (190cm+). Natomiast jak wsiadam do auta po żonie i kliknę swój guzik pamięci to jeeeeedzie i jeeeeeedzie.

W instrukcji auta jest opisane jak to działa, z tego co pamiętam fotel cofa się o 6cm o ile nie jest ustawiony dalej niż ileśtam.

Wracam z odpowiedzią - oczywiście miałem za daleko fotel. Nie wpadłbym na to, bo w Giulii przy takim samym ustawieniu to działało. W sumie tam jest to bardziej uzasadnione niż w większym Stelvio, w którym żeby odsuwanie fotela zadziałało trzeba praktycznie na tej kierownicy siedzieć.

Ustawienia > Asystent kierowcy > Ułatwione wejście

Tak jest w Giulii, w Stelvio takiej opcji nie ma.

No to swietnie....
W 2011 Toyocie Land Cruiserze mialem tak ze to cala kolumna kierownicy odjezdzala do deski i do gory, a nie fotel. Pewnie to bylo lepsze rozwiazanie.

daję znać. w końcu mam nowe radio produkcja 12.2018, firmware niespotykana wersja 080.000.047. Niestety nie doszło ustawienie dla wyłączenia odjeżdżania fotela. Teraz sobie myślę (po problemach z uruchomieniem android auto w nowym radiu) że może też jest gdzieś zaszyte w którymś kompie ustawienie które to odblokowuje tą funkcjonalność. Jak będę na przeglądzie za 2.5tys km, to spróbuję pomęczyć diagnostę żeby polukał ze mną chwilę po BCM czy jakimś module który obsługuje elektrykę foteli.
W razie czego dam znać.

wiem, i to też była jedna z rzeczy na które liczyłem po updacie/wymianie radia. spodziewałem się też jednak że może to nie zagadać - ktoś na którymś forum (nie pamietam którym) w zeszłym roku, miał wymieniane radio na takie z firmwarem 072.xxx.xxx i ustawienie w menu mu sie nie pojawiło. albo jest gdzieś zaszyte w ustawieniach kompów i ASO by musiało to zmienić (na MES jeszcze nie liczę, ciągle jest bardzo skromnie jeśli chodzi o wsparcie Giulii/Stelvio), albo któryś inny moduł musi być np w nowszej wersji (jakieś różnice hardware/firmware). może póki co sobie zrobię jakiś wyłącznik zasilania na silniki fotela, w sumie to autem jeżdżę sam więc nie korzystam z elektryki a jak będzie potrzeba przestawić to klik wyłącznikiem i będzie znów działać? pomyślę nad tym może kiedyś (na wiosnę jak będę mógł wyjąć fotel z auta na spokojnie na zewnątrz a nie cisnąć się w garażu). inna opcja (już raczej po gwarancji, jak ominę już SGW) to np podmiana modułu sterowania siedzeniami na taki z nowszego auta. na pewno jakoś da się to zrobić, jak to się okaże prędzej czy później.

wiem, i to też była jedna z rzeczy na które liczyłem po updacie/wymianie radia. spodziewałem się też jednak że może to nie zagadać - ktoś na którymś forum (nie pamietam którym) w zeszłym roku, miał wymieniane radio na takie z firmwarem 072.xxx.xxx i ustawienie w menu mu sie nie pojawiło. albo jest gdzieś zaszyte w ustawieniach kompów i ASO by musiało to zmienić (na MES jeszcze nie liczę, ciągle jest bardzo skromnie jeśli chodzi o wsparcie Giulii/Stelvio), albo któryś inny moduł musi być np w nowszej wersji (jakieś różnice hardware/firmware). może póki co sobie zrobię jakiś wyłącznik zasilania na silniki fotela, w sumie to autem jeżdżę sam więc nie korzystam z elektryki a jak będzie potrzeba przestawić to klik wyłącznikiem i będzie znów działać? pomyślę nad tym może kiedyś (na wiosnę jak będę mógł wyjąć fotel z auta na spokojnie na zewnątrz a nie cisnąć się w garażu). inna opcja (już raczej po gwarancji, jak ominę już SGW) to np podmiana modułu sterowania siedzeniami na taki z nowszego auta. na pewno jakoś da się to zrobić, jak to się okaże prędzej czy później.
Szkoda, ja pytałem w serwisie w Dlugolece l, próbowali to jakos wyłączyć ale sie nie udało.. :(

