[Stelvio] Ocena uszkodzeń

gwynebleid

Użytkownik
Auto
Giulietta 1.4 TCT (2015), Stelvio FE
Na szybko - na jakim poziomie zamknęłyby się koszty napraw?
Stelvio Super, 200KM
Aukcja zdalna, brak możliwości obejrzenia
jeździ bez problemu, czujnik parkowania przedni nie działa
tak z grubsza pytam o przedział cenowy 5k? 10k? 30k?
wyup.jpgRW66732_9354ce7c5052b3cf33c0dbcd6e2fb713.jpegRW66732_f05a52dbd8f53e4942a221eb435b243e.jpeg

Ostatnia edycja:
Jak lampa nie uszkodzona i w środku nic nie poszło bo z wierzchu widac tylko zderzak to do 5k spokojnie. Tu z tego co widze chyba najdroższe to będzie spryskiwacz do xenonu ale do 5k za całość moim zdaniem spokojnie da radę. Poduchy nie poszły.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

lampa chyba pęknięta, więc pewnie dodatkowe 5k
A ocena uszkodzeń "w środku"?
Przy ledwie wgiętym plastiku nie powinno być tam nic, nieprawdaż?
Raczej nie.. tam jest duza chlodnica ale bardziej na srodku I ona jest troche cofnieta do srodka. Jak dla mnie to male uszkodzenie wyglada. Przydalyby sie fotki od spodu I od strong silnika ale ja tam nie kojarze zeby bylo cos wiecej zawsze moge zrobic fotki jak to u mnie wygląda w całości.

Dla mnie wygląda na spryskiwacz, lampa (skoro mowisz ze peknieta) no i zderzak.

Lapka pewnie tak jak piszesz +5k bo one drogie są ponoc..

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Lampa przecież cała popękana, widać na zdjęciu.

Z tego co widzę jest podobnie jak w Giulii, czyli lampa zachodzi na chłodnicę rogiem. Drugim rogiem na błotnik. Więc jak dostaje bęcki to wpada do środka (wygląda na to, że uchwyty są złamane, bo lampa patrzy w dół) i zewnętrznym rogiem wygina błotnik (zobacz szparę między błotnikiem a maską) a wewnętrznym rogiem wbija się w osłonę chłodnic. Dodatkowo uderzenie jest po stronie radaru, trzeba sprawdzić czy działa bo jak nie to może być jeszcze bardziej kosztowna sprawa.

Krótko mówiąc bez oględzin po zdjęciu zderzaka niewiele da się powiedzieć, może być to 10k a może być 20k+. Sama lampa używana to 3000zł.

do giulii lampa przednia podobno 6k netto - tak slyszalem przy okazji w serwisie

Na pierwszym zdjęciu jest mega szpara między maską i błotnikiem, po stronie uderzenia. Tam coś jeszcze się "cofnęło"...

lampa chyba pęknięta, więc pewnie dodatkowe 5k
A ocena uszkodzeń "w środku"?
Przy ledwie wgiętym plastiku nie powinno być tam nic, nieprawdaż?

Bełkot. Uderzenie ok. 100% przodem kompaktu w 100% tyłu Passat, poniżej 30km/h. Poduszki oczywiście nie odpaliły. Kompakt salonowy, nie złom z ćwiartek. Z zewnątrz - ok. 1-2mm przód cofnięty względem maski, ZERO uszkodzeń plastików. W środku - wzmocnienie zderzaka i strefy zgniotu do wymiany, ułamane zaczepy reflektorów. Chłodnice całe.

Moja dokładna wycena uporządkowania tego czegoś ze zdjęć - od 10kPLN do 100kPLN.

Moja dokładna wycena uporządkowania tego czegoś ze zdjęć - od 10kPLN do 100kPLN.

Dokładnie też tyle obstawiam :D
Sory ale po takich zdjęciach nie można NIC powiedzieć. To jakbyś przyszedł do lekarza beż żadnych badań i spytał za ile zrobi żeby cię plecy nie bolały :)

no ale 100k to chyba gruba przesada. oczywiście mamy wróżenie z fusów, ale po zewnętrznych uszkodzeniach to wygląda raczej na drobnostkę i robiąc na używanych częściach (lampa/zderzak/nawet radar) 10k to powinno być aż nadto z zapasem. nie wiemy jednak czy ktoś nie podpicował auta przed zdjęciami - np częściowo przywrócił kształty/poprawił zderzak tak że wygląda na drobnostkę.

tak czy siak, ja bym auta nie kupił bez oglądnięcia dokładniej co mu jest.

Amortyzatory
Powrót