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

no wiesz, u mnie dzisiaj przez 1.5h też niby się nie dało aktywować AA dla nowego radia po wymianie, mimo że wcześniej miałem to działające. jednak w jednym z kompów znalazło się ustawienie, ale tylko dlatego że cisnąłem ich. może odnośnie tego ustawienia też coś podobnego gdzieś jest? a jak nie to może keidyś w MES dojdzie i będzie sobie można samemu włączyć? na pewno na przeglądzie będę cisnął temat, w sumie szkoda że dzisiaj nie zdążyłem wszystkeigo posprawdzać w czasie roboty w ASO, ale raz że byłem po 4h snu, a dwa że 6h w ASO już mnei wyczerpało mocno, tym bardziej że byłem po lekkim śniadaniu i już brakowało mi energii pod koniec.

pisałem w innych wątkach, ale tu dla kompletu dopiszę. byłem w ASO, zupdatowali mi BCM (Body Comp) i IPC (zegary - BTW update trwa ok 2h - 20MB plik...), potem szukaliśmy ustawienia na to w BCM/IPC/ETM(radio) i CSWM (siedzenia), niestety nic nie znaleźliśmy odnosnie wyłączenia tego odjeżdżania, ani odnośnie włączenia w pozycji menu radia tej funkcji (jak to jest w autach od ok maja 2018).

..i mały update. FOTEL JUŻ NIE ODJEŻDŻA!!!

generalnie to był ten update do BCM, potem z gościem szukaliśmy ustawienia w module foteli (CSWM czy jakos tak), tam tylko gosc zrobil jakas kalibracje. w sumie kalibracja przeszla do konca, kazal Witech2 wylaczyc stacyjke, ale potem juz nie wyszedl z procedury - jakby sie na sam koniec zawiesil. olalismy to. pierwszy raz po tym fotel nie odjechal, ale potem sie wypial kompem, zamknelismy auto, zapalilismy znow silnik, zgasilismy i po otwarciu drzwi jednak odjechal. potem dalej odjezdzal, ale po wyjezdzie z aso mialem skasowane pozycje lusterek i fotela - ustawilem na nowo, pozapamietywalem sobie wszystkie 3 programy, i w sumie chyba od tego czasu przestal odjezdzac. poki co kilka przejazdzek i ciagle nie odjezdza.
nie mam ustawienia na to w menu, ale po cholere mi to - wysiada mi sie komfortowo.

Was pewnie interesuje co spowodowalo wylaczenie odjezdzania fotela. Nie wiem, czy to update BCM, czy ta procedura która niby sie zakonczyla, ale jednak zawiesil sie Witech na koniec. W kazdym razie wychodzi mi na to ze po tych zabiegach trzeba zaprogramowac na nowo fotele/lusterka - moze stare ustawienia trzymaja odjezdzanie fotela, a nowe juz nie (zapamietuja jakis nowy defaultowy konfig bez odjezdzania?).

kurde, jednak tym swoim uporem w meczeniu serwisu/TESEO/Włochów juz jestem blisko idealnej Giulii (nowe radio, brak problemów z AA i kamerą, nowe sprężyny bagażnika - klapa trzyma w górze jak szalona, nowy aku, ładowanie teraz nie ma tego głupiego algorytmu obcinania napięcia ładowania >75% naładowania i parę innych drobiazgó). Może Wy tez skorzystacie, troche i dzieki mnie?

Ostatnia edycja:
Ze sprężynami to nie do końca rozwiązanie, dali mocniejsze od wersji ze spojlerem. Założone do wersji bez spojlera wyrywają do góry pokonując nie istniejący ciężar spojlera.

Ze sprężynami to nie do końca rozwiązanie, dali mocniejsze od wersji ze spojlerem. Założone do wersji bez spojlera wyrywają do góry pokonując nie istniejący ciężar spojlera.
a co mnie to obchodzi tak naprawdę, skoro działa rewelacyjnie? teraz jeszcze sobie bez obaw mogę spoiler dołożyć, z resztą na pewno to zrobię prędzej czy później.

Amortyzatory
Powrót